Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

«Πάρτι» φοροδιαφυγής


Στο όνομα του πολιτισμού!!!

 
 

Το «Χ» αποκαλύπτει με ποιον τρόπο οι γνωστοί καλλιτέχνες γλιτώνουν από τα πλοκάμια της Εφορίας τα έσοδα από τις καλοκαιρινές περιοδείες τους

 

 

Το δαιμόνιο του Έλληνα είναι τόσο μεγάλο, που όσα ΔΝΤ κι αν έρθουν, όσες τρόικες και όσα μέτρα και να ληφθούν, θα είναι πάντα πιο μπροστά, εφόσον έχει βάλει στο μυαλό του να αποκομίσει σημαντικά κέρδη. Είτε αυτά έρχονται από νόμιμο τρόπο είτε δια των πλαγίων οδών…

Στη δική μας περίπτωση έχουμε να κάνουμε με άλλον έναν παράδρομο, που ακολουθούν γνωστοί καλλιτέχνες του ελληνικού πενταγράμμου, στήνοντας «πάρτι φοροδιαφυγής» κατά τις περιοδείες
τους ανά την επικράτεια. Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια οι παντός είδους πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι βλέπουν το ταμείο τους όλο και πιο συχνά άδειο, αφού χάθηκαν οι κάθε είδους επιχορηγήσεις και χορηγίες. Έτσι λοιπόν είναι τα εύκολα θύματα των διαφόρων καλλιτεχνών που προσπαθούν να φοροδιαφύγουν… οπότε χωρίς να γνωρίζουν τις συνέπειες γίνονται συνεργεί στην φοροδιαφυγή. Ουσιαστικά εμφανίζονται ως οι διοργανωτές των συναυλιών για να τύχουν των ευνοϊκών ρυθμίσεων του νόμου για τις πολιτιστικές δράσεις…

 

 

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Χ», πρόκειται για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, το οποίο έχει ως εξής: Οι διοργανωτές των συναυλιών, που πολλές φορές τυγχάνει να είναι οι ίδιοι οι καλλιτέχνες με τις δικές τους εταιρείες ή οι μάνατζερ αυτών, προσεγγίζουν έναν αθλητικό ή πολιτιστικό σύλλογο και τον εμφανίζουν ως τον διοργανωτή της συναυλίας.

Αυτό γίνεται γιατί οι αθλητικοί-πολιτιστικοί σύλλογοι δεν είναι υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλία για τα έσοδα και τα έξοδά τους. Παράλληλα, δικαιούνται ύστερα από σχετική αίτηση στη Δ.Ο.Υ. της περιοχής τους να πραγματοποιήσουν μια μουσική εκδήλωση ή να εμφανίζονται ως διοργανωτές της συναυλίας, ζητώντας να απαλλαγούν από τη διαδικασία απόδοσης του ΦΠΑ, ένεκα ευεργετικών διατάξεων για την ενίσχυση του πολιτισμού που προβλέπονται στην σχετική νομοθεσία..

Σε τέτοιες περιπτώσεις, γίνεται η συνεννόηση με τους καλλιτέχνες ή τους μάνατζερ τους, οι οποίοι με την υπόσχεση για ένα ποσό της τάξης των 2.000-3.000€ ή και 5.000€ το οποίο θα πάει υπέρ του ταμείου του συλλόγου, βάζουν τα σωματεία «μπροστάρηδες» για να διοργανώσουν τις συναυλίες και να «καλέσουν» τους γνωστούς καλλιτέχνες και όλοι μαζί στήνουν ένα πάρτι φοροδιαφυγής.

Οι αθλητικοί σύλλογοι δύσκολα μπορούν να αρνηθούν αυτά τα ποσά, αν αναλογιστεί κανείς ότι από το 2009 η ΕΠΟ για τις ερασιτεχνικές ποδοσφαιρικές ομάδες έχει κόψει τις επιχορηγήσεις, ενώ έχει κλείσει ταυτόχρονα σε πολύ μεγάλο βαθμό και η κάνουλα από τους δήμους.

Εφόσον η αίτηση του συλλόγου έχει εγκριθεί από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. για να μην αποδοθεί ο ΦΠΑ, τότε αυτά τα χρήματα πηγαίνουν «μαύρα» στους λογαριασμούς των καλλιτεχνών.

Οι αθλητικοί ή πολιτιστικοί σύλλογοι δεν είναι υπόχρεοι, όπως προαναφέραμε να τηρούν βιβλία, ωστόσο οφείλουν σε αυτές τις περιπτώσεις, των συναυλιών δηλαδή, με έκτακτη δήλωση στην εφορία να αποδώσουν τον ΦΠΑ για την οργάνωση μιας εκδήλωσης (π.χ. συναυλίας), που πραγματοποιείται για την ενίσχυσή τους.

Σε περίπτωση, ωστόσο, ανακοπής του αιτήματος από τις κατά τόπους Δ.Ο.Υ., οφείλει ο ίδιος ο σύλλογος να καταβάλει το ποσό που αντιστοιχεί στην Εφορία από την απόδοση του ΦΠΑ.

Ουσιαστικά, εδώ και πολλά χρόνια έχει στηθεί μια φάμπρικα φοροδιαφυγής από τους αστέρες της μουσικής, που οργώνουν την επαρχία, όχι φυσικά επειδή θέλουν να διαφημίσουν τη μουσική τους (ειδικά στις μέρες μας), ούτε επειδή τους «έλειψε» το κοινό τους αλλά για να γεμίσουν το πορτοφόλι τους στήνοντας τέτοιες «μπίζνες».

 

 

Πλέον, οι εφορίες έχουν αντιληφθεί την χοντρή κομπίνα που γίνεται στο παρασκήνιο και δεν είναι λίγες οι φορές που υψώνουν ένα μεγαλοπρεπές «όχι» στα αιτήματα που κάνουν κατά καιρούς οι σύλλογοι, γεγονός που έχει υπάρξει σε αρκετές περιπτώσεις και στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες ανάκυψε θέμα με συναυλία πολύ γνωστού «ροκά» καλλιτέχνη όπου η Δ.Ο.Υ. Καβάλας αρνήθηκε απαλλαγή του Φ.Π.Α., οπότε στην συνέχεια ξέσπασε ένα κύμα αντιδράσεων. Μάλιστα γνωστό πολιτικό πρόσωπο εμφανίστηκε στην Δ.Ο.Υ. ζητώντας να εγκριθεί η απαλλαγή, με φορτικό τρόπο, όταν είδε ότι δεν μπορούσε να ικανοποιηθεί το αίτημά του επικαλέστηκε το Υπουργείο Οικονομικών λέγοντας ότι θα υπάρξει παρέμβαση, το οποίο όμως και πάλι δεν μπόρεσε να βοηθήσει στην ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος. Έτσι η συναυλία θα γίνει με την καταβολή κανονικά του Φ.Π.Α. στο δημόσιο ταμείο και τον καλλιτέχνη και τον σύλλογο να παραπονιούνται για την ατυχία τους!!!

 

 

Τέλος να σημειώσουμε ότι στην ίδια κατηγορία υπάγονται και οι περιπτώσεις συναυλιών για φιλανθρωπικούς σκοπούς, συναυλίες αλληλεγγύης και γενικά υπέρ του πολιτισμού και του ανθρωπισμού!!! Όλα αυτά έχουν ένα και μόνο στόχο, την φοροδιαφυγή και για να μην είμαστε απόλυτοι, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που μένουν πιστές στον διακηρυγμένο σκοπό τους!!!