Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Αφήστε τον τουρισμό να ανθήσει


Έχουμε υπογραμμίσει πολλές φορές ότι μια ήπια βιομηχανική ανάπτυξη σε συνδυασμό με τον τουρισμό, συνθέτουν ένα ενδιαφέρον αναπτυξιακό μοντέλο για μια περιοχή όπως είναι η Καβάλα. Ίσως η σύζευξη αυτή να ξένιζε μέχρι πρότινος, τώρα όμως με την κρίση ίσως να μην συμβαίνει στον ίδιο βαθμό. Τάχιστα εκείνο που θέλουμε να επισημάνουμε είναι ότι η «μονοκαλλιέργεια» δηλαδή μόνη η τουριστική ή μόνο η βιομηχανική ανάπτυξη μπορεί να δημιουργήσει στρεβλώσεις και δυσανεξίες σε βάθος χρόνου τόσο στην οικονομία όσο και στην ίδια την κοινωνία γιατί την ωθεί προς
μια μόνο κατεύθυνση.
Δυστυχώς εμείς εδώ στην Καβάλα, δεν συμπαθούμε και τόσο την βιομηχανική ανάπτυξη, γι’ αυτό και σε κάθε επένδυση βλέπουμε μια εν δυνάμει απειλή και ο αντίλογος που διατυπώνουμε είναι ότι πρώτιστος μας ενδιαφέρει η τουριστική ανάπτυξη, πολύ ωραία, αλλά αυτά είναι πολύ απλά λόγια καφενείου. Επί δεκαετίες σε αυτόν τον τόπο, διάφοροι δημόσιοι φορείς ασκούσαν «τουριστική πολιτική», εν τάχει να αναφέρω τους Δήμους, την ΤΕΔΚ, το Επιμελητήριο, την Νομαρχία και την Περιφέρεια…   Σήμερα το σχήμα έχει μεν  μειωθεί και έχει γίνει ολιγομελές, η αντίληψη όμως δεν έχει αλλάξει. Όλοι αυτοί το μόνο που επιδιώκουν είναι να εκδίδουν τουριστικό υλικό και να πηγαίνουν στην τουριστικές εκθέσεις να το μοιράζουν… «Σιγά τα ωά», θα μπορούσε να αναφωνήσει κανείς, αν αυτή η «δραστηριότητα» σε επίπεδο Νομού Καβάλας, δεν μας είχε κοστίσει τα τελευταία 20 χρόνια μερικά δισ. ευρώ!!! Πρόκειται για χρήματα τα οποία ποτέ δεν γύρισαν πίσω, γιατί πολύ απλά όλοι όσοι ασχολήθηκαν δεν ήξεραν το αντικείμενο.
Τι θα μπορούσαν να κάνουν; Να βάλουν μπροστά τους επαγγελματίες του τουρισμού και να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Πράγμα που δεν έγινε, καθώς κάθε ένας που ήθελε να δηλώσει τις αναπτυξιακές του ανησυχίες επιδίδονταν στην ακατάσχετη τουριστικολογία!!! Όπως είπαμε όμως, το αποτέλεσμα, μηδέν.
Μας έλεγε πριν από χρόνια παράγοντας του τουρισμού στην Καβάλα, ότι «αν μια πόλη δεν είναι φιλική προς τους κατοίκους – και στην ιστορία της, προσθέτουμε εμείς – πως μπορεί να τραβήξει τους επισκέπτες της; Πως είναι δυνατόν να μείνουν οι επισκέπτες μερικές μέρες εδώ, όταν από τα προβλήματα υποφέρουν οι ίδιοι οι κάτοικοι». Είναι προφανές ότι ήθελε να δηλώσει ότι οι διάφοροι τοπικοί άρχοντες είναι προτιμότερο ν’ ασχολούνται με την επίλυση των προβλημάτων της πόλης και ας αφήσουν τις «τουριστικές εκστρατείες» στους ειδικούς του χώρου του Τουρισμού. Όποιος διαβάσει τις σημερινές δηλώσεις στο «Χ» του γενικού διευθυντή του ξενοδοχείου Lucy, Κώστα Μποζάμπαλη θα καταλάβει πόσο σοφά είναι αυτά τα λόγια. Γι’ αυτό οι τοπικοί άρχοντες ας στηρίξουν τις προσπάθειες των ξενοδόχων κάνοντας καλύτερη και πιο λειτουργική την πόλη και εν γένει την περιοχή και ας αρκεστούν στα ταξίδια που κάνουν μόνο για τις διακοπές τους.

Θεόδωρος Α. Σπανέλης