Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Μνημοσύνη και λησμοσύνη


Το Σαββάτο το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης μίλησε η συγγραφέας Ευθυμία Πέγιου,-  της οποίας το βιβλίο «Βόλτα στην Καβάλα του χθες» έχει εξαντληθεί και θα
ανατυπωθεί τις πρώτες ημέρες του 2013 – με θέμα την ιστορία του καπνού στην Καβάλα. Θέμα που εκεί που σκέπτεσαι ότι έχει εξαντληθεί έρχεται η κ. Πέγιου και στην ανατρέπει τη αυτή την σκέψη, εξαιτίας της προσέγγισης που κάνει. Το ξεχωριστό στοιχείο στην παρουσίαση της κ. Πέγιου είναι ότι δεν περιορίζεται σε μια απλή απαρίθμηση γεγονότων αλλά διατυπώνει και την δική της κρίση, με ένα ιδιαίτερα εύστοχο και διεισδυτικό τρόπο. Όσοι ήταν παρόντες έφυγαν έχοντας κερδίσει κάτι.
Μια από τις παρατηρήσεις της κ. Πέγιου ήταν η περιφρόνηση μας, των σημερινών κατοικούντων στην Καβάλα, προς τους νεκρούς των καπνεργατικών αγώνων, τα ονόματα των οποίων κοσμούν τον τύμβο στην πλατεία του Καπνεργάτη και επάνω στον οποίο – όπως τόνισε η ομιλήτρια – σκουντουφλάμε καθημερινά χωρίς να ξέρουμε την ιστορία και τους αγώνες που κρύβονται πίσω από την απλή αναγραφή. Ζήτησε για να υπάρξει η ανάλογη τιμή προς αυτούς τους νεκρούς, τουλάχιστον τα εργατικά σωματεία ή τα κόμματα της αριστεράς που αναφέρονται συνεχώς τους εργατικούς αγώνες στην Καβάλα, να καθιερώσουν μια μέρα μνημοσύνης.