Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Το όνομα μας ενώνει…

Όταν πριν από ενάμιση χρόνο περίπου είχαμε διατυπώσει την πρόταση για την ονοματοδοσία του λιμανιού της Καβάλας με το όνομα του Αποστόλου των Εθνών, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι τόσο γρήγορα θα έφτανε η στιγμή που αυτό θα γινόταν πράξη. Κι όμως, τόσο ο δήμαρχος
Καβάλας Κωστής Σιμιτσής μαζί με το δημοτικό συμβούλιο, όσο και ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος, ως ο κατ’ εξοχής αρμόδιος,  αποδέχθηκαν και υπερθεμάτισαν υπέρ της πρότασης αυτής. Έτσι λίγους μήνες μετά ήρθε και η τότε διοίκηση του ΟΛΚ υπό την προεδρεία του Αδάμ Κοσμίδη, να λάβει, ως επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας, την σχετική απόφαση. Στην πορεία, με τις παρεμβάσεις του σεβασμιώτατου η πρόταση εμπλουτίστηκε και συμπληρώθηκε όπως έπρεπε. Η αρχή για όλα αυτά που γίνονται τώρα, ήταν το μνημείο που κατασκευάστηκε δίπλα στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου από τον κ. Προκόπιο και σχεδόν καθημερινά είναι πόλος έλξης και προσκυνήματος για τους επισκέπτες της πόλης μας, οι οποίοι έρχονται για να γνωρίσουν την πόλη του Αποστόλου Παύλου.

 
Ευτυχής στιγμή, για την εκπλήρωση αυτού του χρέους που έχει η πόλη προς τον Απόστολο των Εθνών, είναι το γεγονός ότι η ονοματοδοσία του Λιμανιού και τμήματος της παραλιακής λεωφόρου, συμπίπτει με τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της. Ωστόσο εκείνο που μας κάνει μεγαλύτερη εντύπωση δεν είναι μόνο, το πόσο γρήγορα φτάσαμε από την διατύπωση της ιδέας στην εφαρμογή της, αλλά το γεγονός ότι σε όλη αυτή την προσπάθεια προσέτρεξαν όλοι, ο καθένας με τον τρόπο του «να σπρώξει» τα πράγματα. Όταν η Καβάλα, όπως και όλη η Ελλάδα σήμερα, πιάνεται από το παραμικρό για να υπάρξουν ρήξεις και αποδιοργάνωση της κοινωνίας, είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο το γεγονός ό,τι έρχεται το όνομα, η μορφή και ο Λόγος που εξέφρασε ο Απόστολος Παύλος, να μας ενώσει.

 

Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό για το πώς θα πρέπει να πορευτούμε στο μέλλον… όταν γύρω μας σπέρνονται διχασμοί και διχόνοιες, να αναζητούμε αυτά που μας ενώνουν και μας ωθούν προς τα εμπρός. Το όνομα του Απόστολου Παύλου είναι ένα μεγάλο διαβατήριο για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Ως Καβάλα, ελάχιστοι μας γνωρίζουν στο εξωτερικό, καθώς όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν ακόμη και για μας, τους κατοίκους αυτής της πόλης, το όνομα αυτό δεν εκφράζει κάτι συγκεκριμένο – δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπάρχει ομοφωνία για τη προέλευσή του-, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποτελεί στοιχείο ταυτότητας. Το όνομα του Αποστόλου Παύλου, σημαίνει πολλά, γι’ αυτό η ονοματοδοσία του λιμανιού είναι ένα πρώτο βήμα για να αποκτήσει η πόλη ταυτότητα, απαραίτητη για να ανοιχθεί σε ένα νέο οικουμενικό κόσμο, που ελπίζουμε να αναδυθεί μέσα από το ξεπέρασμα της κρίσης.

 

Θεόδωρος Α. Σπανέλης
 
Και το όνομα αυτού: Λιμάνι Αποστόλου Παύλου, ήδη τοποθετήθηκε η πινακίδα που βλέπετε στην φωτογραφία και την προσεχή Τρίτη το απόγευμα θα γίνει και η τελετή της ονοματοδοσίας, η οποία θα σηματοδοτήσει και την έναρξη των εορτασμών των 100 χρόνων ελεύθερης Καβάλας.