Σάββατο 27 Απριλίου 2013

ΜΑΘΙΟΣ ΡΗΓΑΣ ΓΙΑ ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ: «Έγινε ένα μεγάλο βήμα»


Ανέλαβε χθες η νέα διοίκηση στην ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ – Νέο πρόσωπο έκπληξη, ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Γόντικας, παρελθόν για την εταιρία ο Κώστας Παπακωνταντίνου

 

 

Με λυμένο το πρόβλημα της ανανέωσης των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του πετρελαίου της Καβάλας για 25 χρόνια, με αρκετά χρήματα διαθέσιμα για επενδύσεις και με μια πολλά υποσχόμενη νέα διοίκηση, η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ από χθες γυρίζει σελίδα. Ήρθε η ώρα τα λόγια του νέου προέδρου της εταιρίας Μαθιού Ρήγα να δοκιμαστούν στην πράξη, και ήδη έγινε η καλή αρχή, από χθες έχουν πληρωθεί οι μισθοί των εργαζομένων που εκκρεμούσαν εδώ και 5 μήνες, τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι πληρωμές μέρους των χρεών προς τους προμηθευτές και το σημαντικότερο ξεκινάει η προετοιμασία για την εκτέλεση ενός μεγάλου επενδυτικού σχεδίου που περιλαμβάνει γεωτρήσεις στο πεδίο του Πρίνου και στο πεδίο του Ε, με στόχο σε σύντομο χρονικό διάστημα η ημερήσια παραγωγή να ξεπεράσει τα 5.000 βαρέλια.

Στο τιμόνι της επιχείρησης – μετά από μια θλιβερή παρένθεση 13 χρόνων – βρίσκεται μια ηγεσία που δείχνει να ξέρει τη δουλειά της και να μπορεί να οδηγήσει το σκάφος σε πιο παραγωγικά νερά για την τοπική και την εθνική οικονομία. Από χθες η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός και όλες οι ανοησίες, τα ψέματα, τα φληναφήματα και οι τρικλοποδιές που έβαλαν κάποιοι για να εξυπηρετήσουν προσωπικά συμφέρονταν, μένουν πίσω.

Το νέο μότο της εταιρίας όπως δείχνουν οι δηλώσεις είναι «συνεργασία όλων για περισσότερη δουλειά, για να βγει περισσότερο πετρέλαιο» και σε αυτό το στόχο στρέφονται άπαντες, διοίκηση και εργαζόμενοι, όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν θα κριθούν ανάλογα. Ήδη στην κορυφή της εταιρίας έχει καταγραφεί και μια αποχώρηση του μέχρι χθες διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας Κώστα Παπακωνσταντίνου.

 

 

Νέα σελίδα για την ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ

 

Μιλώντας στο «Χ» ο νέος πρόεδρος της εταιρίας Μαθιός Ρήγας επισήμανε ότι «έχει αρχίσει να αλλάζει το κλίμα στην επιχείρηση, ήδη έχουν πληρωθεί όλοι οι μισθοί των εργαζομένων όπως είχα δεσμευθεί και οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι αυτά που λέγαμε τα εννοούσαμε. Τώρα υπάρχει ένας και μοναδικός στόχος να δουλέψουμε για να βγάλουμε πετρέλαιο. Μετά από 13 χρόνια έγινε ένα μεγάλο βήμα στην ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ, ανέλαβε μια νέα διοίκηση μοντέρνα, που γνωρίζει να διοικεί και θα κριθεί αποκλειστικά από το αποτέλεσμα και όχι από άλλα κριτήρια, για το πόσο ικανή είναι. Η χθεσινή συνεδρίαση έγινε σε άριστο κλίμα και αυτό είναι ένα καλό στοιχείο στο νέο ξεκίνημα. Σκοπός μας είναι η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ να αναδειχθεί στον βασικό εκτελεστικό βραχίονα της εταιρίας μας σε όλα τα πεδία, ανάπτυξης της έρευνας και της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας λάβουμε την σχετική άδεια».


Οι αλλαγές

Στις αλλαγές που υπάρχουν στη νέα διοίκηση είναι ότι πλέον πρόεδρος της εταιρίας ανέλαβε ο Μαθιός Ρήγας, ενώ τη θέση του αντιπροέδρου καταλαμβάνει ο Δημήτρης Γόντικας ο οποίος θα εκτελεί και χρέη διευθύνοντα συμβούλου. Το σχόλιο που θα μπορούσε να γίνει σε αυτό το σημείο είναι ότι, ένας αθλητικός παράγοντας αποχώρησε από τη διοίκηση της εταιρίας, ο Κώστας Παπακωνταντίνου που είναι και πρόεδρος της ΚΑΕ Καβάλας και ένας άλλο πρώην αθλητικός παράγοντας καταλαμβάνει την θέση του, ο Δημήτρης Γόντικας, παλιός αθλητής του βόλεϊ και πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού. Ο Βαγγέλης Παππάς θα μετέχει στη νέα διοίκηση μαζί με τον Μανώλη Κελαϊδάκη ως εκπρόσωποι του 33% που κατέχουν οι εργαζόμενοι. Ο μοναδικός που παραμένει στη θέση του – μέχρι νεωτέρας – από την παλιά ηγετική ομάδα της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ είναι ο διευθυντής του εργοστασίου Κώστας Ιωαννίδης, ο οποίος ενδεχομένως να κριθεί σε μια επόμενη φάση όταν θ’ αρχίσει η αναδιάρθρωση της δομής της επιχείρησης έτσι ώστε να καταστεί πιο λειτουργική και πιο παραγωγική!!!

Επιπλέον να σημειώσουμε ότι μεταξύ των πρώτων αποφάσεων της νέας διοίκησης είναι και η διεκδίκηση εκ νέου της υπόγειας δεξαμενής στο πεδίο της Νότιας Καβάλας μέσω της επίσπευσης της διαγωνιστικής διαδικασίας εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ. Θυμίζουμε ότι, ενώ είχε ζητηθεί το έργο αυτό να συμπεριληφθεί στην νέα σύμβαση που κύρωσε η Βουλή, δεν συνέβη αυτό και το εν λόγω περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού δημοσίου παραπέμφθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ για να βγει σε διαγωνισμό, γεγονός που πέρα όλων των άλλων δημιουργεί σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση αυτής της μεγάλης επένδυσης, στο τομέα της αποθήκευσης φυσικού αερίου.

 

Θεόδωρος Α. Σπανέλης

 

 

Η επίσημη ανακοίνωση της Energean Oil & Gas A.E

 

Για τις χθεσινές εξελίξεις εξέδωσε ανακοίνωση ης Ενεργειακή στην οποία επισημαίνεται ότι:

 

«Σήμερα, κατόπιν της υποβολής των παραιτήσεων των μελών του Δ.Σ. της ΚΑΒΑΛΑ OIL A.E., θυγατρικής της Energean Oil & Gas A.E., πραγματοποιήθηκε η αυτόκλητη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας, όπου και εκλέχθηκε το νέο επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο. Η συγκρότησή του σε Σώμα είναι η ακόλουθη:

1.            Μαθιός Ρήγας, Πρόεδρος 

2.            Δημήτρης Γόντικας, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος 

3.            Στάθης Τοπούζογλου, Μέλος

4.            Παναγιώτης Μπένος, Μέλος

5.            Βλάσσης Σαραντινός, Μέλος

6.            Βαγγέλης Παππάς, Μέλος

7.            Μανώλης Κελαϊδάκης, Μέλος

 

Κατά την 1η Συνεδρίαση του νέου Δ.Σ., ο Πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι ήδη πραγματοποιήθηκε η πληρωμή του συνόλου της μισθοδοσίας των εργαζομένων από κεφάλαια της μητρικής Energean Oil & Gas. Επιπλέον, επανέλαβε την τήρηση των πρόσφατων δεσμεύσεων για τη διασφάλιση του αύριο συμπεριλαμβανομένων των εξής:

• Πώλησης του πετρελαίου που βρίσκεται στις δεξαμενές για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων της Εταιρείας

• Συμμετοχής στο νέο Δ.Σ. δύο εκλεγμένων εκπροσώπων του Συνεταιρισμού των Εργαζομένων

• Παροχής εγγυήσεων προς τα μέλη του απελθόντος Δ.Σ. έναντι οφειλών προς το Δημόσιο

• Κατάρτισης του πλάνου για τις ερευνητικές περιοχές εντός της Περιοχής Εκμετάλλευσης Πρίνου βάσει και της επανεπεξεργασίας των σεισμικών δεδομένων για την αξιολόγηση νέων ερευνητικών στόχων

• Προσπάθειας διεκδίκησης του έργου της Υπόγειας Αποθήκης Νότιας Καβάλας μέσω της επίσπευσης της διαγωνιστικής διαδικασίας εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και της

• Εξέλιξης της θυγατρικής στον βασικό βραχίονα στην ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού και μεταφοράς τεχνογνωσίας στις εργασίες πετρελαίου σε οποιαδήποτε περιοχή καταστεί ο Όμιλος ως «Ανάδοχος».

Παράλληλα, αναφερόμενος στις πρόσφατες διενέξεις που τραυμάτισαν την εικόνα και την αξιοπιστία της ΚΑΒΑΛΑ OIL δημιουργώντας σημαντικές ασυνέπειες στη ροή των εργασιών, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για λάθη, παρερμηνείες ή αποκλίσεις από τον στόχο: την παραγωγή πετρελαίου και της προόδου της ΚΑΒΑΛΑ OIL, καθώς μόνο μέσα από αυτή θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα όλων.

Επιπλέον, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες όσων συνέβαλαν στην ομαλοποίηση της κατάστασης, ο Πρόεδρος του νέου Δ.Σ. της ΚΑΒΑΛΑ OIL παρουσίασε τις κατευθυντήριες διοικητικές γραμμές, το επενδυτικό πλάνο της επόμενης 5ετίας εκτίμησης άνω των €120 εκατομμυρίων για την αύξηση της παραγωγής και την αξιοποίηση του Πεδίου Έψιλον, καθώς και της επίτευξη του συνόλου των στόχων της Σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο και τέλος,  το πλαίσιο χρηματοδότησης. 

Στην Νέα Εποχή του Πρίνου - με σαφώς προσδιορισμένο επενδυτικό ορίζοντα βάσει των διατάξεων της εθνικής νομοθεσίας περί υδρογονανθράκων - η ΚΑΒΑΛΑ OIL εισέρχεται με επικεφαλής τον κ. Δημήτρη Γόντικα, ο οποίος αναλαμβάνει άμεσα καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου και Αντιπροέδρου του Δ.Σ. της Εταιρείας.

Ολοκληρώνοντας τις διεργασίες της Συνεδρίασης, τα Μέλη του Δ.Σ. αποδέχθηκαν και συμφώνησαν ομόφωνα ότι προϋπόθεση για την υλοποίηση των επενδύσεων και τη μετάβαση στη Νέα Εποχή αποτελούν οι «εργασιακή ειρήνη αλλά και η καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας για την επίτευξη του κοινού στόχου: την αύξηση της παραγωγής μέσα από ορθολογικές επενδύσεις και τη βελτιστοποίηση του τρόπου λειτουργίας της Εταιρείας.»

 

ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ

Ποιος είναι ο Δημήτρης Γόντικας

 

Ο Δημήτρης Γόντικας είναι πρώην διεθνής πετοσφαιριστής και αθλητικός παράγοντας γεννημένος στις 13 Ιουλίου 1960. Ξεκίνησε την καριέρα του στο βόλεϊ το 1976 από την ομάδα του Νηρέα σε ηλικία 16 ετών όπου και αγωνίστηκε έως το 1985. Υπήρξε ιδιαίτερα αλτικός γεγονός που του έδινε πλεονέκτημα στην επίθεση, χωρίς ωστόσο να υστερεί στον αμυντικό τομέα. Αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό από το 1985 έως το 1991 και κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδος το 1986 ενώ αγωνίστηκε στο Φάϊναλ φορ του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης το 1989.

Σε ηλικία 16 ετών αγωνίστηκε με την Εθνική Νέων και στα 17 του έτη κλήθηκε στην Εθνική αντρών με την οποία συμμετείχε σε 301 αγώνες. Συμμετείχε σε 4 πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα (1979, 1983, 1987, 1989) και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (1986).

Κατέκτησε 3 χρυσά μετάλλια στο Κύπελλο Άνοιξης (1980, 1981, 1982) και το ασημένιο μετάλλιο στου Μεσογειακούς Αγώνες το 1991. Επίσης κατέκτησε στους Βαλκανικούς Αγώνες πετοσφαίρισης ένα χρυσό μετάλλιο (1980) και ένα ασημένιο (1982).

Επίσης ο κ. Γόντικας διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. και Γενικός Διευθυντής της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, από την διοίκηση της οποίας αποχώρησε στις αρχές του 2013. Παλαιότερα και συγκεκριμένα, την περίοδο 2005 – 2008 ο κ. Γόντικας διετέλεσε γενικός διευθυντής τηλεόρασης της ΕΡΤ.