Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της


Την ίδια στιγμή που το Υπουργείο Παιδείας ουσιαστικά καταργούσε το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονίας του παραρτήματος του ΤΕΙ Καβάλας στη Δράμα, στο διαδίκτυο υπήρχε δημοσίευμα ότι ολλανδοί αρχιτέκτονες περιβάλλοντος θα επισκεφθούν την Αθήνα
προκειμένου να εκπονήσουν μελέτες στο πλαίσιο της μεγάλης ανάπλασης του κέντρου της πρωτεύουσας που προβλέπει την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου. Αν τώρα επικαλεστούμε το γνωστό ρητό «η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της» θα έχουμε άδικο; Νομίζω πως όχι.
 Η πολιτεία καταργεί το μοναδικό στην Ελλάδα τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου (στην πραγματικότητα το υποβαθμίζει από τμήμα σε κατεύθυνση και στο στέλνει στις Σέρρες) που αριθμεί 500 περίπου ενεργούς φοιτητές και από την άλλη μετακαλεί από την Ευρώπη ξένους για να εκπονήσουν αρχιτεκτονικές μελέτες εξωτερικών χώρων. Το τμήμα λειτουργεί τα τελευταία δέκα χρόνια κι έχουν αποφοιτήσει από αυτό δεκάδες φοιτητές. Αν η πολιτεία τους είχε αναγνωρίσει επαγγελματικά δικαιώματα και τους έδινε τη δυνατότητα να δημιουργήσουν στην πατρίδα τους σίγουρα οι πόλεις μας θα ήταν πολύ καλύτερες από αισθητικές πλευράς και το σημαντικότερο δεν θα χρειάζονταν να στρεφόμασταν στους ξένους.