Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

KAVALA OIL: «Υποσχέθηκαν» αβεβαιότητα και σκληρούς αγώνες




Πλαίσιο αγωνιστικών κινητοποιήσεων αντί για επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης παρουσίασε χθες η ηγεσία της KAVALA OIL




Ο πολυδιαφημισμένος επενδυτής που θα ερχόταν να καλύψει τις ανεπάρκειες και την οικονομική στενότητα της Energean oil & gas, δεν υπάρχει, εγκατέλειψε το ενδιαφέρον του για την KAVALA OIL την Κυριακή 3 Μαρτίου, αλλά ο Βαγγέλης Παπάς απευθυνόμενος χθες στους εργαζόμενους της εταιρίας που ήταν παρόντες στην αίθουσα του ΩΚΕΑΝΙΣ και στους δημοσιογράφους των τοπικών ΜΜΕ διαβεβαίωσε ότι «η υπόθεση έχει πολύ μέλι, αυτό καταλάβαμε από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και πιστεύω ότι σύντομα θα βρεθούν πολλοί ενδιαφερόμενοι επενδυτές».
Ωστόσο οι απογοητεύσεις δεν σταμάτησαν εδώ, αφού στην χθεσινή εκδήλωση μάθαμε ακόμη ότι η βεβαιότητα των προηγούμενων ημερών – έτσι όπως διαμορφώθηκε από ραδιοφωνικές δηλώσεις εκπροσώπων της KAVALA OIL και ειδικά του κ. Παπά-, ότι το πετρέλαιο της Καβάλας, θα το αγοράσουν τα ΕΛΠΕ χωρίς την μεσολάβηση της Energean Oil & Gas δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένο. Είναι το ποθούμενο, αλλά αποτελεί αντικείμενο διεκδίκησης τόσο των εργαζομένων στην KAVALA OIL όσο και του σωματείου εργαζομένων στα ΕΛΠΕ αφού από κοινού θα το απαιτήσουν από την ηγεσία της εταιρίας. Αυτό το νέο πλαίσιο διεκδίκησης προέκυψε για να παρακαμφθεί η όποια χρονική καθυστέρηση προκύψει από τα ένδικα μέσα τα οποία θα ασκηθούν παράλληλα.

Έγγραφα χωρίς ουσία

Επιπλέον, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, παρουσιάστηκε από τον κ. Παπά μια συρραφή γεγονότων και εγγράφων από τον καιρό που ξεκίνησε η διαβούλευση με το ΥΠΕΚΑ για την ανανέωση της σύμβασης μέχρι και τα γεγονότα των πρόσφατων ημερών. Χωρίς ωστόσο όλα αυτά τα έγγραφα να φτάσουν στα χέρια των δημοσιογράφων έτσι ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν, οπότε οι παρόντες περιορίστηκαν στην διακοσμητική παρουσία όλων αυτών των στοιχείων έτσι όπως παρουσιάζονταν από το Power points.

Η παρουσίαση του προέδρου της KAVALA OIL κ. Βαγγέλη Παπά, του Διευθύνοντα Συμβούλου Κώστα Παπακωνσταντίνου, του αντιπροέδρου Μανώλη Κελαϊδάκη και του μέλους Κώστα Παπακωνστατίνου κύριο στόχο είχε να απαξιώσει την Energean Oil & Gas, ως ασυνεπή προς τις οικονομικές της υποχρεώσεις, την απουσία επαρκών γνώσεων γύρω από το πετρέλαιο, την αδυναμία της να υλοποιήσει επενδυτικά προγράμματα και να καταδείξει διαπλοκή προς το πολιτικό σύστημα. Για το τελευταίο έγινε επίκληση ηλεκτρονικών μηνυμάτων και συνομιλιών που έλαβαν χώρα από τις αρχές της διαβούλευσης για τη νέα τροποποιητική σύμβαση μέχρι και την ψήφιση, χωρίς βέβαια – όπως αναφέραμε και παραπάνω – να δοθούν όλα αυτά τα στοιχεία στους δημοσιογράφους (!!!) για να αξιολογηθούν τόσο για την βαρύτητά τους όσο και τη σημασία τους…


Δυο ώρες και κάτι…


Στις δύο ώρες που κράτησε η συνέντευξη Τύπου, ο κ. Παπάς σημείωσε ότι: «Στη σημερινή συνέντευξη θα μιλήσουμε για όσα γεγονότα διαδραματίστηκαν από τον Μάρτη του 2012 έως τον Φλεβάρη του 2013 για την τροποποίηση της σύμβασης. Εμείς, στην KAVALA OIL θέλουμε να γίνουν ορθολογικές επενδύσεις και όχι του ποδαριού. Τον Μάρτη του 2012 έγινε διαβούλευση για τον νόμο 4001 περί  υδρογονανθράκων, που είχε περάσει το καλοκαίρι του 2011 και συμμετείχαν ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης. Η δική μας σύμβαση δεν ήταν εναρμονισμένη και οι πενταετίες δεν ίσχυαν. Η σύνθεση της κυβέρνησης ήταν διαφορετική και παρόντες ήταν οι τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Μ. Τιμοσίδης, Δ. Παπουτσής, Σ. Εμινίδης, ο Ν. Παναγιωτόπουλος, ο Δήμαρχος Καβάλας, ο Περιφερειάρχης, η Ομοσπονδία Εργαζομένων, η KAVALA OIL και η Ενεργειακή. Η διαβούλευση έληξε με τον κ. Μανιάτη και όχι με τον νυν υπουργό, τον κ. Λιβιεράτο. Στις 29/3 η Ενεργειακή ζήτησε να μπει ως δεύτερος ανάδοχος. Η δήλωση του Μανιάτη ήταν: «δε θα κάνω μάγκα μια εταιρεία» και δεν το δέχτηκε. Έως τότε δεν υπήρχε δεύτερος ανάδοχος. Τον Αύγουστο του 2012, σε επερώτηση του Γ. Καλαντζή, επίσης δεν υπήρχε το όνομα της Ενεργειακής ως δεύτερου αναδόχου. Στην τροποποίηση του 2779, την 1η Οκτωβρίου 2012, επίσης δεν υπήρχε Ενεργειακή πουθενά, ωστόσο στην τροποποίηση της σύμβασης στις 31/10 εμφανίστηκε ως δια μαγείας ως δεύτερος ανάδοχος».

Δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις

«Η Ενεργειακή δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της από τη σύμβαση, πιεζόταν να αναζητήσει επενδυτικά κεφάλαια για γεωτρήσεις και εκμετάλλευση του “Ε”, δεν είχε ρευστότητα ούτε μπορούσε να δανειστεί εκ νέου. Κι ενώ τα χρέη της είναι στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Ζήτησε να γίνουν μειώσεις μισθών ή να απολυθούν οι 80 εργολαβικοί εργαζόμενοι. Είπαν ότι αν δεν πέσει το λειτουργικό κόστος από τα 34 στα 24 εκατ. ευρώ, δεν μπορεί να προχωρήσει η εταιρεία. Η Ενεργειακή πίεζε όλο και περισσότερο. Μας είπαν ότι βρήκαν την Bp, να δώσει δάνειο, όμως με τον νόμο 2779 δεν μπορούσε η Ενεργειακή να πουλήσει πουθενά το πετρέλαιο που βγαίνει από την KAVALA OIL, πέραν των Ελληνικών Πετρελαίων, εκτός κι αν έχουν συναινέσει τα ΕΛ.ΠΕ. Δε θέλουμε να γίνουμε όμηροι της BP, όπως είμαστε στη Standard Channel του Λονδίνου. Η Ενεργειακή δεν ελέγχει τις μετοχές. Πιστεύουμε ότι κρύβονται άλλοι πίσω από την Ενεργειακή, όμως δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να το αποδείξουμε. Τον Δεκέμβρη του 2012 ενδιαφέρθηκε ένα fund για να επενδύσει, επιθυμώντας να καλύψει μόνο τα 140 εκατ. δολάρια που είχε αφήσει χρέη η Ενεργειακή, όμως αυτή ζητούσε υπεραξίες. Στις 31/12/12 βεβαιώθηκαν 28 εκ. ευρώ καθαρά χρέη, με τους τρεις νομικούς εκπροσώπους, εμένα, τον κ. Παπακωνσταντινού και τον κ. Κελαηδάκη να κινδυνεύουμε να συλληφθούμε για οφειλές στο ΙΚΑ, που έφταναν τα 7 εκατ. € ή τα 5,5 εκατ. € στην Εφορία, αλλά και στους 150 μικροπρομηθευτές, τους οποίους καταστρέψαμε οικονομικά».


«Κολλάει» το θέμα με τις ανανεώσεις των αδειών


«Από τη συμφωνία της Ενεργειακής με την τράπεζα του Λονδίνου, τη Standard Channel, η οποία κατήγγειλε τη σύμβαση δανειοδότησης στις 5/2, δεσμευόμασταν να μη μιλήσουμε μετά τις 23 του μήνα. Όλο αυτό το διάστημα, το θέμα περνούσε από την επιτροπή Ανταγωνιστικότητας. Στις 5/2 είπαμε στον κ. Τοπούζογλου ότι δεν μπορεί να μας βάλει σε τέτοια περιπέτεια, κρατώντας μας τα μισά λεφτά και να έχουμε εμείς τις υποχρεώσεις. Είπαμε “ξεχρεώστε μας, παραιτούμαστε και ελάτε να κάνετε τη διοίκηση”. Κρατούσαν τις εκχωρήσεις και τα δικαιώματα. Το Δ.Σ. της 5ης Φεβρουαρίου ήταν κομβικής σημασίας για την KAVALA OIL. Ο κ. Ρήγας για μια ακόμη φορά απέδειξε ότι ήθελε να κρύψει τα σκουπίδια κάτω από το χαλί. Αυτοί κάνανε τα αφεντικά από την Αθήνα και μείναμε εμείς εδώ για να μας βάλουν σε περιπέτειες. Τους τόνισα ότι θα χάσουμε εμείς τα σπίτια μας για να κάνουν αυτοί τα αφεντικά. Ο κ. Τοπούζογλου μου είπε με περίσσια ειλικρίνεια ότι “κολλάει” το θέμα με τις ανανεώσεις των αδειών για την εξόρυξη πετρελαίου, ώστε να τις πουλήσει, να κρατήσει ένα μικρό ποσοστό και να ξεχρεώσει. Ήταν γαντζωμένοι πάνω στις άδειες. Καταλάβαμε τι σχέδιο είχαν. Νόμιζε ο κ. Ρήγας ότι θα περνάνε συνέχεια τα ψέματά του. Δεν έχουμε πάρει από το 2010 αμοιβές επιτροπών» και πρόσθεσε «στην ΚΑΒΑΛΑ ΟΪΛ δεν έχουμε προνομιούχες μετοχές ούτε δικαιώματα επί των κερδών».


Η απόφαση για την ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ ήταν ειλημμένη


«Η Ενεργειακή ενεχυρίασε τις άδειες και τις μετοχές της στη Standard Channel του Λονδίνου. Αν διαλυθεί το ιδιωτικό συμφωνητικό, έπρεπε να περιμένουμε 15 μέρες στην τράπεζα και μετά να κάνουμε οποιαδήποτε ενέργεια. Γι’ αυτό από τις 5/2, κάναμε τις κινήσεις μετά τις 22/2. Ήμασταν δεσμευμένοι λόγω της υπογραφής με την τράπεζα. Σε εκείνο το διάστημα έμπαινε σε συζήτηση στη Βουλή. Πήρε την πρωτοβουλία ο πρόεδρος του σωματείου, Κ. Κελαηδάκης, μιλώντας με τον κ. Πασχαλίδη, που ήταν ο εισηγητής. Του είπαμε ότι μοναδικός ανάδοχος έπρεπε να ήταν η ΚΑΒΑΛΑ ΟΪΛ. Είπε ότι θα το πει στον υπουργό, όμως δεν μπορούσε να αλλάξει την ομιλία του. Το έκανε η κ. Μακρή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τονίζοντας ότι δεν είναι θέμα ανταγωνισμού η εισαγωγή δεύτερου αναδόχου, από τη στιγμή που είναι μεγαλομέτοχος με 67%. Δεν έγινε δεκτή η αναβολή. Στις 26/2 πήραμε e-mail από τον κ. Ρήγα ότι θα ήταν στο εξωτερικό και να μη γίνει Δ.Σ., ενώ το θέμα θα τελειώνει στις 28/2. Είπαμε ότι ή ο Ρήγας θα δώσει λύσεις και θα ξεχρεώσει ή θα βρει άλλον επενδυτή. Την Τρίτη είχαμε ασφαλιστικά μέτρα, διότι πλήττονταν τα συμφέροντα της Ενεργειακής. Προχωρήσαμε στην προσωρινή διαταγή. Έγινε το Δ.Σ., ενημερώθηκε το ΥΠΕΚΑ. Προσπαθούσαμε πέντε άτομα να πάρει την περιβόητη επιστολή, όμως δεν την έπαιρνε κανείς. Πήγε να περάσει στη Βουλή χωρίς συζήτηση. Την επιστολή την έδινε ο κ. Καμμένος. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε αναβολή. Η απόφαση για την KAVALA OIL ήταν ειλημμένη. Στο μεσοδιάστημα μέχρι την ψηφοφορία, η υπεύθυνη της Ενεργειακής έκανε λάθος, στέλνοντας e-mail σε εμένα. Ανέφερε ότι η κ. Σδούκου καθοδηγείται από την κ. Βαρσάμη της Ενεργειακής για να γραφούν οι ομιλίες του Υπουργού και του κ. Πασχαλίδη. Πως μπορούσαμε να πάμε κόντρα σε αυτά τα θηρία; Πως μπορούσαμε να τους μεταπείσουμε; Ένα έχω να πω. Δε χάσαμε τον πόλεμο. Ο πόλεμος μόλις τώρα έχει αρχίσει. Είναι ενδοεταιρική διαφορά. Όποιος επιβιώσει… Έχουμε δέσμευση από τον υπουργό ότι θα βγάλει τον δεύτερο ανάδοχο με τροπολογία, αν δικαιωθούμε».


Ο Δήμος δεν θα πάρει ούτε ευρώ

Μιλώντας ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η Energean oil & gas δεν είναι εταιρία πετρελαίου, δεν διαθέτει εμπειρία, δεν μπορεί να κάνει ορθολογική αξιοποίηση προσθέτοντας ότι επί των ημερών της έγιναν μόνο 6 γεωτρήσεις, από τις οποίες όπως είπε καμία δεν είναι σωστή και οι δύο που λειτουργούν είναι κατά λάθος (!!!) στερώντας έτσι 2.500 βαρέλια την ημέρα από την παραγωγή. Απευθυνόμενος στην Energean oil & gas, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωσταντίνου «δεν μπορείτε να βγάλετε πετρέλαιο»!!! Τέλος αναρωτήθηκε τι κάνει το ΥΠΕΚΑ γι’ αυτή την κατάσταση. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Ιωαννίδης επισημαίνοντας ότι οι επιλογές της Energean oil & gas αν περνούσαν θα είχαν επίπτωση στο περιβάλλον. Τέλος από την πλευρά του ο κ. Κελαϊδάκης ανέπτυξε το θέμα των εργασιακών σχέσεων λέγοντας ότι το μοναδικό μέλημα της Energean oil & gas είναι οι μείωση του προσωπικού και των μισθών και τα όσα άλλα λέγονται τώρα με τις ανακοινώσεις της είναι εκ του πονηρού.

Τέλος, ο κ. Παπάς αναφερόμενος στο θέμα του περιφερειακού φόρου του 5% το χαρακτήρισε «μούφα» λέγοντας ότι έτσι που διατυπώθηκε δεν πρόκειται η τοπική κοινωνία να δει χρήματα. Ερωτηθείς γιατί δέχθηκε να υπογράψει τότε, απάντησε ότι «αν ήταν μοναδική ανάδοχος η KAVALA OIL τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Τέλος για το ζήτημα των αμοιβών των μελών του Δ.Σ. όπου σύμφωνα με την απόφαση της περσινής Γ.Σ. στην οποία αναφέρθηκε δημοσίευμα του «Χ» την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος θα έπρεπε να λάβει 204.000 € και τα μέλη από 30.000 €, απάντησε ότι «δεν τα έλαβαν». Τα χαρακτήρισε ως χρήματα «εταιρικής ευθύνης» τα οποία δεν τα δέχθηκαν λόγω των οικονομικών δυσκολιών της εταιρίας.


Θεόδωρος Α. Σπανέλης