Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΑΘΩΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΟ ΚΑΛΛΙΟΝΤΖΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ…Νέα δίωξη


Έχουν κινηθεί ήδη οι εναντίον του προβλεπόμενες διαδικασίες





Αθωωτική ήταν την περασμένη Παρασκευή η απόφαση του Τριμελούς Πρωτοδικείου Καβάλας για τον πρώην νομάρχη Θόδωρο Καλλιοντζή, ο οποίος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί για την παρατυπία της υπογραφής από τον ίδιο, της προσκύρωσης του οικοπέδου του επί της οδού Θεσσαλονίκης, με την ποινή της φυλάκισης 10 μηνών. Ωστόσο, όσο και αν χάρηκε για την απόφαση αυτή ο κ. Καλλιοντζής εντούτοις υπάρχει και μια δεύτερη υπόθεση που τον αφορά. Είναι η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του για συναφή υπόθεση.
Κατ’ αρχάς να σημειώσουμε ότι οι δύο υποθέσεις σχετίζονται, αφού η άσκηση δίωξης τόσο για το θέμα της υπογραφής της προσκύρωσης όσο και της δεύτερης υπόθεσης, ξεκίνησε με αυτεπάγγελτη δίωξη της Εισαγγελίας Καβάλας μετά την κατάθεση του κ. Καλλιοντζή σε δίκη εναντίον εφημερίδας στην οποία παρέστη ως μάρτυρας, σχετικά με την αξία και την τιμή αγοράς του οικοπέδου του επί της οδού Θεσσαλονίκης. Το σημειώνουμε αυτό γιατί προκαλεί πλείστα όσα ερωτηματικά το γεγονός της αθώωσης του κατά την εκδίκαση της έφεσης όταν η ίδια η Εισαγγελία Καβάλας προκάλεσε τη δίωξη με βάση τον ισχύοντα νόμο για την εξαίρεση αιρετών σε υποθέσεις που τους αφορούν. Πιο συγκεκριμένα ο Ν. 3528/2007 στο άρθρο 36 περί «κωλύματος συμφέροντος» αναφέρει ότι ο αιρετός δεν μπορεί να υπογράφει για το δικό του συμφέρον και όταν αποκαλυφθεί να έχει συμβεί κάτι τέτοιο τότε ακυρώνεται η πράξη, που αν ερμηνεύουμε σωστά τα όσα αναφέρει ο νόμος, αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να ακυρωθεί η προσκύρωση!!!
Κατά την διάρκεια της δίκης οι μάρτυρες υπεράσπισης υποστήριξαν ότι δεν υπήρχε δόλος και το θέμα της υπογραφής ήταν ένα απλό τυπικό ζήτημα, αν και στο νόμο είναι σαφές ότι εξαιρείται ο νομάρχης αν η υπογραφή αφορά δικό του ακίνητο. Όπως φαίνεται οι μάρτυρες έπεισαν το δικαστήριο ότι δεν υπήρχε μεθόδευση και αθωώθηκε ο κατηγορούμενος, ο οποίος αν και 12 χρόνια νομάρχης φάνηκε ότι δεν γνώριζε τον σχετικό νόμο.