Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Οι εβραίοι ξανάρχονται



Στο προσφάτως ανακαινισμένο κτήριο του Λυκείου Ελληνίδων, χώρος όπου άλλοτε στεγαζόταν μια πτέρυγα του εβραϊκού σχολείου της Καβάλας, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι, μια διαφορετική εκδήλωση. Ήταν μια βιβλιοπαρουσιάση, ως μνημόσυνο για του 1800 εβραίους της Καβάλας που χάθηκαν στο ολοκαύτωμα των Ναζί. Ως εκ τούτου η ατμόσφαιρα ήταν έντονα φορτισμένη συναισθηματικά, καθώς η σκέψη πολλών από τους παρόντες «πετούσε» στις

ψυχές προσώπων δικών τους ή φίλων και γνωστών τους, που χάθηκαν σε εκείνη την μεγάλη σφαγή. Παρόντα πολλά μέλη της ελληνικής εβραϊκής κοινότητας της Ελλάδας, αλλά και επισκέπτες από το Ισραήλ, που έλκουν την καταγωγή τους από την Καβάλα. Η αφορμή γι’ αυτό το συναπάντημα ήταν η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ του βούλγαρου ιστορικού Νάταν Γκρίνμπεργκ, το οποίο γράφτηκε αμέσως μετά την λήξη του πολέμου και στο οποίο παρουσιάζονται όλα τα ντοκουμέντα που αφορούν τον αφανισμό του εβραϊκού στοιχείου από την Ανατολική Μακεδονίας και Θράκη.

Επίσης η εκδήλωση είχε και μια είδηση, ο δήμαρχος Καβάλας κ. Κωστής Σιμιτσής ανακοίνωσε ότι επήλθε συμφωνία για την ανέγερση μνημείου για τους εβραίους θύματα του ολοκαυτώματος. Η θέση του μνημείου το οποίο θα κατασκευαστεί από τον γλύπτη κ. Δημοσθένη Σωτηρούδη θα είναι επί της οδού Μητροπόλεως, στο ύψος του παρκινγκ της ΡΟΔΟΠΗΣ, μετά από ανάπλαση που θα γίνει στον συγκεκριμένο χώρο. Προφανώς η τοποθεσία αυτή ικανοποιεί και όσους διαφωνούσαν με την αρχική επιθυμία της εβραϊκής κοινότητας Καβάλας που το ήθελε στην γωνία Μητροπόλεως και Φιλίππου γωνία!!! Σε κάθε περίπτωση και το νέο σημείο γειτνιάζει με το οικόπεδο όπου υπήρχαν οι καπναποθήκες της ΚΟΜΕΡΣΙΑΛ στις οποίες και φυλακίστηκε ο εβραϊκός πληθυσμός της πόλης πριν μπει στα τραίνα για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Έφυγαν 1800 και γύρισαν ελάχιστοι.