Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Μια πονεμένη ιστορία…


Μαθιός Ρήγας:
«είμαστε υπέρ του διαλόγου και στηρίζουμε τον διάλογο με τους εργαζόμενους αλλά αφού πρώτα ψηφιστεί και κυρωθεί την Τρίτη το απόγευμα η σύμβαση από την ελληνική Βουλή».





Η ψήφιση της σύμβασης στη Βουλή, πρόκριμα για επενδύσεις σε όλη την Ελλάδα

Το να φεύγουν κακήν κακώς οι επενδυτές από την ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ είναι μια ιστορία που ξεκινάει από το φθινόπωρο του 1998 και φτάνει μέχρι σήμερα. Η ιστορία ξεκίνησε με του Καναδούς, συνεχίστηκε με την ΕΥΡΩΤΕΧΝΙΚΗ, ακολούθησε ο Ρουμάνος Φράνκ Τίμις και φτάνει μέχρι σήμερα με το επ’ απειλούμενο – από την πλευρά των εργαζομένων – διαζύγιο με τη Energean Oil & Gas. Από τότε
μέχρι σήμερα, άλλαξαν πολλές κυβερνήσεις, κατέρρευσε ο δικομματισμός στην Ελλάδα, οι επενδυτές ήρθαν και έφυγαν, αλλά δεν άλλαξε στο ελάχιστον η θέση των εργαζομένων και του επικεφαλής του Βαγγέλη Παπά, απέναντι στους επενδυτές, όταν οι μεταξύ τους σχέσεις φτάνουν σε αδιέξοδο απλά… τα σπάνε!!! Ωστόσο η Ελλάδα του 2013, η οποία βρίσκεται υπό το ζυγό των μνημονίων, με μια εγχώρια παραγωγή να έχει αγγίξει τα τάρταρα, δεν μπορεί να ανέχεται την ίδια αντιμετώπιση των επενδύσεων, οι εποχές έχουν αλλάξει. Σήμερα το απόγευμα στη Βουλή, δεν πρόκειται απλά να κυρωθεί η νέα σύμβαση για την παράταση κατά 25 χρόνια της εκμετάλλευσης του πετρελαίου στον κόλπο της Καβάλας, αλλά θα σταλεί και από την κυβέρνηση ένα μήνυμα για το κατά πόσο στέκεται υπέρ της διευκόλυνσης των επενδύσεων… ή μένει αιχμάλωτη στα συμφέροντα κλειστών ομάδων που λειτουργούν με βία και προπηλακισμούς.

Η ιστορία των επενδύσεων

Τον Οκτώβριο του 1998 η NAPC,  ζητάει από τους εργαζόμενους μειώσεις στους μισθούς κατά 30% και περικοπές των ασφαλιστικών προγραμμάτων που αναλαμβάνουν από ιδιωτική εταιρία. Οι περικοπές αυτές κρίνονται αναγκαίες καθώς έχουν προηγηθεί δύο αποτυχημένες γεωτρήσεις, η διεθνή τιμή του πετρελαίου βρίσκεται πάρα πολύ χαμηλά (γύρω στα 13 δολάρια τον Φεβρουάριο του ίδιο έτους). Η NAPC γνωστοποιεί ότι αν δεν γίνουν περικοπές θα γίνουν απολύσεις και από τους 350 εργαζομένους θα μείνουν μόνο 50. Αξίζει να σημειώσουμε ότι και η ημερήσια παραγωγή έχει πέσει σημαντικά. Στις 23 Νοεμβρίου έχει λήξει ο χρόνος που περίμενε η εταιρία και η απάντηση των εργαζομένων είναι αρνητική, στην αρχή απολύονται 50 εργαζόμενοι και στη συνέχεια ετοιμάζονται να επιδοθούν άλλες 300 απολύσεις, τα πηγάδια καθαρίζονται και κλείνουν και σταματάει η παραγωγή πετρελαίου. Αρχίζει η κατάληψη των εγκαταστάσεων στην Ν. Καρβάλη και στο Ξενοδοχείο ΕΓΝΑΤΙΑ που βρίσκονται δημοσιογράφοι των αθηναϊκών ΜΜΕ για να καλύψουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΚΑΒΑΛΑΣ – ΑΕΚ διεξάγεται πολιορκία από τους εργαζόμενους για να τους «ενημερώσουν» για το πρόβλημά τους!!! Οριστικά πέφτει η αυλαία της παρουσίας της NAPC στην Καβάλα, τέλος Δεκεμβρίου έχοντας ναυαγήσει ο διάλογος εργοδοσίας – εργαζόμενων και αφού έχει προηγηθεί κατάληψη και βανδαλισμοί στα γραφεία της εταιρίας σε παραλιακό κτήριο της Καβάλας.
Τα πετρέλαια κλείνουν και μετά από πολλές διαβουλεύσεις στις 23 Νοεμβρίου του 1999 υπογράφεται από το Ελληνικό Δημόσιο η σύμβαση με την οποία παραχωρείται το 67% των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στην ΕΥΡΩΤΕΧΝΙΚΗ και το 33% στον συνεταιρισμό των εργαζομένων ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ και συστήνεται ουσιαστικά η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ. Οι σχέσεις των εργαζομένων με την ΕΥΡΩΤΕΧΝΙΚΗ πέρασαν από πολλά κύματα, από την απόλυτη λατρεία στην πλήρη απαξίωση και στον ξυλοδαρμό. Από εδώ και πέρα κάθε νέος επενδυτής θα γίνεται δεκτός με τον ίδιο τρόπο, με ουρανομήκη «ΩΣΑΝΑ» και θα εκδιώκεται πάλι με τον ίδιο τρόπο, με κλωτσιές, τσαμπουκάδες, ύβρεις και «ΣΤΑΥΡΩΣΟΝ ΑΥΤΟΝ»…
Το «ειδύλλιο» της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ με την ΕΥΡΩΤΕΧΝΙΚΗ και τους δύο συνεταίρους της, Νίκο Λούτσιγκα και Θόδωρο Σιδηρόπουλο δεν θα κρατήσει πολύ, ούτε δύο χρόνια, μετά από μια επιτυχημένη γεώτρηση στο πεδίο Ε όπου εντοπίζεται εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα πετρελαίου, αρχίζουν να μαζεύονται σύννεφα και το Σαββάτο στις 21 Απριλίου του 2001 προκύπτει το πρώτο μεγάλο ρήγμα.
Το «Χ» την Δευτέρα 23 Απριλίου 2001 κυκλοφορεί με τίτλο «ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»!!! Από τότε και μετά θα ακολουθήσουνε πολλές εκρήξεις… Έχει προηγηθεί τρίμηνη απραξία του Δ.Σ. της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ εξαιτίας του τσαμπουκά των εργαζομένων. Ο κ. Λούτσιγκας συγκαλεί το Δ.Σ. και ενημερώνει σχετικά τον εισαγγελέα Καβάλας. Ωστόσο καμία δύναμη δεν μπορεί να σταματήσει την τροχιά των γεγονότων. Το Σαββάτο το πρωί το αυτοκίνητο που μεταφέρει τον κ. Λούτσιγκα, τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Καλουδιώτη και τον νομικό σύμβουλο του υπουργείου κ. Καφτεράνη δέχεται επίθεση και οι επιβάτες προπηλακίζονται. Λίγο καιρό μετά οι κ.κ. Λούτσιγκας, Σιδηρόπουλος, θα αποχωρήσουν για να αφήσουν χώρο στο νέο επενδυτή Φράνκ Τίμις και στην εταιρία του Regal Petroleum. Βρισκόμαστε στο Σεπτέμβριο του 2003.
Το τέλος της παρουσίας της Regal Petroleum και μετά από πολλές απόπειρες συνεννόησης γράφετε σε ένα ξενοδοχείο της Καβάλας, στο Ιμαρέτ. Εκεί συνεδριάζει το Δ.Σ. της εταιρίας και οι εργαζόμενοι αποδοκιμάζουν τον κ. Τίμις και τα στελέχη του που μετά από λίγο αποχωρούν… Το ίδιο έργο ξαναπαίζεται… Στην θέση του εμφανίζεται ο Μαθιός Ρήγας και η Energean oil & gas. Και ο νέος επενδυτής έρχεται με πολλές φιλοδοξίες και πολλά όνειρα, επενδύει 150.000.000 € και ξαφνικά βρίσκεται στη δίνη ανάλογων γεγονότων με αυτά που έζησαν οι προηγούμενοι επενδυτές. Η νέα σύμβαση που δέχεται ως ισότιμους συνδικαιούχους την ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ και την Energean Oil & Gas, αν και φέρει την υπογραφεί του κ. Παπά, καταγγέλλεται από τον ίδιο…

Πρωτοβουλία Σιμιτσή

Για λόγους που δεν είναι εύκολο να κατανοηθούν ο δήμαρχος Καβάλας παρεμβαίνει χθες στο εκρηκτικό μείγμα που ονομάζεται «σχέσεις Energean Oil & Gas και ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ» ζητώντας να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που έστειλε και στις δύο πλευρές αλλά και προς του βουλευτές του νομού σημειώνει: «Ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής έχει προσκαλέσει σε συνάντηση εργασίας αύριο Τρίτη 5 Μαρτίου 2013 και ώρα 13.00 στο Δημαρχείο, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με τη λειτουργία των χερσαίων και θαλάσσιων εγκαταστάσεων εξόρυξης πετρελαίου στην περιοχή μας»!!!
Να σημειώσουμε ότι σήμερα δεν ήταν δυνατόν να είναι οι βουλευτές της Καβάλας στην πόλη, λόγω των υποχρεώσεων που έχουν στη Βουλή, ο δε Μαθιός Ρήγας ως διευθύνων σύμβουλος, από την πλευρά της «Energean Oil & Gas» δήλωσε στο «Χ» ότι «είμαστε υπέρ του διαλόγου και στηρίζουμε τον διάλογο με τους εργαζόμενους αλλά αφού πρώτα ψηφιστεί και κυρωθεί την Τρίτη το απόγευμα η σύμβαση από την ελληνική Βουλή. Εμείς δεν είμαστε ξένοι επενδυτές να σηκωθούμε να φύγουμε, είμαστε ελληνική εταιρία και θέλουμε να βρεθεί λύση με τους εργαζόμενους για να πορευτούμε μαζί, χωρίς απολύσεις, χωρίς μειώσεις μισθών, για το καλό της εταιρίας». Για τα υπόλοιπα ζητήματα ο κ. Μαθιός μας παρέπεμψε στην ανακοίνωση της  Energean Oil & Gas που παραθέτουμε σε διπλανή στήλη.
Από την πλευρά των εργαζομένων ο Βαγγέλης Παπάς φαίνεται αυτή τη στιγμή να «παίζει» το χαρτί της καθυστέρησης με σκοπό όπως φαίνεται να κερδίσει χρόνο για να μπορέσει να ανατρέψει την κατάσταση που δημιούργησε με την υπογραφή του στην νέα σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ και της Energean Oil & Gas στις 31 Οκτωβρίου 2012. Οι μοναδικές κινήσεις του που στέφτηκαν με επιτυχία ήταν η αναβολή της ψηφοφορίας την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΚ και τα επεισόδια το βράδυ της Παρασκευής στο Ξενοδοχείο ΩΚΕΑΝΙΣ. Από την άλλη δεν κατάφερε τίποτα, ούτε με την επιστολή που έστειλε στην τράπεζα που έχει δανειοδοτήσει την  Energean Oil & Gas για να μπλοκάρει την χρηματοδότηση, καθώς η τράπεζα τον αγνόησε, επίσης δεν πέτυχε να γίνει αποδεκτή από τα ΕΛΠΕ η πώληση του πετρελαίου που υπάρχει στις δεξαμενές παρακάμπτοντας την Energean Oil & Gas, όπως ο ίδιος ζήτησε με επιστολή του. Επίσης η επιστολή που έστειλε στην κυβέρνηση με την οποία ζητάει να σταματήσει η κύρωση της σύμβασης δεν έγινε αποδεκτή και όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση είναι έτοιμη σήμερα να φέρει το θέμα στη Βουλή χωρίς άλλη αναβολή, οι πληροφορίες θέλουν το θέμα να το έχει πάρει πάνω του ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Χθες από ραδιοφώνου ο κ. Παπάς προανήγγειλε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με σκοπό να πετύχει την ακύρωση της σύμβασης. Ίδομεν, αν η σημερινή απόπειρα του κ. Σιμιτσή για διάλογο και προσφορά χρόνου προς τον κ. Παπά δεν ευοδώσει υπάρχει και η λύση του ΟΗΕ.

Θεόδωρος Α. Σπανέλης

  1. Οι Νίκος Λούτσιγκας και Θόδωρος Σιδηρόπουλος ήταν οι επενδυτές που έβαλαν ξανά σε λειτουργία τα πετρέλαια….


  1. Στις 21 Απριλίου του 2001 ο κ. Λούτσιγκας και οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Ανάπτυξης προπηλακίζονται στην είσοδο του εργοστασίου.

  1. Λίγα χρόνια μετά την ίδια τύχη θα έχει και ο Φράνκ Τίμις, ο επίλογος θα γραφτεί με επεισόδια έξω από το ξενοδοχείο ΙΜΑΡΕΤ.