Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Το αρχείο του Μουσείου Καπνού στο Δημοτικό Συμβούλιο


Είναι στην διάθεση των ερευνητών


Ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής

Το θέμα του αρχείου του Μουσείου Καπνού ήταν από τα πρώτα θέματα που έθιξε στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής. Συγκεκριμένα ο κ. Σιμιτσής, ανακοίνωσε ότι απέστειλε απάντηση στην ανοιχτή επιστολή των καθηγητών του ΑΠΘ στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνει ότι περιβάλει με τιμή και σεβασμό την προσπάθεια του Γιάννη Βύζικα να οργανώσει το Μουσείο Καπνού, οποιαδήποτε ιστορικά στοιχεία είναι αναγκαία για την ιστορική έρευνα θα τα έχουν σε αντίγραφα. Επίσης αναφερόμενος ο κ. Σιμιτσής στον κ. Βύζικα – ο οποίος χθες και τυπικά υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Μουσείου Καπνού – σημείωσε ότι δικαίωσε την επιλογή του Στάθη Εριφυλλίδη να τον τοποθετήσει σε αυτή τη θέση, αλλά και την επιλογή της δική του διοίκησης να τον διατηρήσει. Στο μέλλον – όπως είπε – θα τον αξιοποιήσει σε κάποια άλλη θέση.

Απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θόδωρου Καλλιοντζή αν το αρχείο ανήκει στο Μουσείο Καπνού ή στον Γιάννη Βύζικα, ο κ. Σιμιτσής απάντησε ότι ανήκει στο Μουσείο Καπνού και θα γίνει πλήρης καταγραφή για την διαδικασία της παράδοσης παραλαβής. Στην συνέχεια όπως είπε ο δήμαρχος Καβάλας θα προσληφθούν άνεργοι επιστήμονες από το πρόγραμμα της Κοινωνικής Εργασίας για να το ταξινομήσουν και να το αρχειοθετήσουν.

Σε παρέμβασή του ο πρώην δήμαρχος Στάθης Εριφυλλίδης χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το έργο του κ. Βύζικα στο Μουσείο Καπνού και ζήτησε να επιστραφεί η επιστολή των καθηγητών του ΑΠΘ ως απαράδεκτη με την υποσημείωση ότι γνωρίζουμε να προστατεύουμε τον πολιτισμό της πόλη μας. Για τον κ. Βύζικα παρενέβη και ο Άρης Βέρρος ζητώντας να τιμηθεί για την προσφορά του στην πόλη με την δημιουργία του Μουσείου Καπνού.


Καυγάς για τα προνοιακά επιδόματα και το δημοτικό ραδιόφωνο

Δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης από την χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Η πρώτη σημειώθηκε όταν ρώτησαν σύμβουλοι της αντιπολίτευσης (Άρης Βέρρος και Βασίλης Λιόγκας) τον κ. Σιμιτσή για το λόγο που καθυστερεί η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων. Απαντώντας ο κ. Σιμιτσής σημείωσε ότι οι δικαιούχοι είναι 870 άτομα και γίνεται ένας έλεγχος για να αποδειχθεί ποιοι είναι οι πραγματικά άποροι, επίσης σημείωσε ότι έτσι όπως είναι το σύστημα θα εμφανιστούν και πολλοί αγρότες από το τέως Δήμο Φιλίππων που δηλώνουν λόγω επαγγέλματος χαμηλά εισοδήματα αλλά δεν είναι αυτό η πραγματική εικόνα, για να διεκδικήσουν τα επιδόματα. Πρόσθεσε δε ότι αυτό γίνεται από ένα υπάλληλο και χρειάζεται χρόνο για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Στο σημείο αυτό επιτέθηκε ο κ. Βέρρος λέγοντας ότι με αυτή τη λογική τα επιδόματα που δόθηκαν προεκλογικά δεν κάλυψαν πραγματικές ανάγκες και στη συνέχεια ο καυγάς επεκτάθηκε.

Λίγο αργότερα ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Γιάννης Εμανουηλίδης έθεσε θέμα για την τύχη του δημοτικού ραδιοφώνου και την διαφαινόμενη παραχώρησή του σε ιδιώτη, χωρίς απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Απαντώντας ο κ. Σιμιτσής τόνισε ότι θα γίνει με απευθείας ανάθεση και είναι αποκλειστικά δική του απόφαση. Με συνέπεια να εισπράξει την φραστική επίθεση του Θόδωρου Καλλιοντζή.