Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013


«Τύμπανα πολέμου» ακούγονται από τη Ν. Καρβάλη

Η αντιπαράθεση των δύο εταιριών περνάει στην επόμενη φάση, μέχρι τελικής πτώσεως
Με τα δεδομένα που δημιούργησε η ψήφιση της νέας σύμβασης για την εκμετάλλευση των πετρελαίων του κόλπου της Καβάλας από τη Βουλή, ανοίγει ένας νέος κύκλος στην αντιπαράθεση μεταξύ των εταιριών ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ από τη μία πλευρά και  Energean oil & gas από την άλλη, καθώς όπως φαίνεται οι εκκλήσεις του Μαθιού Ρήγα για προσέγγιση και συνέχιση της συνεργασίας των δύο εταιριών δεν βρήκαν ανταπόκριση από την πλευρά του Βαγγέλη Παπά, ο οποίος με ορμητήριο τις εγκαταστάσεις της Ν. Καρβάλης «κρούει τα τύμπανα του πολέμου». Ο πρόεδρος της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ από τη μία απειλή με ένδικα μέσα τον κ. Ρήγα και από την άλλη προχωράει σε κινήσεις που σκοπό έχουν να εξωθήσουν στα άκρα την συνδικαιούχο πλέον στα δικαιώματα εκμετάλλευσης Energean oil & gas με προφανή σκοπό να την αναγκάσει να αποχωρήσει από το εταιρικό σχήμα.

Κάποιες κινήσεις που έγιναν από την ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ προηγήθηκαν της ψηφοφορίας της Βουλής για την κύρωση της νέας σύμβασης και κάποια έπονται. Για παράδειγμα για χθες Πέμπτη, ο πρόεδρος της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ κ. Παπάς συγκάλεσε συνεδρίαση του Δ.Σ. της εταιρίας και κάλεσε και τον κ. Ρήγα, ως μέλος του, με σκοπό να ληφθεί απόφαση για προσφυγή στην δικαιοσύνη, ενώπιων αστικών και νομικών εκπροσώπων, για εξαπάτηση και συκοφαντική δυσφήμηση και την καταβολή αποζημίωσης και ηθικής βλάβης, όπως έχει ήδη προαναγγείλει και από ραδιοφώνου!!! Όπως ήταν αναμενόμενο και λογικό, ο κ. Ρήγας δεν παρέστη στην συνεδρίαση του Δ.Σ.  και απέστειλε μια επιστολή προς τα μέλη του με την οποία καθιστά σαφές ότι δεν τους αναγνωρίζει ως μέλη της διοίκησης της εταιρίας, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα παραστεί για να μην του νομιμοποιήσει  και τους καθιστά προσωπικά υπεύθυνους για την ζημιά που προκαλούν με τις αποφάσεις τους στην επιχείρηση. Τέλος με την ίδια επιστολή ο κ. Ρήγας ζητάει την σύγκλιση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων για να ληφθούν αποφάσεις…

Φυσικά ο κ. Παππάς δεν προχωράει στην σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης καθώς εκεί δεν διαθέτει πλειοψηφία, κάτι που συμβαίνεις το Δ.Σ. και επιχειρεί με το όργανο αυτό να λάβει αποφάσεις και να δημιουργήσει τετελεσμένα που θα αναγκάσουν την Energean oil & gas, να αποχωρήσει. Αυτός άλλωστε είναι και ο κύριος σκοπός του κ. Παπά, όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα ενέργειές του ιδίου και των μελών του Δ.Σ.. Ενδεικτικά να αναφέρουμε το γεγονός ότι η Energean oil & gas αν και  είναι ο κύριος μέτοχος δεν έχει στα χέρια της, παρά τις οχλήσεις που έχει διατυπώσει, τα πρακτικά της συνεδρίασης της 5 Φεβρουαρίου του Δ.Σ. κατά την οποία καταγγέλθηκε το ιδιωτικό συμφωνητικό με το οποίο καθορίζονταν οι όροι της μεταξύ τους συνεργασίας. Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, από την περασμένη εβδομάδα η διεύθυνση του εργοστασίου έχει ενημερώσει την Energean oil & gas να μην αποστείλει καράβι για την φόρτωση του αργού πετρελαίου με προορισμό τα ΕΛΠΕ καθώς θέλει να επιχειρήσει να προχωρήσει μόνη της η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ στην πώληση του φορτίου, ζήτημα που πέρα από τις όποιες νομικές διαστάσεις, έχει να κάνει και με τις αποφάσεις που θα λάβουν τα ΕΛΠΕ ως ο αποκλειστικός αγοραστής του πετρελαίου της Καβάλας.

Η προαναγγελθείσα για σήμερα συνέντευξη Τύπου της διοίκησης της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί, ενώ νεώτερες πληροφορίες την μεταθέτουν για την προσεχή Δευτέρα. Θυμίζουμε ότι ο κ. Παπάς σε ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις είχε προαναγγείλει ότι σήμερα σε αυτή την συνέντευξη θα παρουσιάσει στοιχεία για την διαπλοκή των βουλευτών με την Energean oil & gas… Τελούμε εν αναμονή τόσο της συνέντευξης όσο και των αποκαλύψεων.

Ο «συνδικαλιστής» των 204.000 ευρώ για το 2012;


Ωστόσο η συνέντευξη αυτή – αν τελικά δοθεί - θα είναι μια καλή αφορμή να απαντήσει ο κ. Παπάς και στα όσα του καταλογίζονται για τις αμοιβές που απολαμβάνει. Πρόσφατα σε ανακοίνωση της Energean oil & gas, αναφέρθηκε ότι οι ετήσιες απολαβές του, ως εργαζόμενου και ως προέδρου της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ ανέρχονται στο ποσό των 175.000 ευρώ το χρόνο. Ωστόσο σύμφωνα με κάποια άλλα στοιχεία το ποσό είναι ακόμη μεγαλύτερο ή αν προτιμάται πιο συγκεκριμένα στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της επιχείρησης ελήφθη απόφαση για ποσό λίγο μεγαλύτερο από το προαναφερθέν που φτάνει τις 204.000 ευρώ!!!

Συγκεκριμένα στην Τακτική Γενική Συνέλευση της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου 2012 στο χώρο των γραφείων της εταιρίας στη Ν. Καρβάλη αναφέρεται ότι τα μέλη του Δ.Σ. δεν έλαβαν απολαβές για το 2011 οπότε αποφασίζουν για όλο το 2012 να τους καταβληθούν ποσά που ξεκινούν από τις 30.000 ευρώ για τα απλά μέλη και φτάνουν στις 204.000 ευρώ για τον πρόεδρο του Δ.Σ. Βαγγέλη Παπά. Η επικείμενη συνέντευξη Τύπου του κ. Παπά είναι μια καλή αφορμή να μας απαντήσει αν όντως υπάρχει αυτή η απόφαση της Γ.Σ. με αυτό το ποσό και αν τα έχουν πληρωθεί; Επιπλέον να σημειώσουμε ότι αποφασίστηκε τα μέλη του Δ.Σ. να λάβουν αυτά τα χρήματα σε μια χρονική στιγμή  που η επιχείρηση έκλεισε τον ισολογισμό του 2011 με ζημιές και έχοντας σημαντικά ανοίγματα στην αγορά. Άρα είναι ζητούμενο αν έλαβαν αυτές τις απολαβές ή όχι; Ενδεικτικό στοιχείο για την δυσχερή οικονομική κατάσταση της εταιρίας είναι το γεγονός ότι στην εν λόγω συνεδρίαση γίνεται λόγος για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου!!! Το να λάβει ο κ. Παπάς και τα μέλη του Δ.Σ. αυτά τα χρήματα είναι απόλυτα νόμιμο, πόσο όμως είναι ηθικό όταν εργαζόμενοι, εργολάβοι και προμηθευτές παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι όπως και ο ίδιος ομολογεί;

Σχετικά με το φόρο του 5%

Επειδή έγινε πολύ συζήτηση για τον περιφερειακό φόρο του 5% που περιλαμβάνεται στη νέα σύμβαση και ο οποίος προορίζεται για την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, μετά την παρέμβαση του πρώην υπουργού και βουλευτή Γιώργου Καλαντζή προς τον ΥΠΕΚΑ κ. Λιβιεράτο, να σημειώσουμε ότι ο ανάδοχος της σύμβασης υπόκεινται σε ειδικό φόρο εισοδήματος με συντελεστή 20% καθώς και σε περιφερειακό φόρο με συντελεστή 5%. Η ρύθμιση αυτή προκύπτει από την εναρμόνιση της σύμβασης με το Νόμο 2289/1995 και των αλλαγών που έχουν γίνει με τον 4001/2011 και την εναρμόνιση της στο προβλεπόμενο από το νέο φορολογικό καθεστώς στο οποίο για πρώτη φορά προβλέπεται αυτός ο φόρος υπέρ της τοπικής κοινωνίας. Για τα επόμενα χρόνια η πρόβλεψη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι ότι τα έσοδα της Καβάλας θα φτάσουν τα 11.000.000 ευρώ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο φόρος του 5% δεν έχει καμία σχέση με τα μερίδια που έχει το ελληνικό δημόσιο επί της παραγωγής του πετρελαίου και για πετρέλαιο που ξεπερνάει την παραγωγή των 2.500 βαρελιών την ημέρα και τα μερίδια αυτά καθορίζονται από τις πωλήσεις πετρελαίου, επί του ετήσιου ακαθάριστου εισοδήματος και έχει συγκεκριμένες κλίμακες που ακολουθεί. Τα μερίδια και ο τρόπος κατανομής αναφέρονται στο άρθρο 9 της νέας σύμβασης.

Θεόδωρος Α. Σπανέλης