Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Έχει σβήσει


Σήμερα η εβραϊκή κοινότητα της Καβάλας, υπάρχει μόνο ως σφραγίδα και έχει ως πρόεδρο τον κ. Βίκτωρ Βενουζίου που δεν έχει καμία σχέση με την πόλη, αφού κατάγεται από την Καρδίτσα και κατοικεί στην Θεσσαλονίκη. Είναι όμως πρόεδρος και εδώ και τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια ασχολείται με την ανέγερση του μνημείου των Εβραίων της Καβάλας. Δίκαιο το αίτημα καθώς θα πρέπει να τιμηθούν τα θύματα του ναζισμού, αλλά όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα
απολύτως που θα δηλώνει την αναγκαιότητα αυτής της πράξης, τουλάχιστον να θυμίζει το τι πρόσφεραν οι Εβραίοι σε αυτή την πόλη, έτσι ώστε πέρα από την ανθρωπιστική πλευρά που υπάρχει και όλοι σέβονται, να τονιστούν και τα έργα της παρουσία τους. Η εβραϊκή κοινότητα της Καβάλας, ουσιαστικά δεν υπάρχει και έπαψε να υπάρχει όχι όταν εξοντώθηκαν τα περισσότερα μέλη της αλλά όταν ο φορέας που την εκπροσωπεί αποφάσισε να εκποιήσει ορόσημα της παρουσίας της στην Καβάλα. Το μοναδικό χτίσμα που διεσώθη είναι το σχολείο που πέρασε στο ΛΕΚ και το νεκροταφείο, στο οποίο παρεμπιπτόντως υπάρχει μνημείο για τα θύματα του ναζισμού το οποίο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Μπάτζη. Η συναγωγή τους, κέντρο της θρησκευτικής του ζωής, έγινε πολυκατοικία και έχουν απομείνει μόνο μερικά ντουβάρια στο διπλανό οικόπεδο.

 

Η Ισραηλινή Κοινότητα Καβάλας είναι απούσα από την πόλη, εδώ και πολλά χρόνια και το κενό αυτό έγινε μεγαλύτερο μετά τον θάνατο και του τελευταίου καβαλιώτη εβραίου, του Σαμπετάϊ Τσιμίνο. Τώρα το βήμα να κατασκευαστεί ένα μνημείο, έτσι στα ξαφνικά, δεν ξέρουμε πόσο αποδεκτό θα γίνει από την τοπική κοινωνία, γι’ αυτό ίσως θα ήταν προτιμότερο η Καβάλα να πρωτοτυπήσει και να αναγείρει ένα μνημείο για όλες τις γενοκτονίες του 21ου αιώνα! Ένα μνημείο θύμησης για το που μπορεί να φτάσει η ανθρώπινη κτηνωδία και να έχει τρείς πλευρές, μια για τους Εβραίους, μια για τους Αρμένιους και μια για του Έλληνες της Μ. Ασίας.

 

Απλά ένα Εβραϊκό μνημείο δεν ξέρουμε τι τύχη θα έχει και κατά πόσο κάποιοι δεν θα δουν πίσω από αυτές τις κινήσεις και μια απειλή, καθώς μην ξεχνάμε ότι μέρος της κοινωνίας της πόλης οφείλει την σημερινή του ευημερία στο γεγονός ότι καρπώθηκε, τις κινητές και ακίνητες περιουσίες των εβραίων που χάθηκαν στα κρεματόρια!!!