Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Το γεωτρύπανο


Αυτές τις ημέρες που η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ προχωράει στις τελικές προετοιμασίες για την έναρξη του νέου γεωτρητικού προγράμματος της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ, θυμηθήκαμε μια παλιά ιστορία. Πριν από πολλά χρόνια υπήρχε ένας εθνικός φορέας υδρογονανθράκων – κάτι σαν και αυτό που επιχειρούν να
φτιάξουν τώρα – που λεγόταν ΔΕΠ – ΕΚΥ. Στα «χέρια» αυτού του φορέα υπήρχε ένα γεωτρύπανο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και δυνατοτήτων. Η αξία του ήταν περίπου 15 εκ. ευρώ, να σκεφτείτε ότι μόνο για την αναβάθμιση του ηλεκτρονικού υπολογιστή στην γεωλογική καμπίνα πλήρωσε ο φορέας 1,8 δις. δρχ., υπολογισμένα σε ευρώ φτάνουν τα περίπου τα 5 εκ. ευρώ!!! Η γεωτρητική ικανότητα του εν λόγω γεωτρυπάνου έφτανε τα 5.000 μέτρα, ενώ ειδικές γεωτρητικές εργασίες όπως τσιμεντώσεις μπορούσε να κάνει μέχρι βάθους 4.000 μέτρων.

Με λίγα λόγια ήταν ένα γεωτρύπανο επαρκών δυνατοτήτων που σήμερα που ξεκινούν γεωτρήσεις και σε χερσαία τμήματα της χώρας θα ήταν απαραίτητο, ωστόσο το μεγαλύτερο κομμάτι του πουλήθηκε στην Τουρκία, κυριολεκτικά τζάμπα, για μόλις 4 εκ. ευρώ, όταν μόνο για την αναβάθμιση του υπολογιστή είχαν δοθεί 5 εκ. ευρώ… Αρκετά τμήματα αυτού του γεωτρύπανου βρέθηκαν σε διάφορα σημεία, σε οικόπεδα στην ΒΙΠΕ στο Ποντολίβαδο και στην Ν. Καρβάλη! Τελευταία υπάρχει κάποια κινητικότητας «εκποίησης» αυτών των τμημάτων αλλά κανείς δεν ξέρει από ποιόν και προς ποιους…. Ελπίζουμε όλες οι κινήσεις να συνοδεύονται με τα ανάλογα παραστατικά και να μην γίνεται πλιάτσικο σε μια αφύλακτη περιουσία του ελληνικού δημοσίου. Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε είναι από το χώρο αποθήκευση του γεωτρυπάνου στην ΒΙΠΕ.