Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

…με εκλογές ή άνευ εκλογών!!!


Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είναι γνωστό το αποτέλεσμα της σύσκεψης των τριών συγκυβερνητών για το τι μέλλει γενέσθαι για την ΕΡΤ, δεν είναι γνωστή ούτε η απόφαση του ΣτΕ που ίσως να είναι ένα σωσίβιο για το κυβερνητικό αδιέξοδο. Σε κάθε περίπτωση όμως, όποια κι αν είναι η έκβαση της σύσκεψης, είτε πάμε σε εκλογές, είτε όχι, η βασική διαπίστωση δεν αλλάζει. Η κυβέρνηση αυτή απέτυχε, και αυτή η αποτυχία δεν συνίσταται βέβαια στο γεγονός ότι έκλεισε την ΕΡΤ, αν υπάρχει ένα μεμπτό είναι ότι άργησε να το κάνει και επίσης είναι βλακώδης ο τρόπος που το έκανε. Σοβαρή αποτυχία είναι ο άγονος διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ γιατί έστειλε ένα μήνυμα προς το εξωτερικό, αλλά και προς το εσωτερικό της χώρας, ότι ο ερασιτεχνικός ζει και βασιλεύει…

Η απορία που διατυπώνει ένας φίλος, εδώ και χρόνια, είναι αν θα εμπιστευόμασταν την υγείας μας σε ένα ερασιτέχνη γιατρό, αν θα μπαίναμε σε ένα αεροπλάνο που το κυβερνάει ένας ερασιτέχνης πιλότος ή αν θα δίναμε προς φύλαξη τα χρήματά μας σε έναν που δηλώνει
ερασιτέχνης τραπεζίτης, το ίδιο ερώτημα επεκτείνεται και αν θα παραδίδαμε την αρχή της χώρας στα χέρια ερασιτεχνών; Εδώ η απάντηση δεν χρειάζεται να δοθεί γιατί το έχουμε κάνει. Όχι σήμερα, αλλά εδώ και πολλά χρόνια. Τώρα όμως τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Βρισκόμαστε στη δίνη του κυκλώνα και τρείς ερασιτέχνες της πολιτικής κυβερνάνε τη χώρα και δηλωτικό του – επικίνδυνου - ερασιτεχνισμού που τους χαρακτηρίζει είναι η αδυναμία τους να θέσουν σε κίνηση την παραγωγική μηχανή της χώρας. Όσο και αν παλεύουμε μέσα στην κρίση με τις δόσεις των δανεικών, δεν θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε συνθήκες εξόδου από την χρεωκοπία, αν δεν υπάρξει ένα σύστημα αναφοράς επάνω στο οποίο θα πατήσουν όλοι για να εργαστούν και να προσφέρουν στη χώρα.

Αυτή τη στιγμή όχι μόνο δεν υπάρχει αυτό το σύστημα αναφοράς, αλλά ο κρατικός μηχανισμός είναι ένα κουρέλι που κάθε μπάλωμα δημιουργεί και ένα νέο σκίσιμο. Αυτή είναι η μεγάλη αποτυχία της κυβέρνησης των τριών, με γιατροσόφια και το «νερό του Καματερού» - το θυμάστε; - πάνε να θεραπεύσουν βαριά καρκινοπαθείς. Αν αυτό δεν είναι ερασιτεχνισμός του χειρίστου είδους τι είναι; Και το κακό βέβαια σε αυτά είναι ότι το κυβερνητικό μοντέλο διαχείρισης της κρίσης διαχέεται σε όλη την κοινωνία με συνέπεια αντί να απελευθερώνονται παραγωγικές δυνάμεις, να κλείνονται περισσότερο ή να απελπίζονται και να παίρνουν τον ομμάτιον τους και να φεύγουν.

Απάντησε σε αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί να δώσει η χθεσινοβραδινή σύσκεψη, ίσως το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να απαντήσει στο ερώτημα αν θα χρεοκοπήσουμε με εκλογές ή άνευ εκλογών!!!

 

Θόδωρος Α. Σπανέλης