Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥΣτην τελική ευθεία για το «Απόστολος Παύλος»


Τον Ιούνιο με μια μεγαλοπρεπή τελετή, στο πλαίσιο εορτασμού των εκατόχρονων, η μετονομασία του επιβατικού λιμένα που θα φέρει το όνομα του πρωτοκορυφαίου Απόστολου Παύλου

 

 

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για την τελετή ονοματοδοσίας του ειβατικού λιμένα Καβάλας, το οποίο θα φέρει το όνομα «Απόστολος Παύλος» κατά το πρότυπο της ονοματοδοσίας «Φίλιππος Β’» του εμπορικού λιμένα.

Μέσα από τη στενότερη συνεργασία Δήμου Καβάλας και ΟΛΚ, με την ανάληψη της διοίκησης από τον Χρήστο Ηλιάδη, η αλληλογραφία είναι συχνή για το συγκεκριμένο θέμα και αναμένεται τον προσεχή Ιούνιο να υπάρξει μια μεγαλοπρεπής εκδήλωση για τη μετονομασία του επιβατικού λιμένα, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο εορτασμού των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης της Καβάλας.

Οριστικές ημερομηνίες δεν έχουν ληφθεί για την τελετή μετονομασίας, αν και στις πρώτες σκέψεις είναι αυτή να οριστεί στις 29 Ιουνίου, ημέρα που τιμώνται από την Εκκλησία οι Πρωτοκορυφαίοι Απόστολοι, Πέτρος και Παύλος και είναι οι πολιούχοι της Καβάλας.

Η απόφαση για τη «βάπτιση» του κεντρικού λιμένα σε «Απόστολος Παύλος» είχε παρθεί στη συνεδρίαση του ΟΛΚ πριν από περίπου ένα χρόνο, στις 5 Απριλίου 2012. Η ονοματοδοσία του επιβατικού λιμανιού προς τιμήν του πολιούχου και φωτιστή της Καβάλας Απόστολου των εθνών Παύλου αποτέλεσε πρόταση του ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟΥ, τόσο  προς τη διοίκηση του ΟΛΚ όσο και προς το Δήμο Καβάλας ενώ είχε γνωστοποιηθεί και στο σεβασμιότατο μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλως και Θάσου κ. Προκόπιο.

 

Εκτός από την ονοματοδοσία, αποφασίστηκαν ακόμη:

- η μετονομασία της παραλιακής λεωφόρου Ερυθρού Σταυρού, τουλάχιστον στο τμήμα που είναι μέσα στη Χερσαία Ζώνη του λιμανιού, σε οδό Αποστόλου Παύλου,

- η δημιουργία προσκυνήματος στον κύριο χώρο του λιμανιού, αφιερωμένο στη μνήμη και το πρώτο βήμα του Απ. Παύλου στην πόλη, που θα σχεδιασθεί με τη συνεργασία και καθ’ υποδείξεως της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου,

- την καθιέρωση ετήσιας εκδήλωσης θρησκευτικού περιεχομένου στον χώρο του λιμανιού, εις μνήμην του Αποστόλου Παύλου.

Με την ονοματοδοσία του κεντρικού λιμανιού, ο δήμος, αλλά και η διοίκηση του ΟΛΚ φιλοδοξούν στην προβολή, καθώς και στην αύξηση της επισκεψιμότητας της πόλης και της περιοχής.

 

Δημήτρης Μπουντάς