Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Στην Καβάλα 18 έως 20 Μαϊου ο Οικουμενικός Πατριάρχης


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, θα συμμετάσχει στις εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις για τη μνήμη της Ισαποστόλου Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας

Ως μοναδική ευκαιρία προβολής του τόπου χαρακτήρισαν ο Σεβασμιότατος κ.κ. Προκόπιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς και ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, την έλευση του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην Καβάλα.

«Είναι μεγάλη στιγμή και συγκίνηση και ευχαριστούμε τον Παναγιώτατο που ανταποκρίθηκε με μεγάλη αγάπη και προθυμία στην πρόσκληση που του απηύθυναν πέρυσι οι φορείς της πόλης, του Νομού και της Περιφέρειας και έρχεται τώρα για να μας μεταδώσει τον λόγο του Θεού» τόνισε αρχικά ο κ. Σιμιτσής στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε με στόχο να ανακοινωθεί το πρόγραμμα της επίσκεψης.

Ο Αντιπεριφερειάρχη κ Αρχέλαος Γρανάς μιλώντας για την ανάληψη της διοργάνωσης και από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, σημείωσε πως ο ερχομός του κ.κ. Βαρθολομαίου είναι ένα εξαιρετικό γεγονός για την περιοχή μας.

«Από την δική μας πλευρά συμμετέχουμε διαμορφώνοντας τις τελευταίες στιγμές τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο του Συνεδριακού Κέντρου της Λυδίας.  Στην υποδοχή θα είναι παρών και ο Περιφερειάρχης κ. Γιαννακίδης για να τιμήσουμε τον Πατριάρχη όπως του αρμόζει και να υποστηρίξουμε την Μητρόπολη και τον Δήμο.

Ο Σεβασμώτατος Μητροπολίτης κ.κ Προκόπιος με τον μελίρρυτο λόγο του παρουσίασε εκτενώς το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σημειώνοντας πως «αφορμή για την έλευση του Οικουμενικού Πατριάρχου υπήρξε το γεγονός των εγκαινίων του Σύγχρονου Συνεδριακού Κέντρου στο Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας.
Οι αιτίες όμως ήταν βαθύτερες. Ήταν πόθος και προσδοκία όλων των καβαλιωτών να έρθει και στην πόλη μας. Έπρεπε να έρθει ανάμεσά μας με δεδομένο το άλλο αναμφισβήτητο γεγονός, ότι η πλειοψηφία των κατοίκων είναι οι αδελφοί μας που βίαια ξεριζωθήκαν από τις πατρογονικές εστίες τους, στην Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Θράκη και βρήκαν φιλόξενο χώρο να εγκατασταθούν στον τόπο μας γινόμενοι αιμοδότες και συμβάλλοντας στην ανάπτυξή του, μεταφέροντας και όλη την πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά που είχαν εκεί όπου ζούσαν».


Το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ.κ. Βαρθολομαίου

Η άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη έχει οριστεί για τις 4μμ της Τετάρτης 18 Μαϊου στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Χρυσούπολης, όπου θα του γίνει επίσημη υποδοχή.  Αμέσως μετά ο κ. Βαρθολομαίος θα σταθεί καθ΄ οδόν στη Νέα Καρβάλη, για να προσκυνήσει το σκήνωμα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στον ομώνυμο Ναό.  Η επίσημη, παλλαϊκή υποδοχή του θα πραγματοποιηθεί λίγο αργότερα, στην κεντρική πλατεία της Καβάλας (Πλατεία Ελευθερίας) –με τη σχετική προσφώνηση  κι αντιφώνηση- κι από εκεί με τη συνοδεία του κλήρου της πόλης, των εκπροσώπων των Αρχών και του λαού θα μεταβεί πεζή στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου για την επίσημη δοξολογία (γύρω στις 6 το απόγευμα). 
Κατά τη δεύτερη μέρα της παρουσίας του κ. Βαρθολομαίου στην Καβάλα ξεχωρίζει η ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη του δήμου Καβάλας (η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο), όπως και η αναγόρευσή του σε επίτιμο Διδάκτορα του ΤΕΙ Καβάλας, σε σχετική τελετή που θα φιλοξενηθεί στο ΤΕΙ.

Η τελευταία μέρα της επίσκεψης του Πατριάρχη είναι και η πιο βεβαρημένη από πλευράς προγράμματος:
Καθώς την Παρασκευή 20 Μαΐου τιμάται η μνήμη της ισαποστόλου Λυδίας (της πρώτης Ευρωπαίας που βαφτίστηκε Χριστιανή από τον Απόστολο Παύλο, στους Φιλίππους), ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα χοροστατήσει το πρωί σε Πατριαρχική Χοροστασία και θα προεξάρξει σε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου θα συλλειτουργήσει και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.  Το μεσημέρι θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος, ενώ για το απόγευμα έχουν προγραμματιστεί τα εγκαίνια του Συνεδριακού Κέντρου «Ο Απόστολος Παύλος», στη Λυδία Καβάλας (πρώην δήμος Φιλίππων).  Αμέσως μετά τα εγκαίνια θα ακολουθήσει η έναρξη του Διεθνούς Διαχριστιανικού Συνεδρίου (που έχει οργανώσει η Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου) με θέμα «Παύλος – Φίλιπποι. Δυο Χιλιετίες.  Το ευρωπαϊκό όραμα του Αποστόλου των Εθνών».  Παράλληλα με το Συνέδριο, θα λειτουργεί στον ίδιο χώρο και έκθεση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης.

Στη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στην Καβάλα, ο κ. Βαρθολομαίος θα έχει συναντήσεις με τους επικεφαλής της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης και της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, του Επιμελητηρίου Καβάλας, αλλά και εκπροσώπους άλλων φορέων, ενώ θα παρακαθίσει σε επίσημα γεύματα και δείπνα που θα παρατεθούν προς τιμήν του.