Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Τι γυρεύουν οι Τούρκοι στην Καβάλα;


Με ένα ενδιαφέρον άρθρο – αν και κατά την δική μας άποψη ελλιπές, επιεικής ο χαρακτηρισμός – το τελευταίο τεύχος του περιοδικού ΕΠΙΚΑΙΡΑ επιχειρεί να δώσει μια απάντηση στο ερώτημα «Τι
γυρεύουν οι Τούρκοι στην Καβάλα;». Στο άρθρο αναφέρονται πραγματικά γεγονότα τα οποία έχουν συρραφή με τρόπο που να στηρίξουν το συμπέρασμα στο οποίο έχει ήδη καταλήξει ο συγγραφέας του κειμένου, όπου να σημειώσουμε ότι διατηρεί την ανωνυμία του και υπογράφει ως ΕΙΔΙΚΟΣ ΥΝΕΡΓΑΤΗΣ, γεγονός που στερεί ειδικού βάρος από το δημοσίευμα.

Επί της ουσίας μιλάει για την τουρκική ή αν και πιο δόκιμο είναι νεοοθωμανική, παρουσία στην Καβάλα, χωρίς να πηγαίνει πολύ πίσω στην ιστορία αλλά ούτε και να κάνει σημαντικές προβολές στο μέλλον, έτσι ώστε πατώντας σε σταθερό ιστορικά έδαφος να διατυπώσει πιο συγκεκριμένα το τι μέλλει γενέσθαι. Μας λέει ότι οι Τούρκοι θέλουν να κάνουν την Καβάλα ιερή τους πόλη, αυτό είναι το συμπέρασμα, για ποιό λόγο το θέλουν, τι επιδιώκουν και τι κρύβεται πίσω από αυτό το σχέδιο είναι θέματα που δεν αγγίζονται.

Λυπούμαστε για το συμπέρασμα που καταλήγουμε αλλά έχουμε την εντύπωση ότι ο συγγραφέας του ρεπορτάζ αλλού θέλει να πάει και όχι εκεί που φαίνεται με την πρώτη ματιά!!! Το τι γυρεύουν οι Τούρκοι στην Καβάλα είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα το οποίο πάει αρκετές δεκαετίες πίσω και το σημειώνουμε αυτό γνωρίζονταν συγκεκριμένα γεγονότα, επανέρχονται σήμερα με νέα εργαλεία και ο στόχος τους είναι πολύ μεγάλος και σε βάθος χρόνου.