Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Τα ξερόχορτα…


Αυτή την εποχή πάνω από τα Τενάγη  των Φιλίππων – παρά τις απαγορεύσεις – σηκώνονται στήλες καπνού. Κάποιοι προσπαθούν να κάψουν τις ξερές καλαμιές και τα ξερόχορτα και μαζί καίνε και την πολύτιμη τύρφη. Αυτή είναι η εικόνα που βλέπουμε και πάνω από την Ευρώπη, κάποιοι ξεκίνησαν να καθαρίσουν τα ξερόχορτα της ευρωζώνης – οι λεγόμενες χώρες του PING - και τώρα βρίσκονται μπροστά σε μια πυρκαγιά χωρίς κανένα έλεγχο που απειλεί να κάψει και τα «βαριά» χαρτιά της ευρωπαϊκής οικονομίας.


Μια κρίση που ξεκίνησε σαν μια ελεγχόμενη κατάσταση τείνει να εξελιχθεί σε ανεξέλεγκτη  με την Ευρωζώνη να γίνεται παρανάλωμα του πυρός. Η κατάσταση έχει ξεφύγει γι’ αυτό οι μέχρι χθες συνεργάτες, αγορές και κυβερνήσεις τώρα βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα, ο καθένας προσπαθεί να φορτώσει στον άλλον το κόστος της καταστροφής. Στη μέση είναι οι πολίτες που νοιώθουν τις φλόγες να τους τσουρουφλίζουν και δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν. Άναυδοι, θλιμμένοι, οργισμένοι και γιατί όχι φοβισμένοι οι πολίτες παρακολουθούν ανήμποροι το χορό του Ζαλόγγου.

Είμαστε σε ένα σημείο που αύριο μπορούν να συμβούν τα πάντα και τα καλύτερα και τα χειρότερα. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να αλλάξουμε το ρου των γεγονότων, μπορούμε όμως να αλλάξουν το πόσο είμαστε εκτεθειμένοι σε αυτά. Η αφέλεια, η ανευθυνότητα και η επιπολαιότητα πλέον θα πληρωθούν ακριβά απ’ όλους μας.