Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Προς Energean Oil & Gas και KAVALA OIL: «Τρικλοποδιές» από ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ

 Στο αέρα το επενδυτικό πρόγραμμα αλλά και η λειτουργία της μονάδας στην Ν. Καρβάλη


 

Μαύρα, βαριά σύννεφα φαίνεται να μαζεύονται αυγουστιάτικα επάνω από την ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στον κόλπο της Καβάλας καθώς τόσο τα ΕΛΠΕ όσο και η ΔΕΠΑ δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην συνέχιση τόσο του ερευνητικού προγράμματος όσο και της λειτουργίας της επιχείρησης. Συγκεκριμένα τα ΕΛΠΕ δημιουργούν προσκόμματα στην πώληση του πετρελαίου στην BP, με συνέπεια να βρίσκεται στο «αέρα» η πώληση του επόμενου φορτίου αργού πετρελαίου που είναι προγραμματισμένη για τον προσεχή Σεπτέμβριο. Παράλληλα ξαφνικά ανέκυψε πρόβλημα και με τη ΔΕΠΑ, η οποία απειλεί να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου την προσεχή Πέμπτη 8 Αυγούστου, αν και η KAVALA OIL δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ προς την δημόσια επιχείρηση, αν δεν κατατεθεί μέχρι την προηγουμένη, δηλαδή την Τετάρτη 7 Αυγούστου, εγγυητική επιστολή ύψους 908.635 ευρώ, ως εγγύηση για τις μελλοντικές καταναλώσεις!!!

Και ενώ μετά από αυτές τις εξελίξεις, τόσο η συνεργασία με την BP είναι στον αέρα εξαιτίας των ΕΛΠΕ, όσο και να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία της παραγωγής από μια διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ, η κυβέρνηση – που ως γνωστό πανηγύριζε για τις επενδύσεις της Energean Oil & Gas-, τηρεί στάση Ποντίου Πιλάτου!!!

 

Εμπόδια από τα ΕΛΠΕ

 

Θυμίζουμε ότι με βάση όρο της σύμβαση του 1999 η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ υποχρεούται να πουλάει το πετρέλαιο στα ΕΛΠΕ, ωστόσο από τότε πέρασαν πολλά χρόνια, τα δεδομένα στην αγορά άλλαξαν και ακόμη και τα ΕΛΠΕ έχουν χάσει τον αμιγή δημόσιο χαρακτήρα τους στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων, οπότε για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και άλλους που αφορούν τα οικονομικά στοιχεία της πώλησης του αργού πετρελαίου αλλά και τις συνεργασίες που επιθυμεί να συνάψει η Energean Oil & Gas σε διεθνές επίπεδο, την οδήγησαν να προχωρήσει σε μια συμφερότερη συνεργασία, για την ίδια αλλά και για το ελληνικό δημόσιο, με την ΒΡ. Η εξαετής συμφωνία για απορρόφηση της παραγωγής από την  πολυεθνική εταιρεία δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς δεν έχουν συναινέσει  ακόμα τα ΕΛΠΕ στο σχετικό αίτημα της Energean Oil & Gas.

 

 

Με βάση αυτή τη συνεργασία και τα προσδοκώμενα κέρδη ως εγγύηση, η εταιρία σύναψε δάνειο για την χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος που ήδη έχει ξεκινήσει να υλοποιείται. Τον περασμένο Μάιο, να θυμίσουμε ότι τα ΕΛΠΕ έδωσαν την άδεια το αργό πετρέλαιο να πωληθεί στη ΒΡ, αλλά υπάρχει μια απροθυμία να παγιωθεί αυτή η νέα κατάσταση. Η Energean έχει ζητήσει από τα ΕΛΠΕ να συναινέσουν στην αλλαγή του συγκεκριμένου όρου, ή να απορροφούν εκείνα την παραγωγή του Πρίνου με τους  όρους που έχουν συμφωνηθεί με την ΒΡ, αλλά ούτε αυτό βρίσκει πρόσφορο έδαφος.

 

 

 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η πώληση του φορτίου τον επόμενο μήνα δεν είναι σίγουρο ότι θα πραγματοποιηθεί, γεγονός που έχει θορυβήσει την τράπεζα που χρηματοδοτεί τις επενδύσεις, καθώς τα πάντα είναι στο αέρα, αφού κινδυνεύουν να μην ισχύσουν οι εγγυήσεις. Ως εκ τούτου δεν είναι καθόλου απίθανο εξαιτίας αυτής της αβεβαιότητας να σταματήσει το επενδυτικό πρόγραμμα στον κόλπο της Καβάλας, αν δεν ασκηθεί πίεση στα ΕΛΠΕ να αποδεχθούν την νέα κατάσταση. Μέχρι σήμερα δεν έχει διαφανεί από την πλευρά της κυβέρνησης καμία τέτοια διάθεση, να παρέμβει και να δώσει λύση στο πρόβλημα.

 

 

Εμπόδια και από τη ΔΕΠΑ

 

Την ώρα που η ΔΕΠΑ έχει τεθεί σε διαδικασία αποκρατικοποίησης και ενώ η αγορά οφείλει στην επιχείρηση από την κατανάλωση φυσικού αερίου, συνολικά 500 εκ. ευρώ, αντί να ασχοληθεί με το να μαζέψει αυτά τα χρήματα, στρέφεται εναντίον της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ η οποία δεν της οφείλει ούτε ένα ευρώ!!! Αν και καλοπληρωτής η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ προς την ΔΕΠΑ έχει βρεθεί στο στόχαστρο της, εκμεταλλευόμενη την μονοπωλιακή κατάσταση που υπάρχει στην αγορά του φυσικού αερίου, για να απαιτήσει την κατάθεση εγγυητικής επιστολής ποσού 908.635 ευρώ, έναντι μελλοντικών καταναλώσεων! Έτσι με επιστολή που απέστειλε η ΔΕΠΑ στην Energean Oil & Gas, με ημερομηνία 1 Αυγούστου, ζητάει πιεστικά και εκβιαστικά μέχρι την προσεχή Τετάρτη να κατατεθεί η εγγυητική επιστολή διαφορετικά θα προχωρήσει την επομένη σε διακοπή της παροχής. Αυτό σημαίνει ότι ενώ η ΔΕΠΑ συνεχίζει να παρέχει φυσικό αέριο προς επιχειρήσεις που της οφείλουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, κινδυνεύει η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ να διακόψει την λειτουργία της επειδή… δεν χρωστάει!!! Να σημειώσουμε ότι η κατάθεση της εγγυητικής επιστολής απορρέει από παλαιότερη συμφωνία που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά στις επαφές που προηγήθηκαν η Energean Oil & Gas έθεσε θέμα τροποποίησης του όρου αυτού, χωρίς να γίνει το αίτημα αποδεκτό.

 

Θεόδωρος Α. Σπανέλης