Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: «Τεχνητή αναπνοή» με τρείς γεωτρήσεις


Σε απελπιστικά χαμηλά επίπεδα η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου

 

 

Τώρα φαίνεται πόσο  άγονοι  και σε βάρος των συμφερόντων της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ ήταν οι μήνες που χάθηκαν με φασαρίες και αντεγκλήσεις ανάμεσα στην τότε διοίκηση της εταιρίας υπό την προεδρία του Βαγγέλη Παππά από την μία πλευρά, και την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (Energean oil & gas) και τον πρόεδρό της Μαθιό Ρήγα, από την άλλη. Τώρα που η παραγωγή έχει πέσει στα 1.400 βαρέλια την ημέρα, σημείο οριακό για την βιωσιμότητα της μονάδας, ίσως να θυμούνται οι εργαζόμενοι τα όσα έλεγε από τότε ο κ. Ρήγας, ότι δηλαδή το κύριο μέλημά μας είναι να βγάλουμε και άλλο
πετρέλαιο… Κι όλα αυτά, ενώ έχει σημειωθεί ήδη σημαντική καθυστέρηση στην έναρξη του γεωτρητικού προγράμματος της εταιρίας το οποίο δημιουργεί ελπίδες για αύξηση της ημερήσιας παραγωγής κατά 2.000 βαρέλια την ημέρα, που σημαίνει ότι σύντομα η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ θα είναι πολύ κοντά στον στόχο την παραγωγής των 3.500 βαρελιών το 24ωρό.

Οι νέες γεωτρήσεις ξεκινούν, τελικά, την πρώτη ή το αργότερο την δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου, με το γεωτρύπανο GSP Fortuna, το οποίο από τον προηγούμενο Απρίλιο βρίσκεται αραγμένο στο λιμάνι της Καβάλας ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β’. Η ελπίδα όλων είναι ότι αυτές οι τρείς γεωτρήσεις θα φέρουν θετικό αποτέλεσμα που θα αποτελέσει «τεχνητή αναπνοή» για να μείνει ζωντανή η επιχείρηση έως ότου προχωρήσει και το υπόλοιπο ερευνητικό πρόγραμμα της  ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ με την εκμετάλλευση και του πεδίου Ε, όπου οι φιλοδοξίες για εκεί είναι η ημερήσια παραγωγή να φτάσει τα 5.000 βαρέλια.

 

Οι νέες γεωτρήσεις

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ήδη στο λιμάνι ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β’ σημειώνεται κινητικότητα ενόψει της έναρξης των γεωτρητικών εργασιών, καθώς την περασμένη εβδομάδα κατέπλευσε το πλοίο ΠΕΡΣΕΑΣ τύπου supply μεταφέροντας υλικά και εργαλεία απαραίτητα για την λειτουργία του γεωτρύπανου, ενώ τις επόμενες ημέρες με το κλείσιμο της οριστικής συμφωνίας, θα φτάσει άλλο πλοίο ίδιας κατηγορίας, της εταιρίας. Οι τρείς γεωτρήσεις που θα διεξαχθούν στόχο θα έχουν να αντλήσουν, κάθε απόθεμα πετρελαίου που υπάρχει στους θύλακες πετρελαίου στα πεδία του Πρίνου και του Βόρειου Πρίνου, τα οποία έχουν παραχωρηθεί στην ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ με την σύμβαση του 1999 και πλέον με την τροποποίηση που έγινε, ανήκουν και στην ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Λεπτομέρειες για το γεωτρητικό πρόγραμμα δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο δικές μας ασφαλείς πληροφορίες υποστηρίζουν ότι οι δύο από τις τρείς γεωτρήσεις θα διεξαχθούν ως εξής, η μία στο πηγάδι 29 στο πεδίο του Πρίνου και η δεύτερη στο Βόρειο Πρίνο, η οποία θα είναι επικληνής και θα διεξαχθεί μέσα από την υφιστάμενη. Η τρίτη γεώτρηση χαρακτηρίζεται ως «επιβεβαιωτική παραγωγική» και θα αφορά θύλακα πετρελαίου στο πεδίο του Β. Πρίνου, με τις ίδιες περίπου συντεταγμένες γεωγραφικού πλάτους και μήκος αλλά σε μικρότερο γεωλογικό βάθος. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα δεύτερο θύλακα του Β. Πρίνου που εντοπίστηκε το 1994 και θα την προσεγγίσουν με μια νέα κάθετη γεώτρηση που σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, επιδιώκουν να τρυπήσουν τόσο τον νέο θύλακα όσο και το κυρίως κοίτασμα του Β. Πρίνου τα οποία όπως προαναφέραμε βρίσκονται στην ίδια ευθεία!!!

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το κοίτασμα του Β. Πρίνου αποτελεί επιτυχία του γνωστού καβαλιώτη γεωλόγου και στελέχους των ΕΛΠΕ Δημήτρη Προέδρου – τον οποίον αναζητήσαμε για περισσότερα στοιχεία αλλά απουσιάζει στο εξωτερικό - και άρχισε η εκμετάλλευση του με μια επικληνής γεώτρηση μήκους 4 χλμ. και πλέον, επίσης η εκμετάλλευση του κοιτάσματος γίνεται εδώ και 20 χρόνια και δίνει πετρέλαιο, χαμηλότερης ποιότητας απ’ ότι ο Πρίνος και τώρα πια και μικρής ποσότητας, κάτι που αναμένεται να αναστραφεί με τις νέες γεωτρήσεις.

Από τη δεκαετία του ’90 οι γεωφυσικές και σεισμικές καταγραφές έδειξαν την ύπαρξη ενός ακόμη υπολογίσιμου θύλακα πετρελαίου στον πεδίο του Β. Πρίνου, επάνω ακριβώς από το ήδη εκμεταλλεύσιμο, αλλά ελαφρώς μικρότερο. Ο συγκεκριμένος θύλακας ήταν αδύνατο να προσεγγιστεί με την υφιστάμενη επικληνής γεώτρηση γι’ αυτό και όπως προαναφέραμε θα διεξαχθεί μια κάθετη που θα χτυπήσει και τα δύο πετρελαιοπαραγωγή σημεία. Ο νέος θύλακας στο Β. Πρίνο σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας αναμένεται ότι δώσει ίδιας ποιότητας πετρέλαιο, ενώ η συνολική αποληψημότητα  υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 1 – 1,5 εκατομμύρια βαρέλια, το οποίο σημαίνει μια γερή ανάσα για την ημερήσια παραγωγή και κατ’ επέκταση οφέλη τόσο για όλους τους συντελεστές της επιχείρηση όσο και για την κοινωνία της Καβάλας.

 

Open door

 

Τέλος,  να σημειώσουμε ότι για την διοίκηση και τα στελέχη της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ, πέρα από τις γεωτρήσεις στον κόλπο της Καβάλας, αυτό το διάστημα κρίνεται και η τύχη της διαδικασίας του Open door για την παραχώρηση περιοχών στη Δυτική Ελλάδα για έρευνες και παραγωγή πετρελαίου. Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με συμπράξεις συμμετέχει και στους τρείς διαγωνισμούς που αφορούν τις περιοχές των Ιωαννίνων, του Πατραϊκού κόλπου και του Κατάκολου. Οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις είναι ότι εντός Ιουνίου θα έχουν αναδειχθεί οι ανάδοχοι για τις τρείς περιοχές και η ελπίδα όλων είναι ότι η κυβερνητική κρίση δεν θα σημάνει καθυστέρηση.

 

Θεόδωρος Σπανέλης