Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Είναι αργά για δάκρυα…


Τι σκληρή εποχή ζούμε, για όλους μα πιο σκληρή για τους ανόητους, για όλους αυτούς που πίστευαν ότι για πάντα θα μπορούσαν να κάνουν τα παιχνίδια τους και να τους βγαίνουν, να είναι πάντα νικητές και επικυρίαρχοι, να όμως που έρχεται η αδυσώπητη δύναμη του νόμου της νομοτέλειας να βάλει τα πράγματα στην θέση τους και αυτοί αντί να σταθούν αυτοκριτικά προς του εαυτό τους κάθονται σαν τις μωραίνες παρθένες και κλαψουρίζουν.
Δείτε τι γίνεται με το πάλαι ποτέ κραταιό τμήμα Τεχνολογίας Πετρελαίου στο ΤΕΙ Καβάλας, του οποίου όπως σημείωνα και από αυτή τη στήλη τυγχάνω απόφοιτος, γεγονός που μου επιτρέπει να μπορώ να παρακολουθώ καλύτερα τα τεκταινόμενα. Είχαμε κάποτε ένα Τμήμα Τεχνολογίας Πετρελαίου, το μοναδικό στη χώρα και το μοναδικό που έχει αποφοίτους του να δουλεύουν στην παραγωγή και εξόρυξη πετρελαίου στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Αυτό σε κάποιους δεν άρεσε, καθώς όπως είναι γνωστό ότι δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια, και τι έκαναν; Το κόντυναν και το στένεψαν το κουστούμι για να το φέρουν στα μέτρα τους. Από τεχνολογίας πετρελαίου, το έκαναν χημικό, μετά το έκαναν φυσικού αερίου, μετά το έκαναν και ενεργειακών πόρων, μετά το έκαναν και κολοκύθια στο πάτερο… Επειδή δε, κατά την δική τους νοημοσύνη τα κολοκύθια ήταν ιδιαίτερα σημαντικό επιστημονικό πεδίο γνώσης και έρευνας, συρρικνώσανε το γνωστικό αντικείμενο των γεωτρήσεων σε λίγες ώρες μάθημα -  όλα έγιναν στο όνομα της αναβάθμισης - αλλά με αποτέλεσμα, αυτό που έδινε τον μοναδικό χαρακτήρα, δηλαδή «η έρευνα και η παραγωγή υδρογονανθράκων» να περιοριστεί στο ελάχιστο. Κι όχι μόνο αυτό, έκαναν το τμήμα προσωπικό φέουδο, έδιωξαν ή επέβαλαν την σιωπή σε όσους γνώριζαν και είχαν άποψη!!! Περιθωριοποίησαν κάθε έναν που μπορούσε να προσφέρει στο τμήμα, αλλά τώρα δεν αποδέχονται τη σωρεία των λάθος επιλογών τους. Βλέπετε όποιος γνωρίζει ένα αντικείμενο δεν μπορεί να ανέχεται το κάθε ένα να του λέει ιστορίες για κολοκύθια.
Κάπως έτσι φτάσαμε στην απαξίωση του τμήματος σε μια εποχή που ανοίγει η αγορά της έρευνας και της παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Γι’ αυτό τώρα υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι για να πάρουν στην σχολή τους την Τεχνολογία Πετρελαίου, για εμάς το υπουργείο Παιδείας επιφύλαξε την λύση, την συνένωση του Τμήματος Πετρελαίου με το τμήμα Μηχανολογίας, με το δεύτερο να βαστάει τα σκύπτρα. Μένει να δούμε πόσο αναστρέψιμη είναι αυτή η κατάσταση.

Θεόδωρος Α. Σπανέλης