Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Τι ζητούσε ο γιαπωνέζος στο Παγγαίο


Περπατώντας στους δρόμους της Καβάλας είναι συχνό το φαινόμενο να συναντήσει κανείς ξένους τουρίστες από την Άπω Ανατολή με φωτογραφικές μηχανές ανά χείρας να ψάχνουν με τα σχιστά μάτια τους, ίχνη του περάσματος του Αποστόλου Παύλου, από εδώ. Θα τους συναντήσετε γύρω από
το μνημείο της απόβασης του Θείου Λόγου, δίπλα στο ναό του Αγ. Νικολάου, να φωτογραφίζονται και να ξεναγούνται για τα γεγονότα που οδήγησαν τον Απόστολο Παύλο να έρθει από την Τρωάδα στην Νέαπολη, θα τους βρείτε να περιπλανώνται στα ίχνη της αρχαίας Εγνατίας, εκεί απ’ όπου διήλθε ο απόστολος των Εθνών και σίγουρα θα τους βρείτε στο βαπτιστήριο της Λυδίας και φυσικά στους Φιλίππους. Αυτό είναι το συνηθισμένο δρομολόγιο και δεν προκαλούν έκπληξη σε κανέναν, απεναντίας είναι ευπρόσδεκτοι τουρίστες και μακάρι να έρχονταν ακόμη περισσότεροι.

Φανταστείτε λοιπόν την έκπληξη του καβαλιώτη ταξιτζή όταν μια μέρα ανοίγει η πόρτα του ταξί του και μπαίνει μέσα ένας γιαπωνέζος τουρίστας που στα αγγλικά αρχίζει να του λέει κάτι για Ορφέα, Παγγαίο και Αισχύλο… Έμεινε άναυδος. Με την βοήθεια ενός αγγλομαθή φίλου του έμαθε ότι ο γιαπωνέζος αυτό που του ζητούσε ήταν να τον οδηγήσει στην κορυφή του Παγγαίου. Όπως και έγινε. Όταν έφτασαν στην κοιλάδα του Ορφέα, ο επιβάτης ζήτησε να κατέβει, του πλήρωσε ότι έγραφε στο ταξίμετρο και του ζήτησε να φύγει. Ο γιαπωνέζος τουρίστας είναι ποιητής στη χώρα του και ήρθε μέχρι εδώ για να ζήσει λίγες ημέρες στη γη του Ορφέα και να εμπνευστεί. Έστησε ένα μικρό αντίσκηνο και εκεί πέρασε μοναχός λίγες ημέρες κοντά στην φύση του Παγγαίου.

Η δύναμη που ώθησε τον γιαπωνέζο ποιητή να έρθει στην Καβάλα και να ανέβει στο Παγγαίο ήταν ο μύθος του Ορφέα. Ήξερε ότι σύμφωνα με μία περίληψη, της Ύστερης Αρχαιότητας, ενός χαμένου έργου του Αισχύλου, ο Ορφέας στο τέλος της ζωής του περιφρόνησε τη λατρεία όλων των θεών εκτός από του ήλιου, τον οποίο αποκαλούσε Απόλλωνα. Ήταν τόση η λατρεία του Ορφέα για τον Ήλιο που ανέβαινε κάθε πρωί στην κορυφή του βουνού για να είναι ο πρώτος που θα τον αντικρίσει και θα τον χαιρετήσει.

Αυτός ο μύθος οδήγησε τον γιαπωνέζο ποιητή να ξεκινήσει ένα μεγάλο ταξίδι από την χώρα του ανατέλλοντος ηλίου για να έρθει στην γη του Παγγαίου και να υποδεχθεί τις πρώτες ακτίνες του ήλιου, σαν τον Ορφέα. Αν αυτό δεν λέει τίποτα στους ασχολούμενους με την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και του Παγγαίου ειδικότερα, δεν έχουν καταλάβει τι προίκα έχουν στα χέρια του που είναι αναξιοποίητη. Τα πράγματα είναι τόσο απλά!!!

Θεόδωρος Α. Σπανέλης