Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

ΜΑΘΙΟΣ ΡΗΓΑΣ: «Έγινε σωρεία λαθών. Να καλύψει τα χρέη ο Κ. Παπακωνσταντίνου κι εμείς είμαστε εδώ»


Έτοιμη η Ενεργειακή να βάλει την Ένωση στον όμιλο και να αποτελέσει διάδοχη κατάσταση στο ιδιοκτησιακό της ΚΑΕ όπως τονίζει ο πρόεδρος της επιχείρησης σε συνέντευξη  που παραχώρησε στο «Χ»

 

 

 

 

Κάποιοι βιάστηκαν να μας κατηγορήσουν, όταν στις 3/5 γράφαμε ότι οι εξελίξεις στην Kavala Oil, μπορεί να φέρουν σαρωτικές αλλαγές και στην Ένωση Καλαθοσφαίρισης Καβάλας, όμως ο Μαθιός Ρήγας επιβεβαιώνει στο «Χ» αυτό που είχαμε αναφέρει εδώ και ενάμιση μήνα.

Ότι, δηλαδή, η Ενεργειακή Αιγαίου, η βασική εταιρεία-χορηγός της Ένωσης είναι έτοιμη να αποτελέσει ακόμη και αύριο τη διάδοχη κατάσταση στο ιδιοκτησιακό της «κυανόλευκης» ΚΑΕ.

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Ενεργειακής θέτει και ορισμένους βασικούς όρους. Όπως για παράδειγμα, τον βασικότερο όλων. Να καλύψει τα χρέη που δημιούργησε ο Κώστας Παπακωνσταντίνου στην ομάδα από την παρούσα χρήση, τα οποία δεν είναι διατεθειμένη να πάρει πάνω της η εταιρεία και να ξεκινήσει την επιχείρηση ανασύνταξης της Ένωσης, ώστε αυτή να επιστρέψει «καθαρή» στα σαλόνια της Α1.

 

-          Υπάρχουν πολλές φήμες για ενδιαφέρον της Ενεργειακής, όχι μόνο να συνεχίσει να είναι χορηγός της Ένωσης, αλλά και για εμπλοκή της στο διοικητικό κομμάτι. Κατά πόσο ισχύει αυτό;

«Εδώ και δύο χρόνια είμαστε βασικοί χορηγοί της Ένωσης. Αγαπάμε το μπάσκετ και θέλουμε να προσφέρουμε στην πόλη και την ομάδα. Θέλουμε να ανταγωνιζόμαστε ομάδες με μεγαλύτερα μπάτζετ, σίγουρα όχι στα επίπεδα του Παναθηναϊκού ή του Ολυμπιακού, αλλά δείτε το παράδειγμα του Ρεθύμνου ή της Καβάλας τα προηγούμενα χρόνια. Το όραμά μας ήταν από την αρχή να υπάρχει μια ομάδα με στιβαρή διοίκηση, που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Δυστυχώς, φέτος είδαμε μια ομάδα, που όχι μόνο δεν πρωταγωνίστησε, αλλά τελικά υποβιβάστηκε στην Α2. Με σωρεία λαθών… Βάσει της υποδομής που υπήρχε, με τους παίκτες που ήταν στην ομάδα και με εμάς από πίσω ως βασικούς χορηγούς, άξιζε καλύτερης τύχης. Εμείς, να συνεχίσουμε να χορηγούμε σε μια ομάδα που γίνονται λάθη και χάνει κατηγορίες, δεν είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε, επειδή η Α2 είναι ακόμη πιο δύσκολη από την Α1 και φυσικά δεν υπάρχουν έσοδα λόγω έλλειψης τηλεοπτικών».

 

-          Αυτό σημαίνει δική σας αποχώρηση από το χορηγικό κομμάτι;

 «Κάθε άλλο… Είμαστε διατεθειμένοι να πάρουμε την Ένωση κάτω από την ομπρέλα της Ενεργειακής, να τη βάλουμε μέσα στον όμιλο. Να γίνει μια κανονική ανώνυμη εταιρεία, που θα μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα από πρόσωπα και να γίνει κάτι μακροχρόνια. Εδώ δε μιλάμε για προσωπική προβολή, αλλά για όλη την πόλη της Καβάλας, η οποία πρέπει να έχει ομάδα που θα πρωταγωνιστεί στην Α1 και όχι ποιος θα είναι ο πρόεδρος της κλπ. Αυτό που λέω είναι ότι βάζοντας την Ένωση κάτω από τη σκέπη της εταιρείας, η χρηματοδότηση θα είναι εξασφαλισμένη για μερικά χρόνια. Θα ξεκινήσουν υποδομές με ανάπτυξη των ακαδημιών, να βγάζει η ομάδα παίκτες από τα σπλάχνα της και να τραβάει το καβαλιώτικο κοινό στο γήπεδο. Το μπάσκετ είναι μια γιορτή. Ο κόσμος που έρχεται στο γήπεδο θέλουμε να το ευχαριστιέται στα πρότυπα μεγάλων ξένων ομάδων και στο πλαίσιο των διαθέσιμων χρημάτων. Αυτό σημαίνει ότι η σημερινή διοίκηση ότι η σημερινή διοίκηση, εφόσον το θέλει, μπορεί να παραδώσει τα κλειδιά της εταιρείας, χωρίς χρέη, θα αναλάβουμε τα βάρη της Α2 και τη μελλοντική της ανάπτυξη».

 

-          Άρα, εδώ μιλάμε για απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου και για μακροπρόθεσμο πλάνο από πλευράς Ενεργειακής…

«Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τον χορηγό σε μια ομάδα που γίνονται διαρκώς λάθη, αν και δε θέλω να τα σχολιάσω. Άλλωστε, αν όλα ήταν καλώς καμωμένα, δε θα ήταν σήμερα εκεί που βρίσκεται. Επαναλαμβάνω, η πρόθεσή μας είναι να τη στηρίξουμε με μακροχρόνιο πλάνο και να κάνουμε την Ένωση ανταγωνιστική. Το έχω συζητήσει και με τον δήμαρχο Καβάλας αυτό το θέμα. Από κει και πέρα, η Ένωση είναι μια εταιρεία που ανήκει σε κάποιους μετόχους. Δε θέλω να προκαταβάλω την απόφασή τους, όμως εμείς είμαστε εδώ. Βάλαμε το λογότυπο της εταιρείας για 2 χρόνια στη φανέλα. Με ενοχλεί πάρα πολύ να χάνω. Το βλέπω εγωιστικά, αλλά δεν έχω μάθει να χάνω. Μπορούμε να κάνουμε μια ομάδα-πρότυπο, που δε θα είναι του Ρήγα ή του Παπακωνσταντίνου, αλλά θα στηρίζεται από την Καβάλα. Το έχω πει πολλές φορές. Δεν ήρθαμε στην Καβάλα ως περαστικοί ή για να κονομήσουμε. Είμαστε εδώ γιατί αγαπάμε αυτό που κάνουμε και πέρα από τη δραστηριότητα μας, πρέπει να δίνουμε πίσω στην Καβάλα μέρος των εσόδων που φέρνει το πετρέλαιο».

 

-          Η παρουσία του κ. Γόντικα παίζει τον δικό της ρόλο, δεδομένου ότι έχει εμπειρία από αθλητικό διοικείν;

«Σίγουρα, ο κ. Γόντικας έχει τεράστια εμπειρία στον χώρο της αθλητικής διαχείρισης σωματείων, ομάδων κλπ. Η δουλειά, πάντως, του κ. Γόντικα δεν είναι να αναλάβει πόστο στην Ένωση. Είναι διευθύνων σύμβουλος στην Kavala Oil και θα παραμείνει. Προφανώς, αν παίρναμε την ομάδα στα χέρια μας, θα ζητούσαμε την τεχνογνωσία του, όμως η ομάδα αν περάσει στην Ενεργειακή, υπάρχουν άνθρωποι για να την τρέξουν και να το κάνουν επί μονίμου βάσεως. Να διοικείται σωστά και όχι στον ελεύθερο χρόνο που διαθέτει ο καθένας. Αλλιώς, μιλάμε για ερασιτεχνικές καταστάσεις».

 

-          Έχετε καταθέσει κάποια πρόταση στον κ. Παπακωνσταντίνου;

«Εξ όσων γνωρίζω, ο κ. Παπακωνσταντίνου θέλει να συνεχίσει τον αγώνα του στην Α2. Δεν προκαταβάλω τίποτα. Επαναλαμβάνω… Είμαστε εδώ, όμως δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε τα χρέη άλλων. Είμαι ξεκάθαρος. Ο κ. Παπακωνσταντίνου μέσω της εταιρείας του, της ΓΕΩΤΕΚ, είναι συνεργάτης της Ενεργειακής. Έχουμε συνεχή επικοινωνία. Του έχω μεταφέρει την πρόθεσή μας να εμπλακούμε εδώ και μήνες. Σε αυτή τη φάση δεν έχουμε να πούμε πολλά πράγματα. Αν αλλάξει άποψη, θα μιλήσουμε και σε επίπεδο προτάσεων».

 

Δημήτρης Μπουντάς