Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Στερνή μου γνώση…


Σε γόρδιο δεσμό εξελίσσεται το θέμα της ενοικίασης του ισογείου στο κτήριο του Επιμελητηρίου, καθώς από την μια θα πρέπει ο νέος ενοικιαστής με την παρουσία του να μην διαταράξει τις εύθραυστες ισορροπίες της αγοράς και από την άλλη να εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό έσοδο για το ταμείο του φορέα!!! Πολλώ δε που όπως έχει γίνει γνωστό από το 2015 θα είναι προαιρετικές οι εισφορές των μελών του. Μην ξεχνάμε επίσης ότι δεν είναι κεραυνός εν αιθρία το γεγονός της
έλευσης ενός πολυκαταστήματος, εξάλλου με απόφαση της Δ.Ε. του Επιμελητηρίου στις 23/2/2007 ανατέθηκε στο ΤΕΙ Καβάλας, στην σχολή Διοίκησης και Οικονομίας η εκπόνηση μελέτης για την επίδραση των πολυκαταστημάτων στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Καβάλας! Σωστά έπραξε για να μπορεί να εκτιμήσει το τι έρχεται…

 

 Ο συγκερασμός όλων αυτών είναι σαφές ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς οι λάθος χειρισμοί που έχουν γίνει – και θα εξηγήσουμε παρακάτω ποιοι είναι αυτοί – οδήγησαν τα πράγματα στο σημερινό σημείο. Η διοίκηση του Επιμελητηρίου βρίσκεται τώρα μεταξύ σφύρας και άκμονος, από τη μία είναι τα οικονομικά προβλήματα που γίνονται όλο και πιο πιεστικά και από την άλλη, οι απόλυτα δικαιολογημένες αντιδράσεις των επαγγελματιών, που δεν είναι μόνο οι βιβλιοπώλες αλλά και μια σειρά άλλοι που ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί το τι έρχεται…

 

Όπως θα θυμάστε στο ισόγειο του Επιμελητήριου για πολλά χρόνια στεγάζονταν η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία κατέβαλε ένα ενοίκιο πολύ μεγαλύτερο από τα 5.700 ευρώ που θα καταβάλει ο νέος ενοικιαστής. Τέθηκε κάποια στιγμή πρόβλημα στατικότητας του κτηρίου και για το σκοπό αυτό εκπονήθηκε και μια μελέτη. Η τράπεζα υποχρεώθηκε να φύγει προκειμένου να ανακαινιστεί

το κτήριο, ωστόσο οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, γνωρίζουν ότι το κύριο πρόβλημα ήταν το ποσό του ενοικίου. Στην συνέχεια τέθηκε ζήτημα, λόγω έλλειψης χρημάτων, ο επόμενος ενοικιαστής να καλύψει το κόστος των οικοδομικών παρεμβάσεων για την ενίσχυση της στατικότητας του κτηρίου και τα χρήματα να συμψηφιστούν με τα ενοίκια. Στην πορεία αυτός ο όρος χάθηκε, κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται για το κατά πόσο πιεστική ήταν η ανάγκη να γίνουν επεμβάσεις και αν αυτός ήταν ο πραγματικός λόγος που υποχρεώθηκε η Τράπεζα Πειραιώς σε μετακόμιση το 2010…

 

Με όλα αυτά, πέρασε ο χρόνος και το ισόγειο κατάστημα έμεινε ανοίκιαστο κοντά τρία χρόνια, αν υπολογίσουμε τα ενοίκια που χάθηκαν, προκύπτει ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό, για παράδειγμα αν κάνουμε την υπόθεση ότι κατέβαινε το ενοίκιο στα σημερινά επίπεδα που νοικιάστηκε, τότε το Επιμελητήριο έχει χάσει τουλάχιστον 200.000 ευρώ!!! Κι όχι μόνο αυτό αλλά θα πρέπει σήμερα να αποφασίσει η διοίκησή του αν θα επιλέξει το πολυκατάστημα με ότι συνεπάγεται για τα μέλη του που θίγονται ή να μείνει ανοίκιαστο έως ότου βρεθεί κάποια καλύτερη επιλογή.

 

Με λίγα λόγια τα έχουν κάνει θάλασσα!!!

 

Θεόδωρος Α. Σπανέλης