Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Η στέγη και η τροφή


Ανέστιοι, πλάνητες και υποσιτιζόμενοι είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για να σωθεί η χώρα από την χρεωκοπία; Αυτό είναι το εύλογο ερώτημα που ανακύπτει μελετώντας την πολιτική που θα εφαρμοστεί το 2013 στην φορολογία των εισοδημάτων και ακινήτων. Δεν αναφερόμαστε στα μεγάλα εισοδήματα και στην μεγάλη ακίνητη περιουσία που δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι πρέπει να φορολογηθεί, αλλά για τον μισθοσυντήρητο του έχει μια πρώτη κατοικία, το κεραμίδι που θέλει να έχει ο καθένας επάνω από το κεφάλι του για να νοιώθει ασφαλής, για να νοιώθει άνθρωπος!!!

Λένε ότι οι έλληνες όταν στρώνουν τραπέζι είναι σαν να είναι να φάνε για τελευταία φορά και όταν χτίζουν σπίτια είναι σαν να είναι αθάνατοι. Δεν μιλάνε για τις υπερβολές των τελευταίων τριάντα χρόνων που ο νεοέλληνας ξέφυγε από κάθε μέτρο, μιλάνε για κάτι που έρχεται από πολύ πιο παλιά, πολύ πιο μακριά από το σήμερα. Είναι στα γονίδια του Έλληνα να θέλει να τρώει καλά και με καλή παρέα – εξ ου και η λέξη «σύν – τροφος» ή «συν- τροφιά» κ.λπ. Μπορεί το τραπέζι να είναι ένα καρβέλι, ένα κομμάτι τυρί και χόρτα, αλλά είναι έτσι στρωμένο που μοιάζει με βασιλικό γεύμα. Το ίδιο και το σπίτι μπορεί να είναι δύο δωμάτια και μια κουζίνα, αλλά ασβεστωμένοι και καθαροί οι τοίχοι και το πάτωμα. Πέτρα, κεραμίδι και ξύλο, αυτό ήταν για πολλές εποχές το σπίτι του, μικρό αλλά μέγα, φτωχικό αλλά ισοδύναμο με βασιλικό παλάτι, παστρικό και αρχοντικό.

Αυτό είναι το μοντέλο με το οποίο μεγάλωσαν γενιές και γενιές Ελλήνων πριν φτάσουμε στην υπερβολή με το δανεικό και το κοινοτικό  χρήμα. Αμόρφωτοι τεχνίτες έφτιαξαν τα σπίτια στην χερσόνησο της Παναγίας, μορφωμένοι και με πολλά πτυχία μηχανικοί έφτιαξαν τα σπίτια στην ΔΕΠΟΣ, συνοικία Νεάπολις. Οι επισκέπτες της Καβάλας τα σπίτια και τους δρόμους της Παναγίας φωτογραφίζουν, άραγε μετά από 200 χρόνια θα βρεθεί κανείς να πάει μέχρι την ΔΕΠΟΣ και να φωτογραφηθεί εκεί για να δείξει ότι πήγε σε ένα ωραίο τόπο; Που φτάσαμε όμως σήμερα; Το ταπεινό σπίτι της Παναγίας να φορολογείται όσο και το σπίτι της επίδειξης στην ΔΕΠΟΣ, με τα 300 τετραγωνικά, την σάουνα και το γυμναστήριο. Για την τρόικα όλα είναι ίδια, τα μετράνε με τα τετραγωνικά και τα φορολογούν «κόβοντας κεφάλια»!!!

Αυτή τη στιγμή δεν συντελείται απλά ένα οικονομικό έγκλημα χτυπώντας την τροφή και την στέγη, χτυπιέται μια ολόκληρη στάση ζωής. Κανείς δεν πρέπει να έχει όσο χρειάζεται για να φάει και κανείς να μην έχει όσο χώρο χρειάζεται για να ζήσει. Αυτός είναι ο στόχος και καιρός είναι να το καταλάβουμε ότι αυτό είναι η κόκκινη γραμμή πριν φτάσουμε σε ακραίες καταστάσεις. Όταν θα αρχίσουν οι πλειστηριασμοί κατοικιών για χρέη φόρων προς το δημόσιο –στην ουσία προς τους δανειστές μας – τότε θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο υποταγής της χώρας.

Θεόδωρος Α. Σπανέλης