Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Τα όμορφα αμάξια όμορφα καίγονται


Να παραλλάξουμε λίγο τον τίτλο της γνωστής σερβικής ταινίας που αναφέρεται στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας για να  περιγράψουμε το φετινό φαινόμενο με τις πυρκαγιές σε σπίτια και αυτοκίνητα. Εδώ και μερικούς μήνες γινόμαστε μάρτυρες όλο και πιο συχνά σπιτιών και αυτοκινήτων
που μετατρέπονται σε λαμπάδες, ενίοτε με σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, όπως στην περίπτωση της Μεσορόπης. Πυρκαγιά σε αυτοκίνητο ήταν και η χθεσινή αιτία της ταλαιπωρίας εκατοντάδων οδηγών όταν το μεσημέρι επιχειρώντας να κινηθούν προς τα δυτικά της Καβάλας έπεσαν επάνω σε ατύχημα, χωρίς ευτυχώς ανθρώπινες απώλειες. Στον κόμβο του Φαλήρου αυτοκίνητο αυτοαναφλέχθηκε και μέχρι να γίνει η κατάσβεση φράκαραν οι δρόμοι μέχρι το λιμάνι.

Αν τα σπίτια καίγονται από την κακή χρήση της ξυλόσομπας, τα αυτοκίνητα – εκτιμούμε – ότι καίγονται λόγω της ελλιπούς συντήρησης τους. Όταν οι κάτοχοί τους δεν έχουν να πληρώσουν τα ασφάλιστρα, τα τέλη κυκλοφορίας ή το ΚΤΕΟ θα πληρώσουν για τη σωστή και τακτική συντήρηση; Μόνο για καύσιμα προσπαθούν να εξοικονομούν λίγα χρήματα για να μπορούν να κάνουν την δουλειά τους.