Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ημέρες του 1974…


Ζούμε ημέρες μεταπολίτευσης, έτσι όπως τις είχαμε περιγράψει στο σημείωμα μας την περασμένη Τρίτη. Το απαξιωμένο και χρεωκοπημένο πολιτικό σύστημα κάτω από το βάρος της κατάρρευσης που προκάλεσε η οικονομική κρίση παρέδωσε την εξουσία, στους τραπεζίτες. Η αλήθεια είναι ότι το πολιτικό σύστημα αντιστάθηκε μέχρι την τελευταία στιγμή, αυτή η αντίσταση. Αυτό που είδαμε αυτές τις ημέρες ήταν οι διάφορες προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης υπό την ηγεσία πολιτικού προσώπου, κι όταν βρέθηκε μια λύση, κουτσή – στραβή, ανέλαβε ρόλο ο δούρειος ίππος των τραπεζικών συμφερόντων, κατά κόσμο Γιώργο Καρατζαφέρης, να χαλάσει με μια θεατρινίστικη κίνηση, στο παραπέντε την επίτευξη της συμφωνίας. Αυτό και τίποτα, περισσότερο ή λιγότερο, δεν ήταν το επεισόδιο που συνέβη την Τετάρτη στο βράδυ στην Προεδρεία της Δημοκρατίας.


Το σχέδιο επιτεύχθηκε κάτω από τις σχεδόν καθολικές επιδοκιμασίες του διαπλεκόμενου αθηναϊκού Τύπου και των τηλεοπτικών καναλιών  – τα οποία ελέγχονται απόλυτα από τους τραπεζίτες λόγω του υπερδανεισμού με τον οποίο κρατούνται στη ζωή – και τελικά τέθηκε σε εφαρμογή. Το πολιτικό σύστημα είναι στη γωνία, ξεδοντιασμένο, έχοντας χάσει κάθε ηθικό έρεισμα, γι’ αυτό και  δεν μπόρεσε, όχι μόνο να αντισταθεί στην επέλαση των τραπεζιτών, αλλά από εδώ και στο εξής και για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν θα μπορεί να αρθρώσει ένα αξιόπιστο πολιτικό λόγο. Δεν απέχουμε πολύ από την αλήθεια, αν τους θεωρήσουμε ήδη πεθαμένους όσους το διακονούν, έτσι ώστε χωρίς δεσμεύσεις και υποχρεώσεις από το χθες, να προχωρήσουμε μπροστά.

Επίσης μην έχετε αυταπάτες ότι τον Φεβρουάριο θα γίνουν οι εκλογές. Οι εκλογές θα γίνουν όταν θα έχουν περάσει όλα υπό τον τραπεζικό έλεγχο και αφού έχει πέσει και το τελευταίο δόντι από το αδηφάγο στόμα του πολιτικού συστήματος. Σε κλειδωμένα συρτάρια υπάρχει ένα πλήθος φακέλων με σκάνδαλα για τα οποία δεν ακούσαμε ποτέ τίποτα και τα οποία από εδώ και πέρα θα αρχίσουν να ανοίγουν, όποτε τα εναπομείναντα κομμάτια του πολιτικού συστήματος πάνε να σηκώσουν κεφάλι.

Εκλογές θα γίνουν όταν θα έχει διαμορφωθεί ένα εντελώς νέο πολιτικό σκηνικό που θα ικανοποιεί απόλυτα τους δεσμώτες μας. Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε, να αντιστεκόμαστε. Τα μέτρα που θα ακολουθήσουν του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, ως απόρροια της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου θα μας δώσουν πολλές αφορμές. Αρκεί βέβαια τώρα, μετά από όσα ζήσαμε να είμαστε σοφότεροι στα λόγια και στις πράξεις μας.