Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Ποιός θέλει τη βία;


Το έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό, ότι τα τελευταία χρόνια σημειώνονται στην Καβάλα, μια σειρά από γεγονότα που οδηγούν δύο αντίπαλους πολιτικούς χώρους σε σύγκρουση. Αναφερόμαστε στις δύο ομάδες που απαρτίζουν τον αυτοπροσδιοριζόμενο ως Αντιεξουσιαστικό χώρο και την
αυτοπροσδιοριζόμενη επίσης ως Πατριωτική Κίνηση Καβάλας. Δύο χώρους με τελείως διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις στις έννοιες του Έθνους, της Πατρίδας, της θρησκείας, αλλά και σε σύγχρονα ζητήματα της εποχής όπως είναι η πολιτική θέσπιση της κοινωνίας, το μεταναστευτικό και η ανεργία. Δικαίωμα τους, αναφαίρετο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουν το δικαίωμα να μετατρέπουν την πόλη σε αρένα. Έχουν κάθε δικαίωμα να εκφράζονται ελεύθερα, με συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις αλλά μέχρι εκεί. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να θέλει να επιβάλει την δική του «αλήθεια» στον άλλο και συνολικά στην κοινωνία. Οποιαδήποτε πράξη επιβολής, το λιγότερο είναι πράξη φασισμού.

Τώρα βέβαια, για το θέμα των επεισοδίων,  από την κάθε πλευρά θα υπάρξουν ενστάσεις ότι δεν το προκάλεσαν πρώτοι αυτοί αλλά τα μέλη του αντίπαλου χώρου… Είναι και αυτό μέρος της εν εξελίξει βεντέτας να αποδείξει ο καθένας την δική του αθωότητα επιρρίπτοντας τις ευθύνες στον άλλον. Στην αρχή τα επεισόδια ήταν μόνο φραστικά, στην συνέχεια ήρθαν και οι εκατέρωθεν ξυλοδαρμοί, τώρα περάσαμε στα γκαζάκια… Το επόμενο επεισόδιο ποιό είναι; Η θυματοποίηση και η ανάδειξη κάποιων σε ήρωες ενός ακήρυχτου εμφύλιου πολέμου;

Μήπως είναι ώρα να σοβαρευτούμε και να σταματήσουν τα γεγονότα εδώ; Μην νομίζει κανείς εξ αυτών ότι θα έχουν την κοινωνία μαζί τους με το να αλληλοεξουδετερώνονται. Οι πολίτες βιώνουν ήδη μια δύσκολη και βαριά καθημερινότητα και αν ήθελαν να ξεσπάσει ένα κύμα βίας, αυτό να ήταν προς τους άμεσα υπεύθυνους αυτής της κατάστασης και όχι στην κατεύθυνση του αλληλοσπαραγμού διαφόρων εμφάσεων της κοινωνίας.

Ας κατανοήσουν ότι η Καβάλα είναι μια ασφαλής πόλης και δεν είναι δυνατόν οι πολιτικοί εξτρεμισμοί κάποιων να την μετατρέψουν σε πεδίο επίλυσης των διαφορών τους. Γι’ αυτό αν ενδιαφέρονται έστω και στο ελάχιστο για την γνώμη των πολιτών αυτής της πόλης, ας σκεφτούν ότι θετικές γνώμες και κρίσεις θα αποκομίσει όποια πλευρά αποφασίσει να κάνει ένα βήμα πίσω, έστω και ως μονομερή ανακωχή για την εκτόνωση της έντασης.

Θεόδωρος Α. Σπανέλης