Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Γεωργία Μπακάλη για «επιστολή» Κωστή Σιμιτσή


Ουδέποτε έλαβα τέτοια επιστολή!


Απάντηση στον ισχυρισμό του δημάρχου Καβάλας σχετικά με τα αρχεία του Μουσείου Καπνού


Με αφορμή τα όσα υποστήριξε ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας στην συζήτηση για το αρχείο του Μουσείου Καπνού αλλά και σε επιστολή του προς το «Χ» την οποία και δημοσιεύσαμε χθες, λάβαμε την απάντηση της ερευνήτριας του ΑΠΘ Γεωργίας Μπακάλη. Απέναντι στους ισχυρισμούς του κ. Σιμιτσή ότι απέστειλε επιστολή με την οποία της γνώριζε ότι έχει δυνατότητα να πάρει αντίγραφα των αρχείων που την ενδιαφέρουν η κ. Μπακάλη απαντάει πολύ απλά ότι ποτέ δεν έλαβε την επιστολή του – που όπως σημειώσαμε και σε άλλη στήλη στην σελίδα 3 – όσο και αν αναζητήσαμε δεν την βρήκαμε, αφού το γραφείο του δεν μας την παρέδωσε.

Αναλυτικά η επιστολή της κ. Μπακάλη έχει ως εξής:

Προς την εφημερίδα ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ
Αξιότιμε κύριε Διευθυντή,
Με πολύ μεγάλη έκπληξη αλλά και πολλή χαρά πληροφορήθηκα ότι ο δήμαρχος κ. Σιμιτσής μου είχε στείλει επιστολή, στην οποία μου παραχωρούσε το δικαίωμα να δω τα αρχεία του Μουσείου Καπνού˙ μεγάλη έκπληξη, διότι ουδέποτε έλαβα τέτοια επιστολή, αλλά και μεγάλη χαρά, διότι  ο κ. δήμαρχος βεβαιώνει έτσι ότι δεν θα είναι πια απροσπέλαστα τα πολύτιμα για την έρευνά μου αρχεία. Σίγουρα, αν είχε αποσταλεί αυτή η επιστολή που έγραψε ο κ. δήμαρχος και την είχα λάβει, δεν θα υποχρεωνόμουνα να καταφεύγω συνεχώς στις αρχειακές μονάδες της Αθήνας  –με όλο το αναπόφευκτο οικονομικό κόστος και την ταλαιπωρία– αναζητώντας υλικό για το καπνεργατικό ζήτημα της Καβάλας. Προπάντων όμως θα απέφευγα την οδυνηρή εμπειρία να εκλιπαρώ για πρόσβαση στα αρχεία του Μουσείου Καπνού, να αντικρίζω κυριολεκτικώς κλειστές πόρτες και να εισπράττω όχι μόνο αρνήσεις αλλά και χλευασμό.
Δεν ζήτησα ούτε ζητώ καμιά προνομιακή μεταχείριση. Ζητώ απλώς να εξυπηρετηθώ σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το Καταστατικό λειτουργίας του Μουσείου Καπνού. Και επειδή για μένα προέχει να ανοίξουν οι πόρτες των αρχείων, σύμφωνα με  όσα προβλέπονται από το Καταστατικό, παρακαλώ θερμότατα, τον κ. δήμαρχο να κοινοποιήσει, έστω και καθυστερημένα, την τόσο θετική αυτή απόφασή του στους υπευθύνους του Μουσείου Καπνού, ώστε να με δεχτούν. Δεν θα άντεχα την αλγεινή διάψευση μιας ακόμη μάταιης επίσκεψης στο Μουσείο Καπνού.
Με εκτίμηση
Γεωργία Μπακάλη