Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Κειμήλιο 100 χρόνων αντικρίζει το φως της δημοσιότητας!


Ετήσιο εικονογραφημένο εγκυκλοπαιδικό ημερολόγιο με υλικό και πληροφορίες που αφορούν και την περιοχή μας.


Οι στήλες του «Χ», παραδοσιακά δείχνουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία στην αξία του έντυπου λόγου και του ποιοτικού βιβλίου γενικότερα. Πολύ δε περισσότερο, όταν αυτό ανασύρεται από το σκονισμένο χρονοντούλαπο της ιστορίας και αφορά και τη δική μας περιοχή, δίνοντας στον ιστορικό ερευνητή του παρόντος πολλές και χρήσιμες πληροφορίες.

Ένα τέτοιο πολύτιμο βιβλίο, δετό με μετάξινη κλωστή αλλά ημικατεστραμένο από την πολυχρησία και το χρόνο, έφερε και παρουσίασε στην εφημερίδα μας γνωστός μας συμπολίτης. Αφορά εικονογραφημένο ημερολόγιο του έτους 1911, τυπωμένο σε τυπογραφείο του Γαλατά της Πόλης. Μάλιστα μας έκανε εντύπωση ότι το εξώφυλλό του είναι τοποθετημένο πάνω σε παλιό επίσης εξώφυλλο άλλου παλιού βιβλίου Γαλλικής γλώσσας της εποχής, κάποιου καθηγητή Χατζηγεωργίου. Η ύλη του είναι ποικίλη και ενδιαφέρουσα. Αναφέρεται στα τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής εκείνης, σε ρήσεις επιφανών ανδρών, σε επιστημονικά άρθρα, σε κοινωνικοπολιτικά θέματα καθώς και σε ενδιαφέρουσες ιστορικές αναφορές. Τέλος περιέχει και ενδιαφέρουσες διαφημίσεις εταιριών, επιχειρήσεων και Τραπεζών, που μόνο στο πρώτο τους βλέμμα εκπλήσσουν. Μεταξύ αυτών και το Βιβλιοχαρτοπωλείο «Ήλιος» της πόλης μας, το οποίο θεωρείται ιστορικό για την ευρύτερη περιοχή από τα παλαιότερα της Ελλάδος. Εξέχουσα πάντως θέση στις σελίδες του κατέχει και ολοσέλιδο άρθρο για τη λειτουργία του Ιμαρέτ εκείνη την εποχή με πολλές λεπτομερείς αναφορές.

Αυτό όμως που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση στον αναγνώστη, είναι ότι στο συγκεκριμένο ετήσιο «Ημερολόγιο», διατηρούσε πολλούς συνδρομητές στην πόλη της Καβάλας και στο νησί της Θάσου. Μάλιστα πολλά ονόματα, που σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν στην εποχή μας ως ζώντες απόγονοι, παρατίθενται στο τέλος των σελίδων και έχουν τη δική τους σημειολογική αξία για την τοπική ιστορία. Όμως και σε διάφορα άλλα μέρη της ευρύτερης περιοχής μας όπως η Ανατολική Θράκη και η Μ. Ασία, καθώς και σε άλλες εστίες Ελληνισμού όπως το Κάιρο, η Ιερουσαλήμ, ο Αίνος, η Βαλτιμόρη, η Ν. Αφρική, η Ελβετία κα φαίνεται ότι υπάρχουν τακτικοί συνδρομητές, των οποίων τα ονόματα επίσης αναγράφονται.

Τέλος αρκετά ιστορικά στοιχεία και για τα καπνικά πράγματα της περιοχής μπορούν να σταχυολογηθούν μέσα από τις σελίδες αυτού του πολύτιμου τόμου των 400 σελίδων, που δεν ξεπερνά σε διαστάσεις τα 12 επί 17 εκατοστά και τα οποία θεωρούμε ότι θα πρέπει να τύχουν μιας ενδελεχούς επιστημονικής μελέτης από τα Γενικά Αρχεία του κράτους, εφ’ όσον βέβαια τα ίδια μας το ζητήσουν.

                                                                     ΒΕΡΟΝΙΚΗ