Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Καμπανάκι από τα ΕΛΠΕ προς την Kavala Oil: Δεν μπορείτε να πουλήσετε!!!


Απόφαση του δικαστηρίου «δένει τα χέρια» της διοίκησης της Kavala Oil

-          Επειδόσιο απειλήθηκε μέσα στο γραφείο της προέδρου του δικαστηρίου με τον Βαγγέλη Παπά και επενέβει αστυνομική δύναμη για να «ηρεμήσει τα πνεύματα»


Τέλος στην «φιλολογία» της διοίκησης της Kavala Oil, σύμφωνα με την οποία θα πουλήσει τα 220.000 βαρέλια αργού πετρελαίου που βρίσκονται στις αποθήκες της και θα ξεχρεώσει εργαζόμενους και προμηθευτές βάζουν με προχθεσινό τους έγγραφο τα ΕΛΠΕ. Με την εν λόγω επιστολή τα ΕΛΠΕ απαντούν σε επιστολή της Kavala Oil από τις 27-2-2013 στην οποία αναφερόταν ότι «αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας η φόρτωση του πετρελαίου», δηλώνοντας ότι υπάρχει σύμβαση με την Ενεργειακή – η οποία πρόσφατα ανανεώθηκε – και ξεκαθαρίζει στο τέλος ότι «Οποιαδήποτε προσπάθεια πωλήσεως υδρογονανθράκων από τον Ανάδοχο σε τρίτους, χωρίς τη ρητή έγγραφη συμφωνία της ΕΛΠΕ ΑΕ αποτελεί παράβαση ρητής συμβατικής υποχρέωσης της εταιρίας σας, για την οποία ρητά επιφυλασσόμεθα».

Το έγγραφο αυτό που βάζει «βόμβα» στον ισχυρισμό της Kavala Oil ότι κρατάει το πετρέλαιο για να το πουλήσει και να ξεχρεώσει, επιχείρησαν με δηλώσεις να διασκεδάσουν το περιεχόμενο τόσο ο πρόεδρος των εργαζομένων Μανώλης Κελαϊδάκης όσο και ο πρόεδρος της εταιρίας Βαγγέλης Παπάς, καθώς αν περάσει το μήνυμα ότι δεν μπορούν να διαθέσουν στην αγορά το απόθεμα και να αποκτήσουν ρευστότητα θα καταρρεύσει σχεδόν όλη η επιχειρηματολογίας τους με την οποία κρατούν εγκλωβισμένους τους εργαζόμενους.

Επίσης χθες με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καβάλας δεσμεύεται η διοίκηση της Kavala Oil να μην προχωρήσει σε λήψη σοβαρών αποφάσεων – όπως είναι για παράδειγμα η πώληση του πετρελαίου – αλλά σε αποφάσεις «της συνήθους καθημερινής διοικήσεως» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.


ΕΛΠΕ: Δεν πουλάτε


Στους διαδρόμους των δικαστηρίων παρουσιάστηκε το έγγραφο των ΕΛΠΕ, με παραλήπτες την Kavala Oil και την Ενεργειακή Αιγαίου. Μάλιστα, στα γραφεία της Kavala Oil έφτασε χθες το πρωί και ήταν εις γνώσην του διευθυντή του εργοστασίου, Κώστα Ιωαννίδη, γεγονός που επιβεβαιώθηκε μετά την συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο του σωματείου κ. Κελαϊδάκη.


Το έγγραφο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Αναφορικά με την από 27.02.13 επιστολή σας, με την οποία μας ειδοποιείτε ότι η προγραμματισμένη για τις 5-6 Μαρτίου 2013 φόρτωση πετρελαίου “αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας”, παρακαλώ σημειώσατε τα κάτωθι.
1.         Η εταιρεία μας, όπως γνωρίζετε, έχει υπογράψει την από CB8033 σύμβαση με την εταιρεία Ενεργειακή Αιγαίου ΑΕ, η οποία μάλιστα προσφάτως ανανεωθεί και με αυτήν η εταιρία μας έχει συμφωνήσει δεσμεύεται να αγοράζει και να παραλαμβάνει την παραγόμενη ποσότητα υδρογονανθράκων από τις εν λόγω περιοχές εκμετάλλευσης, τις οποίες πωλεί η Ενεργειακή Αιγαίου ΑΕ.
2.         Όπως είναι προφανές, η ΕΛΠΕ ΑΕ δε δύναται να λάβει θέση ούτε να έχει γνώμη για την εγκυρότητα ή νομιμότητα των ισχυρισμών σας περί καταγγελίας της Σύμβασης Συνεργασίας μεταξύ της Καβάλα OIL ΑΕ και της Ενεργειακής Αιγαίου ΑΕ, ούτε βέβαια για το εάν η Ενεργειακή Αιγαίου ΑΕ τηρεί ή όχι τις έναντι υμών υποχρεώσεις της. Μέχρι τα θέματα αυτά να επιλυθούν οριστικά μεταξύ σας, η ΕΛΠΕ ΑΕ εξακολουθεί να δεσμεύεται από την ανωτέρω σύμβασή της με την Ενεργειακή Αιγαίου ΑΕ, η οποία έχει καταγγελθεί, αλλ’ εξακολουθεί να ισχύει και να τη δεσμεύει και κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα υπογραφής νέας συμβάσεως με την Καβάλα OIL ΑΕ.
3.         Επειδή, όμως, η ΕΛΠΕ ΑΕ δεν επιθυμεί να εμπλακεί στις οποιεσδήποτε διαμάχες μεταξύ της Καβάλα OIL και της εταιρείας σας δηλώνουμε ότι δεν προέβημεν και δεν θα προβούμε σε καμία φόρτωση πετρελαίου μέχρις ότου λυθούν οι διαφορές των μερών.
Οποιαδήποτε προσπάθεια πωλήσεως υδρογονανθράκων από τον Ανάδοχο σε τρίτους, χωρίς τη ρητή έγγραφη συμφωνία της ΕΛΠΕ ΑΕ αποτελεί παράβαση ρητής συμβατικής υποχρέωσης της εταιρίας σας, για την οποία ρητά επιφυλασσόμεθα».


Περιορισμοί στην Kavala Oil

Επίσης χθες ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου σε σχέση με τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η Ενεργειακή εναντίον της διοίκησης της Kavala Oil, για τον περιορισμό των αποφάσεων του απερχόμενου Δ.Σ. στα απολύτως αναγκαία ζητήματα. Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση εκδίδεται προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύεται στην διοίκηση της Kavala Oil να διενεργεί πράξεις διοικήσεων και διαχειρίσεως της περιουσίας της εταιρίας και επιτρέπονται ενέργειες μόνο για επείγοντα ζητήματα μη επιδεχόμενα αναβολή και «εμπίπτουν στα όρια της συνήθους καθημερινής διοικήσεως και διαχειρίσεων των εταιρικών υποθέσεων, μέχρι την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου». Αυτό σημαίνει ότι προσωρινά δεν μπορεί η διοίκηση της Kavala Oil να πουλήσει πετρέλαιο, να διεξάγει προσλήψεις ή οτιδήποτε άλλο θα δεσμεύει την επόμενη διοίκηση, όπως είναι για παράδειγμα η ανάθεση μελέτης για την κατασκευή νέου αγωγού!!!

Η απόφαση αυτή ισχύει μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχει οριστεί για τις 23 – 4 – 2013.



Απόφαση για την γενική συνέλευση


Χθες εκδικάστηκαν επίσης τα ασφαλιστικά μέτρα της Ενεργειακής με τα οποία ζητάει να οριστεί νέος τόπος διεξαγωγής της γενικής συνέλευσης, συγκεκριμένα στο εκθεσιακό κέντρο τη Νέας Καρβάλης, αντί των γραφείων της εταιρίας Kavala Oil, καθώς υπάρχει ζήτημα ασφάλειας για τα μέλη της πλειοψηφίας. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει απόφαση ωστόσο θεωρείται δύσκολο να ικανοποιηθεί το αίτημα καθώς χρειάζεται νέα απόφαση του Δ.Σ., νέα πρόσκληση και νέα δημοσίευση αυτής, για να επέλθει η αλλαγή του τόπου διεξαγωγής της. Με αυτά τα δεδομένα θεωρείται βέβαιο ότι η γενική συνέλευση θα διεξαχθεί στα γραφεία της Kavala Oil, με τις απειλές να κρέμονται πάνω από τα κεφάλια των εκπροσώπων της Ενεργειακής.

Το αίτημα διατυπώθηκε με γνώμονα το τι συνέβη στις 21 Απριλίου του 2001 με τον ξυλοδαρμό, την εξύβριση και την διαπόμπευση των εκπροσώπων της ΕΥΡΩΤΕΧΝΙΚΗΣ και του Υπουργείου Ανάπτυξης.





Μανώλης Κελαϊδάκης: " Όλες οι Γ.Σ. γίνονταν μέχρι σήμερα στα γραφεία της Kavala Oi;»


Για διαφορετικά συμφέροντα μεταξύ της Kavala Oil και της Ενεργειακής Αιγαίου έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των εργαζομένων, Μανώλης Κελαΐδάκης
«Συζητήθηκε η προσωρινή διαταγή που είχε καταθέσει η Ενεργειακή Αιγαίου προς την Kavala Oil για αλλαγή του ορισμού του τόπου της Γενικής Συνέλευσης. Κατατέθηκαν τα έγγραφα, που αποδείκνυαν ότι τηρήθηκαν οι νόμιμες, καταστατικές διαδικασίες από τη διοίκηση της Kavala Oil με τις δημοσιεύσεις στον τύπου και τα πρακτικά του Δ.Σ. και μάλλον η πρόεδρος δε θα κάνει δεκτό το αίτημα. Επικουρικά, μετά η Ενεργειακή Αιγαίου ζήτησε την τοποθέτηση προσωρινής διοίκησης, επικαλούμενη τις επτά μέρες που απομένουν για την τέλεση της Γ.Σ., θεωρώντας ότι μπορεί να υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές στα συμφέροντά της. Αυτό αποδεικνύει άλλη μια φορά ότι τα συμφέροντα της Ενεργειακής είναι διαφορετικά με αυτά της Kavala Oil. Από τις 5/2 καταλάβαμε πως στηνόταν το κόλπο. Η Ενεργειακή ενδιαφέρεται ξεκάθαρα να πάρει το πετρέλαιο, να το πουλήσει και να ξεχρεώσει το δάνειο στην Standard Chartered του Λονδίνου. Εμείς, ως Kavala Oil θα δώσουμε μια τίμια μάχη, να δεσμευθεί το πετρέλαιο, να πληρωθούν τα 30 και πλέον εκατ. ευρώ χρέη στην πόλη της Καβάλας. Όλες οι Γ.Σ. γίνονταν μέχρι σήμερα στα γραφεία της Kavala Oil. Σήμερα, έκαναν την εμφάνιση τους πάλι οι σεκιούριτι, η Ενεργειακή θέλει να επαναλάβει την κοροϊδία του Lucy, με τη διεξαγωγή της συνέλευσης στο εκθεσιακό κέντρο. Πως είναι δυνατόν να λέει ο κ. Ρήγας για την επόμενη μέρα και για τη συμπόρευση με τους εργαζόμενους; Πριν την υπογραφή των αδειών έλεγε για τις επενδύσεις. Τώρα, ξεχάστηκαν όλα αυτά. Η ίδια η Ενεργειακή κατόπιν δήλωσης του οικονομικού διευθυντή της, του κ. Μπένου, λέει ότι χρωστάει μόνο 3 εκατ. ευρώ. Οι εργαζόμενοι θέλουν να πληρωθούν, όχι μόνο αυτοί, αλλά και οι προμηθευτές και το Δημόσιο. Γιατί, η Ελλάδα αυτά που τραβάει σήμερα, τα τραβάει από επιχειρηματίες τύπου Ρήγα, που δεν είναι φερέγγυοι προς το Δημόσιο», είπε ο κ. Κελαιδάκης.


Σχετικά με την επιστολή των ΕΛΠΕ, ο κ. Κελαΐδάκης ανέφερε στα τοπικά ΜΜΕ, που ήταν χθες στα δικαστήρια ότι «Αυτό το έγγραφο έχει τρία σκέλη. Στο πρώτο σκέλος αποδεικνύεται ότι η Ενεργειακή έκανε νέο συμβόλαιο με τα ΕΛΠΕ, μια και είχε λήξει το προηγούμενο στις αρχές του 2013. Αν θυμάστε, στη συνέντευξη τύπου είχε φέρει μια πρόταση για να παίρνει το πετρέλαιο η εμπορία της BP. Με λίγα λόγια, να βάλουμε κι άλλα βαρίδια στα πόδια μας, μια και λίγα έχει με τα χρέη του ο όμιλος της Ενεργειακής. Στη ρευστότητα της Kavala Oil δημιουργούν πρόβλημα όλα αυτά. Κι επειδή αναδείξαμε αυτό το θέμα στη συνέντευξη τύπου, η Ενεργειακή έτρεξε να κάνει νέα σύμβαση με τα ΕΛΠΕ και όπως προβλέπει ο νόμος 2779, της σύστασης της Kavala Oil, υποχρεούνται τα ΕΛΠΕ να αγοράζουν πετρέλαιο από την Kavala Oil και η Kavala Oil να πουλάει πετρέλαιο στα ΕΛΠΕ. Μόνο, όταν εγγράφως δεν συμφωνήσουν τα ΕΛΠΕ για αγορά πετρελαίου από εμάς, τότε μπορείς να ψάξεις και να πουλήσεις το πετρέλαιο ως Kavala Oil. Αυτό έρχεται και αναφέρει στο τρίτο σκέλος του εγγράφου, συν ότι μέχρι να λυθούν οι διαφορές μας, παρέχοντάς μας άθελά της μια βοήθεια, ότι δε θα αγοράσει πετρέλαιο. Και αυτό έρχεται να συμπληρώσει το επιχείρημα της Ενεργειακής, που φοβάται μήπως πουλήσουμε αλλού το πετρέλαιο».


Παππάς: «Θα κάνουμε αυτό που πρέπει σε μια πολιτισμένη χώρα»

«Έχουμε ξεκαθαρίσει από τις 5/2 ότι σε κάθε περίπτωση θα ξεπληρωθεί η Καβάλα. Εδώ και πέντε χρόνια πήραμε το βάρος στις πλάτες μας για λογαριασμό της Ενεργειακής μόνο και μόνο για να δοθεί μια προοπτική, που θα διόγκωνε την απασχόληση και θα κρατούσαμε ψηλά τους μισθούς. Στις 5/2 η Ενεργειακή πήγε όλο αυτό να μας το πάρει πίσω. Μας ζήτησε να μειώσουμε κατά 10 εκατ. ευρώ το λειτουργικό μας κόστος μέσα από μισθούς. Τώρα λέει εντελώς τα αντίθετα, μια και είναι έκθετη σε όλη την κοινωνία. Εμείς λέμε ξανά ότι δεν μετράνε τα πρόσωπα. Αν υπάρχει η δυνατότητα να ξεχρεωθούν οι εργαζόμενοι, οι προμηθευτές, οι εργολάβοι, τα ασφαλιστικά ταμεία, χρέη που ξεπερνάνε τα 30 εκατ. ευρώ, είμαστε διατεθειμένοι να κάτσουμε να δούμε την επόμενη μέρα. Δεν υπάρχει, όμως, αυτή η δυνατότητα. Μας οδήγησαν να ψάξουμε αυτή τη δυνατότητα. Πήγαν και διαπραγματεύτηκαν αυτή τη δυνατότητα, από 100 εκατ. ευρώ, κάνανε (εννοεί τις απαιτήσεις της Ενεργειακής) 250 εκατ. ευρώ και μετά άρχισαν να δημιουργούν γκρίζες ζώνες, επειδή είναι άλλα 300 εκατ. ευρώ για την πάρτη τους. Πρέπει να διευκρινιστούν όλα αυτά, τι λέει η Ενεργειακή και τι το fund από το Ισραήλ. Δε θα μπούμε σε αυτή τη βάση. Θέλουμε να δούμε ποιος έχει τη δυνατότητα να εγγυηθεί ορθολογικές επενδύσεις στο “πεδίο Ε”. Δε θα κάνουμε μεσοβέζικες επενδύσεις, που οδηγήθηκαν στο παρελθόν στον Καιάδα. Είναι οι επενδύσεις στο “Ε” η προϋπόθεση για να πάρουμε τις άδειες, όπως και έγινε, αλλά τώρα μπαίνει η δυνατότητα αυτού που θα κάνει τις επενδύσεις. Δεν αφήνουμε κανέναν να παίξει περιβαλλοντικά παιχνίδια στον κόλπο της Καβάλας. Διατηρήσαμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα καθαρό. Στην Καβάλα μένουμε και μεγαλώνουμε τις οικογένειες μας. Δε σημαίνει ότι επειδή οι αγωγοί στοιχίζουν πολλά, δε θα κάνουμε αγωγούς. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει σε μια πολιτισμένη χώρα».





-          Ο Μανώλης Κελαϊδάκης ενημερώνει τους παρόντες για τα όσα ειπώθηκαν στο δικαστήριο


-          Ο Μανώλης Κελαϊδάκης προσπαθώντας να απαντήσει στο εκδότη του «Χ» Θόδωρο Σπανέλη για τα όσα τους κοινοποιούν τα ΕΛΠΕ