Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Γιατί μας μεγαλώνουν με κουτόχορτο;

Τελικά το θέμα του λουκέτου στην ΕΡΤ μας αφορά περισσότερο απ’ ότι νομίζουμε και δεν αναφερόμαστε στις υστερικές κραυγές για να διατηρηθεί στη ζωή το κομματικό παράμαγαζο ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, στο οποίο η εκάστοτε διοίκηση συνδιοικεί με τους συνδικαλιστές, αλλά στο γεγονός ότι «έσκασε» ως βόμβα παραπλάνησης. Όπως γράφει και ο διεθνής Τύπος, μετά το φιάσκο της
ελληνικής κυβέρνησης με το θέμα της πώλησης της ΔΕΠΑ έπρεπε να στραφεί το ενδιαφέρον κάπου αλλού και το θέμα της ΕΡΤ ήταν ότι καλύτερο. Αυτή τη στιγμή όλοι ασχολούνται με το θέμα του λουκέτου της δήθεν δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και επιπλέον έχουν επιβάλει ένα εμπάργκο στην ενημέρωση για να μάθουμε όσο γίνεται λιγότερα για τα υπόλοιπα θέματα που «τρέχουν» με κορυφαίο το θέμα της ΔΕΠΑ… Εγγυημένη επιτυχία, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αντιπολίτευση, άπαντες ασχολούνται με ένα «ψοφίμι» και δεν βλέπουν το παιχνίδι που παίζεται με το ρόλο της χώρας στον ενεργειακό χάρτη και ιδιαίτερα της Μακεδονίας και της Θράκης ως ενεργειακού κόμβου!!!

Το πρόβλημα με τη ΔΕΠΑ δεν είναι ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας διαπραγματεύεται το ζήτημα με μια ιδιωτική εταιρία την Gazprom, αντί να είναι έργο τεχνοκρατών, ούτε αν θέλετε ό,τι η τιμή του φυσικού αερίου που αγοράζουμε είναι πολύ πιο υψηλή από τα δεδομένα που ισχύουν στην Ευρώπη, ούτε ακόμη ότι η αποτυχημένη πολιτική που ακολούθησαν οδηγεί σε συρρίκνωση και όχι σε ανάπτυξη της χρήσης του. Είναι και μια σειρά άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την παρουσία των Ρώσων στην ευαίσθητη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης. Από την τύχη της ΔΕΠΑ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό τα ενεργειακά δίκτυα που σχεδιάζονται στην περιοχή μας, εξαρτάται η τύχη των λιμανιών μας και ιδιαίτερα αυτών της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης. Ακόμη και το μέλλον της Β.Φ.Λ. ίσως να κριθεί από την παρουσία του ρωσικού παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή. Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι φιλοδοξούν να επενδύσουν στην Βόρεια Ελλάδα και ήδη έχουν γίνει πάρα πολλές βολιδοσκοπήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Απλά η ΔΕΠΑ θα ήταν η αρχή.

Δεν μιλάμε όμως γι΄ αυτά, ούτε για τα ερχόμενα, αναλωνόμαστε σε άγονες αντιπαραθέσεις, που στηρίζουν ακόμη περισσότερο την εσωστρέφεια και την περιδίνηση γύρω από το απόλυτο κενό. «Άθελά» της η κυβέρνηση Σαμαρά, έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες έκανε κάτι καλό, έβαλε λουκέτο στην ΕΡΤ, οι υπόλοιποι «τσίμπησαν» στο δόλωμα και ακολούθησαν. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει… Άλλωστε για να φτάσουμε στο σημείο να δεχόμαστε επί τρία χρόνια την πολιτική του μνημονίου χωρίς να μπορούμε να διατυπώσουμε μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση, μεγαλώσαμε με πολύ κουτόχορτο!!!

Θόδωρος Σπανέλης