Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ


Απέραντη σαβάνα η Δράμα

 

 

Απολιθώματα ηλικίας 9 εκατ. χρόνων βρέθηκαν στην περιοχή από τις ανασκαφές παλαιοντολόγων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου

 

 

Αν κάποιος μας έλεγε ότι μπορεί στα εδάφη της Ανατολικής Μακεδονίας να κινούνταν ρινόκεροι, καμηλοπαρδάλεις, γαζέλες, ιππάρια, ακόμη και αντιλόπες, μάλλον θα τον περνούσαμε για τρελό, μια και φέρνουν στο μυαλό εικόνες από την Αφρική.

Ωστόσο, πριν από 9 εκατομμύρια χρόνια όλη αυτή η πανίδα υπήρχε στη γειτονική Δράμα. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς στην Πλατανιά Δράμας, αφού τα απολιθώματα που εντοπίστηκαν στην περιοχή από τις ανασκαφές που διενεργούνται, έφεραν στο φως πολύ σημαντικά ευρήματα για την ιστορία και τη γεωλογία.

Την αυτοψία στην περιοχή της Πλατανιάς και στον χώρο που κατέδειξαν ο δήμαρχος Παρανεστίου, Νικόλαος Καγιάογλου, άλλα και κάτοικοι της περιοχής, την αξιοποίησαν στο έπακρο επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τον συντονισμό της καθηγήτριας Γεωλογίας –Βιολογίας και Δρ. Παλαιοντολογίας, Ευαγγελίας Τσουκαλά.

Από τις έρευνες και ανασκαφές διαπιστώθηκε η παρουσία απολιθωμένων οστών προϊστοριών ζώων, ηλικίας 7-9 εκατομμυρίων ετών. Τα ευρήματα βρίσκονται σε καλή κατάσταση μέσα σε αργιλο-ασβεστικά ιζήματα.