Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ «ΑΠ. ΜΑΡΔΥΡΗΣ»


Τα PUBLIC και η μεγαλεπήβολη μετακόμιση

 

 

Στη γνωστή αλυσίδα ηλεκτρονικών ειδών και βιβλίων το ισόγειο του Επιμελητηρίου

 

 

Δύο χρόνια ταλαιπωρίας ήταν αρκετά για το Επιμελητήριο Καβάλας, το οποίο βρήκε ενδιαφερόμενο επενδυτή για να μισθώσει το ανοίκιαστο κατάστημα στο ισόγειο, ύστερα από την μετεγκατάσταση της Τράπεζας Πειραιώς.



Το μεσημέρι της Τρίτης πραγματοποιήθηκε πλειοδοτικός διαγωνισμός για την εκμίσθωση του ακινήτου που αφορούσε το ισόγειο κατάστημα του Επιμελητηριακού κτηρίου, το υπόγειό του και το βορειοδυτικό τμήμα του πρώτου ορόφου. Από τις δύο πλειοδοτικές προτάσεις, που κατατέθηκαν η υψηλότερη ήταν αυτή της αλυσίδας καταστημάτων PUBLIC έναντι αυτής του Καβαλιώτη επιχειρηματία κ. Μαρτίνη.

 

Η μίσθωση που προτάθηκε από την αλυσίδα PUBLIC φτάνει σε ενοίκιο 5.700 € για το ισόγειο και 1000 € για τον πρώτο όροφο. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τη διοικητική επιτροπή του Επιμελητηρίου Καβάλας.

Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μάρκος Δέμπας, ανέφερε στο «Χ» για το θέμα αυτό ότι «ως Επιμελητήριο ταλαιπωρηθήκαμε εδώ και δύο χρόνια για την ενοικίαση του ισόγειου καταστήματος. Έγιναν τέσσερις διαδικασίες διαγωνισμού, που βγήκαν άγονες, ενώ υπήρχε αρχικό ενδιαφέρον από επιχειρηματίες. Ευτυχώς, για το Επιμελητήριο και την Καβάλα παρουσιάστηκαν δύο προσφορές. Έγινε διαδικασία αξιολόγησης από την επιτροπή που ορίστηκε και χθες η διοικητική επιτροπή κατακύρωσε τον διαγωνισμό στην προσφορά του Public, που έκανε την υψηλότερη προσφορά στον πλειοδοτικό διαγωνισμό. Σε 15 μέρες θα πρέπει να εμφανιστούν, να δώσουν τις απαραίτητες εγγυήσεις, να καταβάλουν το αρχικό μίσθωμα και να υπογραφεί η σύμβαση. Το μίσθωμα είναι της τάξης των 6.700 € μηνιαίως, έχουν ζητήσει και μέρος του πρώτου ορόφου για να τον νοικιάσουν. Εκτιμώ ότι το μίσθωμα δεν έχει τόσο μεγάλη σχέση, Είμαστε ικανοποιημένοι που ένας χώρος στην καρδιά της αγοράς της Καβάλας ζωντανεύει ξανά».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει πρόθεση στο εγγύς μέλλον να προχωρήσει το Επιμελητήριο στην ενοικίαση και άλλων χώρων του κτιρίου, όπου στεγάζεται σήμερα, δεδομένου ότι από το 2015 δε θα είναι υποχρεωτική η εγγραφή των επιχειρηματιών στο Επιμελητήριο και ως εκ τούτου τα έσοδα θα είναι κατά πολύ λιγότερα , ο κ. Δέμπας είπε:

«Δεν υπάρχει κάποια σκέψη για περισσότερες ενοικιάσεις, όμως δεν αποκλείεται. Άλλωστε, η όλη λειτουργία του Επιμελητηρίου είχε μεταφερθεί τα τελευταία δύο χρόνια μόνο στον πρώτο όροφο εξαιτίας της συρρίκνωσης του προσωπικού, αλλά και των ψηφιακών υπηρεσιών, που παρέχει το τελευταίο διάστημα. Η συρρίκνωση στο προσωπικό θα συνεχιστεί, μια και από το 2015 δε θα υπάρχει υποχρεωτικότητα στα Επιμελητήρια. Επομένως, ο μισός πρώτος όροφος είναι για να λειτουργούν οι υπηρεσίες και ο δεύτερος όροφος θα διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να εγκατασταθούν εκεί οι υπόλοιπες υπηρεσίες του Επιμελητηρίου».

Την έγκριση στο Επιμελητήριο για να επιτραπεί η μίσθωση σε εμπορική εταιρεία είχε δώσει πριν ένα χρόνο τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος όσο και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Καβάλας.

Στο άκουσμα της είδησης χθες για την παραχώρηση του ισογείου του Επιμελητηρίου στην αλυσίδα Public, υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις από επαγγελματίες συναφών χώρων, όπως βιβλιοπωλεία κ.α. Μάλιστα σήμερα, στις 17.00, ο πρόεδρος του σωματείου βιβλιοπωλών Καβάλας, Δημήτρης Χαδολιάς έχει ζητήσει συνάντηση με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου, ώστε να εκφράσει αντιρρήσεις και παράπονα για την τοποθέτηση μιας τέτοιας επιχείρησης στο κέντρο της πόλης.

Για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος του ΟΕΒΕ, Παναγιώτης Αρσονιάδης, ανέφερε στο «Χ» ότι «καλό είναι να περιμένουμε ποιες αποφάσεις θα πάρει η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να θίγεται μια μερίδα επαγγελματιών, όμως θίγονται όλο αυτό το διάστημα και άλλοι επαγγελματίες από το γεγονός ότι το Επιμελητήριο δεν είχε έσοδα και δεν μπορούσε να έχει δράσεις. Από τη στιγμή που αποφασίσαμε να δοθεί ο χώρος για εμπορική χρήση, δεν μπορείς να εξαιρέσεις τα Public από τη διαδικασία. Θα μπορούσε σε αυτή την περίπτωση να ήταν ο Αρσονιάδης ή ο οποιοσδήποτε. Τότε τι θα λέγαμε;», κατέληξε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Καβάλας.

 

Σκέψεις για μετεγκατάσταση του Επιμελητηρίου

 

 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Δεκέμβρη, από την 1/1/2015 καταργείται η υποχρεωτική εγγραφή στα Επιμελητήρια όλης της Ελλάδας και από τη στιγμή που η διαδικασία αυτή θα αποτελέσει παρελθόν, ταυτόχρονα θα σημάνει και τη συρρίκνωση των εσόδων του.

Ήδη από τώρα στη διοίκηση του Επιμελητηρίου Καβάλας εξετάζουν τα σενάρια μετεγκατάστασης των υπηρεσιών σε άλλο χώρο από το διώροφο κτίριο στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας.

Οι πρώτες σκέψεις της διοίκησης είναι να υπάρξει μετεγκατάσταση στο Εκθεσιακό Κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» στη Νέα Καρβάλη. Με αυτόν τον τρόπο, το Επιμελητήριο θα καταφέρει να πάει σε έναν χώρο, όπου κάνει τη μεγαλύτερη ετήσια εκδήλωση του, δηλαδή την KAVALAEXPO και ταυτόχρονα θα συντηρεί τις εγκαταστάσεις, παράλληλα με την καθημερινή λειτουργία του στους εκεί χώρους.

Ο εκθεσιακός χώρος του «Απόστολος Μαρδύρης» είναι 4.029 τ.μ. και περιλαμβάνει, τον στεγασμένο χώρο, την προέκταση και τον υπαίθριο χώρο, ενώ έχει και συνεδριακή υποδομή, με αίθουσα δυναμικότητας 250 ατόμων.

Το θέμα αυτό πρόκειται να συζητήσει σύντομα η διοίκηση του Επιμελητηρίου με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στην οποία και ανήκει ο χώρος, έχοντας μεταβιβαστεί από την πρώην Νομαρχία Καβάλας.

 

Δημήτρης Μπουντάς