Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Μια ξεχωριστή μέρα

Την ερχόμενη Τρίτη 25 Ιουνίου θα ξεκινήσουνε οι φετινοί εορτασμοί των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Καβάλας και οι γιορτές του πολιούχου της πόλης, Αποστόλου Παύλου, με ένα
ξεχωριστό τρόπο. Την Τρίτη το απόγευμα, στις 8.30 στο λιμάνι της Καβάλας, στο χώρο μπροστά από το τελωνείο, θα γίνει η τελετή ονοματοδοσίας του λιμανιού, το οποίο θα φέρει στο εξής το όνομα του Αποστόλου των Εθνών, Αγίου Παύλου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μιάς πλάκας όπου με βυζαντινή γραφή θα αναγράφεται τόσο στα ελληνικά όσο και στα λατινικά, το όνομα του λιμανιού: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ. Με το γεγονός αυτό η πόλη κλείνει μια εκκρεμότητα που έχει, τόσο με τον πολιούχο της Απόστολο Παύλο, όσο και με το ίδιος της το λιμάνι, το οποίο όσο και αν το ξεχνάμε είναι κομμάτι της ιστορίας του, ό,τι εδώ έγινε η απόβαση του Θείου Λόγου και από εδώ απλώθηκε στην Ευρώπη και από εκεί σχεδόν σε όλη την υφήλιο. Όλα όμως, ξεκίνησαν από εδώ και αν η πόλη σήμερα δεν στέκεται πνευματικά στο ύψος που της αξίζει από αυτό το γεγονός, είναι πέρα απ’ όλα τα άλλα και πρόβλημα απουσίας συλλογικής μνήμης. Γι’ αυτό η ονοματοδοσία ας είναι η αρχή και όχι το τέλος της προσπάθειας.