Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ


Λ. Κατσέλη: Μόνο με κινητοποιήσεις θα αποτραπούν τα χειρότερα

Η πρώην υπουργός κατήγγειλε ύποπτα παιχνίδια σε βάρος των δανειοληπτών



Με την παροχή πληροφοριών και νομικών συμβουλών, με διαπιστώσεις από την εφαρμογή του Νόμου 3869/2012 - Νόμος Κατσέλη – αλλά και αποκαλύψεις για τα παιχνίδια που παίζονται σε βάρος των δανειοληπτών, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας η εκδήλωση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, παρουσία της πρώην υπουργού Λούκα Κατσέλη, που οργάνωσε το Δίκτυο Κοινωνικής Στήριξης Καβάλας με την εφημερίδα «ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ» και την στήριξη του Δήμου Καβάλας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αρκετοί πολίτες και εκπρόσωπος του υφυπουργού Εργασίας Νίκου Παναγιωτόπουλου που απουσιάζει στην Λευκωσία λόγω συνεδρίου.
Νωρίτερα η κ. Κατσέλη επισκέφτηκε το δημαρχείο Καβάλας όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή, στην οποία συζήτησαν τα προβλήματα που ανέκυψαν από την εφαρμογή του προγράμματος ΚΑΤΣΕΛΗ για την κοινωφελή εργασία και γενικότερα το τι γίνεται σήμερα με τις δομές στήριξης της απασχόλησης και γενικότερα τα προνοιακά προγράμματα.
Στην συνέχεια στις 11 π.μ. στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στην οποία τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο εκδότης του «Χ» Θεόδωρος Σπανέλης. Όπως τόνισε ο κ. Σπανέλης ο νόμος ΚΑΤΣΕΛΗ ήρθε να βάλει κανόνες στη διένεξη μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών, προστατεύοντας τον πιο αδύνατο και δίνοντας την δυνατότητα να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο κ. Σιμιτσής ανέφερε την συμβολή της κ. Κατσέλη τόσο στη διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των δανειοληπτών, όσο και στη δημιουργία του προγράμματος της κοινωφελούς εργασίας για τη στήριξη των ανέργων. Επιπλέον πρόσθεσε το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεση λύσης που θα ικανοποιεί τόσο τους δανειολήπτες όσο και τις τράπεζες.
Ακολούθως  η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε τόσο στις διεθνής συνθήκες που οδήγησαν στην δημιουργία της «φούσκας» των δανείων όσο και στην ανάγκη προστασίας με δίχτυ ασφαλείας των δανειοληπτών. Όπως είπε η οικονομική ύφεση που το 2013 θα γίνει ακόμη πιο βαθιά οδήγησε τους περισσότερους να είναι αφερέγγυοι απέναντι στις τράπεζες και σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν σε μια περίοδο άτυπης στάσης πληρωμών να θέλουν οι τράπεζες να πάρουν χρήματα από εκεί που δεν υπάρχουν. Κάλεσε, στη συνέχεια η κ. Κατσέλη τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να οργανωθούν σε μια πανελλήνια ένωση για να αποτραπούν δυσμενείς για αυτά εξελίξεις, ενώ τόνισε ότι είναι σημαντικό όλοι να είναι ενωμένοι σε αυτόν τον αγώνα. Γνωστοποίησε ακόμη ότι το Δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας κινείται έξω από τα κόμματα με σκοπό να ενημερώνει τους πολίτες για κρίσιμα ζητήματα και κάλεσε όλους να το στηρίξουν με την συμμετοχή τους.

Επίσης, οι νομικοί Γιώργος Γραμμένος και Κων/νος Κανακάρης, συνεργάτες της Ένωσης Δανειοληπτών Β. Ελλάδος ενημέρωσαν τους παραβρισκόμενους για το τι ισχύει με το νόμο 3869 και τι δυνατότητες προστασίας έχουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να προστατευτούν, ενώ η κ. Κατσέλη κατήγγειλε και περιπτώσεις υπόγειας συνεργασίας δικηγόρων δανειοληπτών και τραπεζών σε βάρος των συμφερόντων των πρώτων. Επίσης ο συμπολίτης  μας Κώστας Κουγιουμτζόγλου ρώτησε γιατί απουσίαζε από την εκδήλωση η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας. Απαντώντας ο κ. Σπανέλης σημείωσε ότι κλήθηκε να συμμετέχει, αλλά επειδή έβαλε ζητήματα αποκλεισμού άλλων ομιλητών, όρος που δεν έγινε δεκτός, δεν συμμετείχε, όπως επίσης γνωστοποίησε ότι αρνήθηκε ακόμη και την πρόταση να παραστεί στην εκδήλωση με εκπρόσωπό της ως παρατηρητής.
Στην συνέχεια ο κ. Κουγιουμτζόγλου κατήγγειλε ότι συγγενικό πρόσωπο της προέδρου της ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ έχει πάρει χρήματα για να προωθήσει αιτήσεις για διακανονισμό 800 δανείων νοικοκυριών, και για το σκοπό αυτό έλαβε ποσό που ξεπερνάει τις 14.000 € ως αμοιβή του και αν και έχει περάσει 1 – 1,5 χρόνος δεν έχει κάνει τίποτα!!! Μιλώντας για το ζήτημα η κ. Κατσέλη ζήτησε να υπάρχει έλεγχος και μητρώο των καταναλωτικών οργανώσεων ώστε να ελέγχονται και να πιστοποιούνται από το κράτος, για να αποφεύγονται τα παρατράγουδα.