Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Ποιό ζώο μας μοιάζει; (2)


Λέγαμε λοιπόν χθες ότι αν υιοθετούσαμε την συνηθισμένη πρακτική που υπάρχει στα παραμύθια θα μπορούσαμε να εξετάσουμε του Νεοέλληνα οι ιδιότητες με ποιού ζώου τα χαρακτηριστικά προσιδιάζουν. Για να το κάνουμε αυτό ας δούμε από μια μήτρα ξεπήδησε αυτό το ιδιαίτερο όν που κάτοικοι σε αυτό τον τόπο που λέγεται Ελλάδα. Η ιστορία ξεκινάει στις αρχές του 19ου αιώνα, με την ελληνική επανάσταση. Από τις πρώτες ημέρες της απελευθέρωσης επιχειρείται ένα βίαιο «πάντρεμα»
του Ρωμιού με το μοντέλο του σύγχρονου Ευρωπαίου, έτσι όπως διαμορφώθηκε στους νεώτερους χρόνους και όλα αυτά συμβαίνουν – καθόλου τυχαία - με μια πλειάδα αναφορές στο λαμπρό παρελθόν της Αρχαίας Ελλάδας. Από αυτή την βίαιη προσαρμογή για την οποία εργάστηκαν όλοι οι κρατικοί θεσμοί, ακόμη και η εκκλησία, με το χρόνο διαμορφώθηκε το μοντέλο του Νεοέλληνα. Η μετάλλαξη αυτή κράτησε μέχρι και τις μέρες μας. Πήραν δηλαδή δύο διαφορετικά είδη, έναν άνθρωπο της Ανατολής και έναν της Δύσης, έγινε τεχνίτη γονιμοποίηση στον σωλήνα και βγήκε αυτό που είμαστε σήμερα.

Κάτι αντίστοιχο είναι αυτό που συμβαίνει και στο ζωϊκό βασίλειο με το μουλάρι. Ιδού τι έδειξε μια μικρή έρευνα: «Μουλάρι ή ημίονος ονομάζεται το ζώο που προέρχεται από τη διασταύρωση αλόγου και γάϊδαρου. Το μουλάρι προέρχεται από γονιμοποίηση φοράδας από γάιδαρο. Ένα διαφορετικό είδος, το γαϊδουρομούλαρο ή γίννος, προκύπτει όταν γίνει γονιμοποίηση θηλυκού γαϊδουριού από άλογο. Το μουλάρι (αλλά και το γαϊδουρομούλαρο) είναι ένα υβρίδιο, προκύπτει δηλαδή από τη διασταύρωση δυο διαφορετικών αλλά συγγενών ειδών.
Μορφολογικά το μουλάρι ομοιάζει στο σώμα και το δέρμα με γάιδαρο, ενώ στις περιοχές του λαιμού και του κεφαλιού περισσότερο με άλογο. Ενώ το άλογο έχει 64 χρωμοσώματα, και το γαϊδούρι 62, το μουλάρι έχει 63. Το μουλάρι δεν μπορεί να αναπαραχθεί λόγω του αριθμού των χρωμοσωμάτων που έχει και είναι στείρο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις υπάρχουν γεννήσεις από μουλάρια, αλλά είναι ιδιαίτερα σπάνιες.
Το μουλάρι είναι πιο μεγαλόσωμο και έχει το σώμα ενός αλόγου και τα πόδια ενός γαϊδουριού. Το γαϊδουρομούλαρο έχει το σώμα γαϊδουριού και τα πόδια ενός αλόγου. Είναι πιο μικρόσωμο από το μουλάρι».

Αξίζει να προσέξουμε τι χαρακτηριστικά έχει αυτό το ζώο και σκεφτείτε αν υπάρχουν κοινά με τον νεοέλληνα: «Τα μουλάρια συνδυάζουν χαρακτηριστικά των γαϊδουριών, όπως η υπομονή και επιμονή, και των αλόγων, όπως η αντοχή και η δυνατότητα μεταφοράς μεγάλων βαρών. Όταν ενοχληθεί, το μουλάρι μπορεί να κλωτσήσει πολύ δυνατά, προς κάθε κατεύθυνση»!!!
Φυσικά το σημείωμα δεν τελειώνει εδώ, αφού αύριο θα διατυπώσουμε τα συμπεράσματα αυτής της υπόθεσης εργασίας.

Θεόδωρος Α. Σπανέλης