Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ ΚΑΙ…:Στο παραπέντε γίνονται προσλήψεις!!!




Την Τετάρτη η Γενική Συνέλευση της εταιρίας για τον ορισμό νέου Διοικητικού Συμβουλίου


Μέρες μετράει η σημερινή διοίκηση της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ για να αποχωρήσει από το «τιμόνι» της επιχείρησης, καθώς για την επόμενη Τετάρτη 20 Μαρτίου έχει οριστεί η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων. Ωστόσο αν και στο παραπέντε κυριολεκτικά, αφού μόλις πέντε ημέρες μας χωρίζουν από το «ραντεβού» που έχουν δώσει οι δύο πλευρές στα γραφεία της εταιρίας στη Ν. Καρβάλη, η απερχόμενη διοίκηση υπό την προεδρεία του Βαγγέλη Παπά προχώρησε στην πρόσληψη 11 εργαζομένων, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να στείλει το μήνυμα προς όλους τους εργαζόμενους ότι ακόμη διοικεί.
Να θυμίσουμε ότι την περασμένη Δευτέρα, τα τέσσερα από τα πέντε μέλη της διοίκησης της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ έσπευσαν να καταγγείλουν την Ενεργειακή (Energean oil & gas) κατηγορώντας την για αδυναμία να αναλάβει τις οικονομικές της υποχρεώσεις, αδυναμία να υλοποιήσει επενδυτικά σχέδια αλλά και για τεχνολογική ανεπάρκεια. Παρόντες ήταν οι, Βαγγέλης Παπάς, πρόεδρος, Κώστας Παπακωνσταντίνου αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, και τα μέλη Μανώλης Κελαϊδάκης και Κώστας Ιωαννίδης. Απουσίαζε μόνο ο Μαθιός Ρήγας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ενεργειακής, η οποία κατέχει το 67% των μετοχών της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ και το 95% των προνομιούχων, ενώ τα υπόλοιπα ποσοστά είναι στα χέρια του συνεταιρισμού των εργαζομένων (33% και 5% αντίστοιχα). Στην συνέχεια η Ενεργειακή – και συγκεκριμένα την Τετάρτη – με ανακοίνωσή της αλλά και ο κ. Μαθιός με συνεντεύξεις του στα τοπικά ΜΜΕ απάντησε στο σύνολο των κατηγοριών και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει σκοπό να πουλήσει τις μετοχές που έχει στην ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ, απεναντίας θέλει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, να αναλάβει την διοίκηση της εταιρίας, να καλύψει τις οικονομικές εκκρεμότητες και να αποκαταστήσει αδικίες που έχουν γίνει.

Σύγκλιση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης
Στις 7 Μαρτίου ο κ. Ρήγας με επιστολή του προς την ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ κάνοντας χρήση του δικαιώματος που του δίνει η κατοχή του 67% των μετοχών ζήτησε σύγκλιση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της εταιρίας, την οποία ο κ. Παπάς όρισε για την προσεχή Τετάρτη. Του αιτήματος αυτού, από την πλευρά του κ. Ρήγα, είχε προηγηθεί η απόφαση του Δ.Σ. της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ με την οποία κατήγγειλε το ιδιωτικό συμφωνητικό συνεργασίας μεταξύ Energean oil & gas και ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ με συνέπεια να μην μπορεί να γίνει η φόρτωση των 180.000 βαρελιών που ήταν προς παράδοση στις 8 Φεβρουαρίου, όπου από την πώληση του αργού (περίπου 15.000.000 ευρώ) θα γινόταν η κάλυψη μεγάλου μέρους των υποχρεώσεων προς την αγορά και τους εργαζομένους.
Παράλληλα με τα παραπάνω να σημειώσουμε ότι από την πλευρά του κ. Παπά, στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου δηλώθηκε ξεκάθαρα ότι είχε βρεθεί επενδυτής – ισραηλινή εταιρία όπως αποκαλύφθηκε από την πλευρά του κ. Μαθιού – ο οποίος πρόσφερε 250 εκ. δολάρια για να αγοράσει το 65% της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ, αλλά η προσφορά δεν έγινε δεκτή από την Ενεργειακή. Σχολιάζοντας αυτή την αποκάλυψη η Ενεργειακή περιέγραψε τον ενδιαφερόμενο ως «επενδυτή φάντασμα» και ξεκαθάρισε ότι δεν έχει διάθεση να πουλήσει, αλλά να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στην ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ ορίζοντας νέα διοίκηση για να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση της εταιρίας και στην έναρξη υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων για νέες γεωτρήσεις που θα αυξήσουν την παραγωγή και τις θέσεις εργασίας.

Πρόσληψη έντεκα εργαζομένων

Και ενώ όλα αυτά είναι στα προσεχή σχέδια, έγινε γνωστό χθες ότι η διοίκηση της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ – η οποία τελεί υπό προθεσμία – προχώρησε στην πρόσληψη 11 εργαζομένων, προκαλώντας με αυτή την ενέργεια την διοίκηση της Energean oil & gas, η οποία δεν θέλησε να το σχολιάσει, καθώς αναμένεται την προσεχή εβδομάδα – και πριν την Γενική Συνέλευση της εταιρίας – να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.
Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι του σωματείου εργαζομένων έχουν προαναγγείλει δυναμικές κινητοποιήσεις για να αποτρέψουν τα γεγονότα που έχουν δρομολογηθεί για την αλλαγή της διοίκησης της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ και με βάση αυτό υπήρχε ενδεχόμενο χθες το βράδυ στην σύσκεψη στο Επιμελητήριο Καβάλας για το 12%, να δώσουν το δυναμικό τους παρών, καθώς επρόκειτο να είναι παρόντες και οι τέσσερεις βουλευτές του νομού, οι οποίοι – σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις – είναι κόκκινο πανί για τους εργαζόμενους. Για το σκοπό αυτό υπήρξε κινητοποίηση της αστυνομίας και στον χώρο πέριξ του Επιμελητηρίου αναπτύχτηκε ισχυρή αστυνομική δύναμη, συμπεριλαμβανομένης και δύο διμοιρίες των ΜΑΤ. Ωστόσο οι εργαζόμενοι δεν εμφανίστηκαν και η σύσκεψη έγινε χωρίς καμία παρακώλυση.
Τι να σημαίνει άραγε, αυτή η «υπαναχώρηση» των εργαζομένων από τις «υποσχέσεις» που έδωσαν; Να σημαίνει ότι δοκιμάζουν τις αντιδράσεις της αστυνομίας και δημιουργούν λανθασμένους συναγερμούς για να μπορέσουν αργότερα να αιφνιδιάσουν; Να επικράτησαν πιο ήπιες απόψεις και να περιοριστούν μόνο στα ένδικα μέσα; Εκτός και αν εισέπραξαν από την κοινωνία την καθολική αποδοκιμασία για τα γεγονότα στο ΩΚΕΑΝΙΣ, που οδήγησαν στην ματαίωση της συνέντευξης Τύπου και της εκδήλωσης της ΝΟΔΕ Καβάλας με ομιλητή τον βουλευτή Μάκη Βορίδη, οπότε υποχρεώθηκαν σε αναδίπλωση… Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι το τελευταίο διάστημα δύο ακραίες ενέργειες σημειώθηκαν στην πόλη, η πρώτη ήταν ο «συνωστισμός» στο ξενοδοχείο ΩΚΕΑΝΙΣ που είχε ως συνέπεια να κατέβουν τζαμαρίες, να σπάσουν τραπέζια και καρέκλες και να χυθούν μπογιές, ενώ η δεύτερη ήταν η ενέργεια των Αναρχικών να τοποθετήσουν γκαζάκια στα γραφεία της Πατριωτικής Κίνησης Καβάλας και της Χρυσής Αυγής!
Το κρίσιμο ραντεβού των δύο πλευρών είναι την προσεχή Τετάρτη 20 Μαρτίου στα γραφεία της εταιρίας στη Ν. Καρβάλη, καθώς παραμένει ζητούμενο αν οι εργαζόμενοι του Βαγγέλη Παπά θα επιτρέψουν την είσοδο των εκπροσώπων της Ενεργειακής και την απρόσκοπτη διεξαγωγή της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης… Ζωντανές είναι οι μνήμες για το τι συνέβη στις 21 Απριλίου του 2001 όταν ο πρόεδρος της ΕΥΡΩΤΕΧΝΙΚΗΣ Νίκος Λούτσιγκας, μαζί με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης και το νομικό σύμβουλο του υπουργείου επιχείρησαν να μπουν στις εγκαταστάσεις της Ν. Καρβάλης δέχθηκαν την επίθεση των εργαζομένων με χτυπήματα, προπηλακισμούς και ύβρεις. Ενδεχομένως να σχεδιάζουν οι εργαζόμενοι κάτι ανάλογο και αυτή την φορά, μόνο που η χθεσινή παρουσία της αστυνομίας στο Επιμελητήριο, καταδεικνύει ότι υπάρχει μια ακόμη διαφορά – πέρα από πολλές άλλες – ανάμεσα στο 2001 και το 2013…

Θεόδωρος Α. Σπανέλης