Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013

Υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης: Από την Καβάλα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο ελπίδας


Επισήμανε ότι με το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της Energean Oil & Gas ξεκινάει μια νέα περίοδος που ενισχύει την πεποίθηση ότι υπάρχει ελπίδα και αισιοδοξία στη χώρα

 


 

Πανηγυρικό χαρακτήρα είχε η παρουσίαση του νέου επενδυτικού –γεωτρητικού  προγράμματος της εταιρείας Energean Oil & Gas παρουσία του υπουργού Ενέργειας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, καθώς ύστερα από δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια αδράνειας η ελληνική αγορά έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων δραστηριοποιείται και πάλι έχοντας ως στόχο την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας και σηματοδοτώντας ένα νέο ξεκίνημα στο τομέα της αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα σημείωσε ο κ. Μανιάτης έρχεται να δικαιώσει αυτούς που πιστεύουν ότι υπάρχει ελπίδα σε αυτό τον τόπο και γι΄ αυτό – όπως – επισήμανε είναι βαθιά συγκινημένος που βρέθηκαν κάποιοι Έλληνες επιχειρηματίες που αντί να βγάλουν να χρήματά τους στο εξωτερικό να επενδύσουν σε ένα τόσο κρίσιμο κομμάτι όπως είναι η έρευνα των υδρογονανθράκων. Πρόσθεσε δε ο υπουργός ΠΕΚΑ ότι πλέον μπορεί να δηλώνει ότι το ποτήρι είναι μισογεμάτο.

 

Αναλυτικότερα ο κ. Μανιάτης όχι μόνο δεν έκρυψε τη μεγάλη του ικανοποίηση για τη σημαντική εξέλιξη που ξεκινάει από την Καβάλα, αλλά τόνισε ότι πριν δυο χρόνια «βρισκόμασταν στο σημείο μηδέν όσον αφορά τη αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Δεν υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο, δεν υπήρχε τεχνογνωσία, δεν υπήρχε αξιοπιστία στην ελληνική αγορά, δεν υπήρχε καθεστώς αδειοδοτήσεων. Όλα ήταν ανιχνεύσιμα, και μέσα σε δυο χρόνια χάρη σε μια ομάδα λιγοστών ανθρώπων χάρη στη στήριξη ελλήνων επιστημόνων και με τη συνεργασία ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων καταφέραμε το ακατόρθωτο. Όλα όσα πετύχαμε έγιναν χάρη στην ελληνική τεχνογνωσία από έλληνες επιστήμονες  για να φτάσουμε σήμερα να πιστεύουμε  ότι υπάρχει ελπίδα και προοπτική στην ανάπτυξη της χώρας».

 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος ευχαρίστησε προσωπικά το γενικό γράμματα του ΥΠΕΚΑ Κώστα Μαθιουδάκη αλλά και τον προκάτοχό του Βαγγέλη Λιβιεράτο όπως επίσης και πολλά στελέχη του ΥΠΕΚΑ για το μεγάλο αγώνα που έδωσαν και τη συλλογική προσπάθεια που κατέβαλαν ώστε το θέμα της αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων να ξεκολλήσει.

 


Ο κ. Μανιάτης επαίνεσε την αξιοπιστία και τη συνέπεια που επέδειξε η Energean Oil & Gas μαζί με τη θυγατρική της Kavala Oil στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων αλλά και στις συνεχείς επενδύσεις που υλοποιεί στη χώρας. Συμπλήρωσε μάλιστα πως σε μια εποχή που κάποιοι έβγαζαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό για να μη τα χάσουν, υπήρχαν επιχειρηματίες που  έπαιρναν το ρίσκο και επένδυαν στη χωρά, υπήρχαν εργαζόμενοι που εργάστηκαν και εργάζονται με ζήλο σε αυτές τις επενδύσεις και υπήρχαν τοπικές κοινωνίες που στήριξαν αυτό το έργο. «Η σημερινή εκδήλωση», τόνισε ο υπουργός αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα ότι η Ελλάδα μπορεί να παράγει νέο πλούτο και μπορεί να ζει χωρίς δανεικά».

 

Αναφερόμενος στο τι ίσχυε όλα τα προηγούμενα χρόνια σημείωσε με έμφαση ότι κάποιοι προσπάθησαν να κάνουν «αρπαχτές» με τον ορυκτό πλούτο της χώρας υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό σε κάθε προσπάθεια εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Μάλιστα έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Καβάλα λέγοντας ότι εδώ και τριάντα χρόνια γίνονται επενδύσει εξόρυξης και δεν «άνοιξε ρουθούνι» γιατί η πολίτες και οι αρχές δείχνουν εμπιστοσύνης στους επενδυτές και βλέπουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη προστασία και τη διαφύλαξη του φυσικού και θαλάσσιου περιβάλλοντος».

 

Ο κ. Μανιάτη χαρακτήρισε την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εθνική υπόθεση υπογραμμίζοντας την κοινή γραμμή που ακολούθησαν όλες οι μέχρι σήμερα οι ελληνικές κυβερνήσει προς αυτή την κατεύθυνση με επιστέγασμα τη μεγάλη γεωπολιτική επιλογή του αγωγού ΤΑΡ που θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο στην Ιταλία δια μέσου της Ελλάδας. Τόνισε τη συμβολή του προέδρου της Δημοκρατία και των προηγούμενων πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμα και Α. Σαμαρά υπογραμμίζοντας ότι το τελευταίο ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού στο Μπακού ήταν καθοριστικής σημασία. Έκανε επίσης λόγω για διακομματική συμπεφωνημένη απόφαση όλων των κυβερνήσεων απέναντι σε μια μεγάλη απόφαση με εθνική διάσταση ν’ αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων υιοθετώντας όμως τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανόνες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

«Αυτό ο τόπος έχει μια εθνική προτεραιότητα να γίνει κόμβος ενεργειακός της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ευρώπης» σημείωσε με έμφαση ο Γιάννης Μανιάτης και συμπλήρωσε, «οι μεγάλοι αγώνες είναι μπροστά μας και πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα και μεθοδικότητα σε πάρα πολλούς τομείς όπως οι αδειοδοτήσεις, οι σύναψη διακριτικών και διεθνικών συνεργασιών, η υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων, η εξασφάλιση χρημάτων. Μόνο έτσι η αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων έχουν μέλλον στην Ελλάδα, μόνο έτσι θα πείσουμε στους έλληνες και ξένους επενδυτές ότι στην Ελλάδα υπάρχει συνέπεια και σταθερότητα και οι αγορές μπορούν και πρέπει να μας εμπιστευτούν».