Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Μια υπουργική επίσκεψη…

Συμπαθής και χαμηλών τόνων ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, και σίγουρα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο καλές περιπτώσεις που διαθέτει αυτή η κυβέρνηση, αλλά όσο και αν προσπαθεί κανείς να αποτιμήσει θετικά μια επίσκεψη δεν μπορεί να μην σκαλώσει σε κάποια θέματα…

 

Είναι σαφές ότι ο κ. Μανιάτης ήρθε να δρέψει δάφνες από το γεγονός ότι την στιγμή που μια ολόκληρη χώρα βουλιάζει στην ασυναρτησία και στο παράλογο, έρχεται μια εταιρία να επενδύσει 60 εκατομμύρια δολάρια, ως αρχή, χωρίς να έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την παρουσία της εδώ. Επειδή είναι φαινόμενο ιδιαίτερα σπάνιο να επενδύονται σήμερα τόσα χρήματα, γι’ αυτό και ο κ. Μανιάτης δεν έχασε την ευκαιρία να δώσει το παρών σε αυτό το γεγονός. Αναμφίβολα το εγχείρημα φέρει και την δική του σφραγίδα, αφού ως υπουργός ξεκίνησε την διαδικασία για την κύρωση της νέας σύμβασης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έκανε και λάθη, μεγάλα λάθη. Για παράδειγμα ο κ. Μανιάτης ήταν που «έδωσε» την υπόγεια δεξαμενή φυσικού αερίου στο ΤΑΙΠΕΔ, κλείνοντας έτσι τον δρόμο στην ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ και την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ να προχωρήσουν στην υλοποίηση της επένδυσης που είχαν σχεδιάσει. Κανείς δεν αποκλείει να γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον αυτή η επένδυση, προς το παρών όμως το θέμα από πλευρά ΤΑΙΠΕΔ είναι παγωμένο… και όχι μόνο αυτό, όσο το θέμα είναι σε ακινησία, ανοίγει η όρεξη στην ΔΕΠΑ και προξενεύει μονάδα LNG στις ακτές της Ν. Καρβάλης!!!

 

Δεύτερο λάθος του κ. Μανιάτη ήταν όταν δήλωσε στην σύσκεψη της Κυριακής στο δημαρχείο, ότι δεν γνώριζε για την έλευση της ΔΕΠΑ στην Καβάλα, με σκοπό να παρουσιάσει την επένδυση του LNG!!! Βέβαια χωρίς να ερωτηθεί, απάντησε μόνος του, ότι την ενεργειακή πολιτική της χώρας, δεν την χαράσσει η ΔΕΠΑ, αλλά η κυβέρνηση. Καλή δήλωση, αλλά δεν αρκεί! Ο κ. Μανιάτης είχε την δυνατότητα να μας ενημερώσει για το τι προβλέπει αυτός ο σχεδιασμός για την περιοχή μας αλλά δεν άνοιξε κανένα από τα χαρτιά του. Δεν μας είπε ούτε πότε θα βγει ο διαγωνισμός για την Υπόγεια Δεξαμενή. Με λίγα λόγια δεν μας είπε τίποτε καινούργιο. Ακόμη και στο θέμα των αγωγών περιορίστηκε ο υπουργός σε γενικότητες και αόριστες αναφορές, ποιό συγκεκριμένος δεν έγινε σε τίποτα.

 

Στα θετικά του κ. Μανιάτη θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την δηλωθείσα διάθεσή του για διάλογο με όλους τους εμπλεκομένους, ωστόσο για να έχει ουσία και περιεχόμενο αυτός ο διάλογος θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο, δεν το έκανε, ελπίζουμε αυτό να μην είναι απόρροια,  ούτε διάθεσης απόκρυψης στοιχείων, ούτε απουσίας επεξεργασμένων δεδομένων, αλλά απλώς να αναζητήσει ένα μελλοντικό χρόνο – ελπίζουμε όχι πολύ μακρινό – για να επανέλθει… Οψόμεθα!

 

Θεόδωρος Α. Σπανέλης