Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Τα «άπλυτα» της πρώην νομαρχίας Καβάλας


Συνολικά το ποσό των 220.000 € περίπου διαπιστώθηκε ότι απουσιάζει από το ταμείο της πρωην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας, σύμφωνα με το πόρισμα του οικονομικού ελέγχου για την υπόθεση «Μπουδακίδου». Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την από 3/3/2010 καταγγελία του τότε  νομαρχιακού συμβούλου Άγγελου Σμυρλόγλου προκύπτει ότι από την πλευρά της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας υπήρξε συνεργασία με την δραμινή δημοσιογράφο κ. Μπουδακίδου με σκοπό τη διενέργεια πολιτιστικών και ενημερωτικών δράσεων.
Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα από τη διοίκηση της Ν.Α. έγινε κατάτμηση του έργου για να προχωρήσει με αναθέσεις μέσω πρόχειρου διαγωνισμού, χωρίς ωστόσο να υλοποιηθεί το σύνολο του έργου ενώ τιμολογήθηκε κανονικά!!! Το πόρισμα του ελέγχου που διενεργήθηκε από την Δ/νση Οικονομικής Επιθεώρηση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει παραδοθεί στην εισαγγελία Καβάλας προκειμένου να ασκηθούν διώξεις, υπόλογοι είναι ο πρώην νομάρχης Καβάλας Θόδωρος Καλλιοντζής, οι αντινομάρχες Γιώργος Τσαλουχίδης και Κώστας Τζώτσος, ο συνεργάτης του νομάρχη επί θεμάτων Τύπου και δημοσίων σχέσεων Κώστας Τσακίρης, καθώς και αρκετοί υπηρεσιακοί παράγοντες.

Εκείνο που προκύπτει από την διενεργηθείσα έρευνα είναι ότι υπήρχαν πλημμελείς έλεγχοι από την πλευρά των υπηρεσιακών υπαλλήλων με συνέπεια να παραλαμβάνονται τιμολόγια για συναυλίες, διαφημιστικό υλικό (DVD) και στοιχεία για ενημερωτικές ημερίδες στην Θεσσαλονίκη, χωρίς να έχει γίνει ουσιαστικός έλεγχος.
Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται παρουσιάζονταν δαπάνη για παραγωγή τηλεοπτικού υλικού, χωρίς να αναγράφονται πουθενά τα στοιχεία των συντελεστών της ταινίας, ούτε τα πνευματικά δικαιώματα, καθώς επίσης δεν υπήρχε σαφή εικόνα των λήψεων ή για παράδειγμα παρουσίασαν ένα θέμα που αφορούσε ένα έργο που είχε εκτελεστεί καλοκαίρι με πλάνα από χριστουγεννιάτικο διάκοσμο. Επίσης, για τους πρόχειρους διαγωνισμούς που διενεργήθηκαν υπάρχουν πάρα πολλές ασάφειες με συνέπεια να διατυπώνονται επιφυλάξεις για την ορθότητα του τρόπου διεξαγωγής.

Ωστόσο δεν έχουν διαπιστωθεί μόνο αυτά τα προβλήματα, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι αποφάσεις των αρμόδιων Νομαρχιακών Επιτροπών καταστρατηγήθηκαν με συνέπεια να μην ταιριάζουν με τις αιτιολογίες δαπανών ή για παράδειγμα να υπάρχουν αποφάσεις για έκδοση Χρηματικών Ενταλμάτων που δεν αντιστοιχούν στα αναγραφόμενα τιμολόγια αλλά σε άλλα!!! Επιπλέον, υπάρχουν δαπάνες που έγιναν και ενώ έπρεπε να έχει διεξαχθεί πρόχειρος διαγωνισμός όπως ορίζει ο νόμος και δεν διενεργήθηκε!!!  Όλα αυτά αλλά και πολλά άλλα που αναφέρονται στο πόρισμα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έγινε ένα «μεγάλο φαγοπότι» στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκησης Καβάλας όσον αφορά την υπόθεση που ερευνήθηκε και το ζήτημα είναι ποιος ή ποιοι «έβαλαν το χέρι στο μέλι»;
Εκ πρώτης όψης σίγουρα υπάρχουν ευθύνες στους υπηρεσιακούς παράγοντες που δεν άσκησαν επαρκώς τα καθήκοντά τους. Αυτό που έκαναν οι υπάλληλοι ήταν να ασκούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους και να προσπερνάν υποθέσεις που δεν ήταν τυπικά εντάξει σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Αυτό προσφέρει στους πολιτικούς προϊσταμένους το άλλοθι ότι αφού ο κάθε φάκελος δαπάνης είχε ελέχθη για το τυπικό της διαδικασίας από τους υπηρεσιακούς παράγοντες αυτοί δεν είχαν λόγους να μην υπογράφουν!!! Ωστόσο από τις μαρτυρίες των υπηρεσιακών παραγόντων προκύπτει ότι ελάμβαναν οδηγίες από τον συνεργάτη του νομάρχη Θόδωρου Καλλιοντζή, δημοσιογράφο Κώστα Τσακίρη, του οποίου ήταν ειδικός σύμβουλος. Ο κ. Τσακίρης με την σειρά του υποστηρίζει ότι ο έλεγχος ήταν υπόθεση των υπηρεσιακών παραγόντων και όχι δικός του, ωστόσο οι υπάλληλοι με την σειρά τους υποστηρίζουν ότι έδινε οδηγίες ως συνεργάτης του νομάρχη οπότε και επέβαλε τη βούλησή του. Τέλος ο κ. Καλλιοντζής υποστηρίζει ότι για τις υποθέσεις της δημοσιότητας και της προβολής είχε τον κ. Τσακίρη για να ελέγχει το τι γίνεται, οπότε αυτός απλά προήδρευε!!! Ωστόσο το πόρισμα χωρίς πολλά – πολλά του αναγνωρίζει de facto ευθύνες για όσα έχουν γίνει!!!
Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια κανείς να μην αναλάβει ευθύνες, τώρα το λόγο έχει η Δικαιοσύνη ώστε ν’ αποφανθεί για το ποιος διέπραξε αδικήματα και ποια, οπότε να καταλογισθούν ευθύνες και οι ανάλογες ποινές.


Ο άλλοτε γελαστός πρώην νομάρχης Θόδωρος  Καλλιοντζής θα πρέπει τώρα να δώσει  πειστικές εξηγήσεις για το μεγάλο οικονομικό άνοιγμα στα ταμεία της πρώην νομαρχίας Καβάλας που διαπίστωσε ο έλεγχος

Το πόρισμα του οικονομικού ελεγκτή επιρρίπτει ευθύνες και στον άλλοτε στενό συνεργάτη του πρώην νομάρχη Καβάλας, το σημερινό δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Τσαλουχίδη

Κόλαφος είναι το πόρισμα του οικονομικού ελεγκτή και για τον ειδικό σύμβουλο του πρώην νομάρχη για θέματα Τύπου και δημοσίων σχέσεων  Κώστα Τσακίρη