Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ: Προχωράμε σε Πανελλήνια Ένωση Υπερχρεωμένων Νοικοκυριών


Σε δηλώσεις της προς τα τοπικά ΜΜΕ η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Κοινωνικής Συμμαχίας Λούκα Κατσέλη σχετικά με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και το «Νόμο Κατσέλη», για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ αλλά και γενικότερα στην κεντροαριστερά
 

-          Είστε ευχαριστημένη από την εφαρμογή του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά;
«Είναι ένα δίχτυ ασφαλείας για χιλιάδες οικογένειες που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους. Είναι ένας νόμος που χρειάζεται βελτιώσεις, αλλά πάνω απ’ όλα δεν πρέπει να ανατραπεί. Υπάρχουν πιέσεις για ανατροπή του και ιδιαίτερα στις τράπεζες δημιουργεί πρόβλημα. Οργανωνόμαστε, κινητοποιούμε τον κόσμο σε όλη την Ελλάδα να αποκτήσει αυτό το δικαίωμα στην ασφάλεια, τη στέγαση και μια αξιοπρεπή διαβίωση».

-          Εμπιστεύεστε την κυβέρνηση για να κάνει καλύτερο τον νόμο;
«Είναι θέμα κινητοποίησης του κόσμου. Γι’ αυτό και προωθείται μια Ένωση Υπερχρεωμένων Νοικοκυριών. Το ζήτημα της υπερχρέωσης σε επίπεδο οικογένειας είναι μικρογραφία του εθνικού μας χρέους. Όταν ένας έχει δανειστεί και δεν μπορεί να πληρώσει τις οφειλές του, πρέπει να έχει μια δεύτερη ευκαιρία να ρυθμίσει αυτό το χρέος και να προστατέψει τουλάχιστον τα βασικά κοινωνικά αγαθά».

-          Επιμένουν οι τράπεζες για να πάρουν τα οφειλόμενα, αυτό είναι ανησυχητικό;
«Βεβαίως και είναι ανησυχητικό και αυξητικό. Ο αγώνας αυτός δίνεται σε όλες τις χώρες. Ο νόμος προστασίας του δανειολήπτη ισχύει σε άλλες χώρες από το 1980. Σε εμάς πήρε πολλά χρόνια. Το θεσμοθετήσαμε το 2010 και ήταν μέσα από μεγάλο αγώνα και με προσωπικό κόστος αν θέλετε. Κερδήθηκε αυτός ο αγώνας και τώρα πρέπει να βελτιωθεί και να επεκταθεί αυτός ο νόμος. Πολλοί έμποροι και μικροέμποροι έχουν αυτό το πρόβλημα. Χρειάζεται ο ίδιος ο πτωχευτικός κώδικας να αναμορφωθεί και όχι μόνο σε αυτούς που έχουν μόνιμη αδυναμία, αλλά και πρόσκαιρη αδυναμία αποπληρωμής χρεών. Θα πρέπει οι τράπεζες να καταλάβουν ότι ένας δανειολήπτης που πληρώνει έστω και λιγότερα στη δόση του, είναι καλύτερο γι’ αυτές από έναν που δεν πληρώνει και η οφειλή του μετατρέπεται σε επισφάλεια».

Ο Κ. Σκανδαλίδης δήλωσε ότι παραμένει ως απλό μέλος ΠΑΣΟΚ. Θα το κάνατε Εσείς;
«Η δική μου πορεία προσδιορίζεται από αρχές και πολιτικές. Δυστυχώς, το τωρινό ΠΑΣΟΚ δεν έχει να κάνει με το ΠΑΣΟΚ των αγώνων και των ονείρων μας».

Οι διεργασίες στον χώρο της κεντροαριστεράς μπορούν να δημιουργήσουν έναν νέο δυνατό πόλο και να ανέλθει στην εξουσία;
«Υπάρχει ένα κενό. Αυτό το κενό πρέπει να συμπληρωθεί, να υπάρξει ανασύνταξη του κοινωνικού σοσιαλιστικού χώρου σε ένα ενιαίο δυναμικό μέτωπο, που να μπορεί να ανατρέψει τις πολιτικές βίαιης λιτότητας. Γιατί με πολιτικές βίαιης λιτότητας δε θα βγούμε από την κρίση».

Δημήτρης Μπουντάς