Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

από το «success story» στο… «success foroi»

Περιμέναμε…επενδύσεις αλλά έτσι ανοργάνωτα που είναι τα πράγματα μάλλον στρίβουν για άλλες πολιτείες οι επενδυτές. Είχαμε γράψει παλιότερα για τη δήλωση του σεϊχη του Κατάρ. Είχε δηλώσει σχετικά με τις επενδύσεις στην Ελλάδα ότι «για να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα πρέπει να είναι μαζοχιστής»!!! η κατάσταση τον επιβεβαιώνει. Και καλά θα κάνουν οι παχυλότατα αμειβόμενοι οικονομικοί σύμβουλοι του Πρωθυπουργού της χώρας να ανοίξουν και κάποιο βιβλίο Οικονομικής Θεωρίας και να μην αρκούνται στα άνευ αντικρύσματος…ντοκτορά τους. Δεν μπορείς να ελπίζεις σε σοβαρές επενδύσεις αν δεν έχεις προηγουμένως διασφαλίσει ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον σύμφωνα με συνθήκες, που θα επιτρέπουν το επιχειρείν με όρους και κανόνες σταθερούς και ξεκάθαρους. Αφού λοιπόν ξεκαθαρίσεις τι περιβάλλον [θεσμικό και οικονομικό] δίνεις στους υποψήφιους επενδυτές και με τι συνθήκες τους περιμένεις, τι διακρατικές συμφωνίες έχεις υπογράψει, αφού έχεις παγιώσει ένα απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα, τότε παίρνεις το αεροπλάνο και πηγαίνεις προς…Κίνα μεριά. Εδώ συνέβη το αντίθετο. Πήρε το αεροπλάνο ο κ. Πρωθυπουργός για Κίνα και άφησε πίσω του ένα οικονομικό περιβάλλον που παραπέμπει ευθέως στις δηλώσεις του σεϊχη του Κατάρ. Ουσιαστικά βγήκε στη «γύρα» για επενδύσεις χωρίς να διαμορφώσει και να οριστικοποιήσει το οικονομικό αλλά και το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο όποιο θα κινηθούν οι υποψήφιοι επενδυτές. Ακόμη και τώρα που γράφουμε δεν ξέρουμε τι ισχύει και τι θα ισχύσει. Όχι μετά από ένα χρόνο, αλλά ούτε μετά από μία εβδομάδα. Η όλη ενέργεια μου θυμίζει τους γυρολόγους  πραματευτάδες της παραοικονομίας, οι οποίοι διαθέτουν «σκάρτα πράγματα» για πούλημα και παρόλα αυτά παρακαλούν ικετεύοντας ή ικετεύουν παρακαλώντας στα καφενεία να αγοράσουν οι θαμώνες την πραμάτεια,  που πουλάνε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ναυάγιο της πώλησης ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Πριν από μέρες Ευρωπαίος αξιωματούχος ειδοποίησε υψηλόβαθμο παράγοντα της ελληνικής κυβέρνησης ότι η ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θα μπλοκάρει την απόκτηση των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ από τις ρωσικές Gazprom και Sintez. Η αιτία της υπαναχώρησης των Ρώσων ήταν σαφέστατα η στάση της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Από το ημιεπίσημο τηλεφώνημα του Ευρωπαίου αξιωματούχου στον παράγοντα της ελληνικής κυβέρνησης, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Οι Ρώσοι γνωρίζοντας ότι οι ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού θα προβάλλει ενστάσεις στην πώληση της ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ επέλεξαν να μην καταθέσουν καν πρόταση για την εξαγορά των δύο εταιρειών. Και το ερώτημα που γεννιέται είναι γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση δεν ξεκαθάρισε το τοπίο για να κάνει την πρόταση ιδιωτικοποίησης; Τι έκανε το ΤΑΙΠΕΔ; Γιατί δεν εφάρμοσε μια εθνική πολιτική με γνώμονα μόνο το συμφέρον , καλύπτοντας τα νώτα της απέναντι στην  ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού;

          Αλλά πάλι αφού οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν προχωρούν και οι απαιτήσεις των τοκογλύφων της τρόικα «ζουν και βασιλεύουν» πάλι τα «σαϊνια» του Υπουργείου Οικονομικών θα γυρίσουν στη …φιλόπτωχο τάξη των μισθωτών και συνταξιούχων. Κατασχέσεις μισθών-συντάξεων, φόροι από ανύπαρκτα-πλασματικά τεκμήρια, φορολόγηση μικρής ακίνητης περιουσίας, φορολογία-χαράτσια στα ύψη. Αν αυτό λέγεται «success story» μάλλον προσομοιάζει με «success foroi». Και η ζωή συνεχίζεται….

 

ΥΓ1: Μιλώντας στο Μega, o Xρήστος Μαρκογιαννάκης εξήγησε πως υπάρχουν χιλιάδες μεγαλοκαταθέτες που έχουν μεταφέρει τα χρήματά τους στο εξωτερικό. «Πρόκειται για δεξαμενή, από την οποία θα μπορούσαμε να πάρουμε χρήματα. Αν τα παίρναμε νωρίτερα ίσως δεν θα πηγαίναμε στο μνημόνιο» είπε και τόνισε ότι το πόρισμα του ΣΔΟΕ έχει πολύ μεγάλη αξία για την υπόθεση.

ΥΓ2: Η στήλη…εύχεται στους μεγαλοκαταθέτες καλοφάγωτα. Αυτό κι αν είναι «success story»!!!!
 
Του Βασίλη Ανδρονίδη