Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ GSP FORTUNA ΚΑΤΕΠΛΕΥΣΕ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ, ΑΛΛΑ…





Μόνο για παρκάρισμα!!!

Δεν θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις λόγω της εκκρεμότητας που υπάρχει με τον ορισμό νέας διοίκησης της KAVALA OIL


Κατέπλευσε χθες το απόγευμα στο λιμάνι της Καβάλας ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β’ το γεωτρύπανο GSP Fortuna, το οποίο ανήκει στην ρουμάνικη εταιρία GSP GRUP SERVICH PETROLIERE, η οποία πραγματοποιεί γεωτρήσεις στην Μαύρη Θάλασσα, την Ρωσία, τη Β. Θάλασσα και το Μεξικό. Στην ίδια εταιρία ανήκει και το γεωτρύπανο GSP Saturn το οποίο είχε «τρυπήσει» στον κόλπο της Καβάλας, και συγκεκριμένα στον Πρίνο, για λογαριασμό της Energean Oil & Gas πριν μερικά χρόνια, αυξάνοντας
την παραγωγή του πετρελαίου στα επίπεδα που είναι σήμερα. Συγκεκριμένα το προηγούμενο γεωτρητικό πρόγραμμα είχε κρατήσει από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2010 μέχρι τον Ιούλιο του 2011. Για την ίδια δουλειά επρόκειτο να έρθει στην Καβάλα και το γεωτρύπανο  GSP Fortuna, αλλά δεν ευδοκίμησαν τα σχέδια της Energean Oil & Gas λόγω των καθυστερήσεων που έχουν ανακύψει στον ορισμό της νέας διοίκησης της KAVALA OIL, μετά την δυσαρμονία που σημειώθηκε ανάμεσα στην σημερινή διοίκηση με πρόεδρο τον Βαγγέλη Παπά και την Energean Oil & Gas. Ωστόσο το γεωτρύπανο ήταν προγραμματισμένο να έρθει στην Καβάλα, από την Τουρκία και ήρθε… Δυστυχώς όμως η καθυστέρηση που σημειώνεται από τον κ. Παπά και τα μέλη της σημερινής διοίκησης που έχουν «γαντζωθεί» στις καρέκλες τους και αρνούνται να παραιτηθούν, αναγκάζει την Energean Oil & Gas να αναβάλει τα σχέδια για νέες γεωτρήσεις μέχρι νεωτέρας. Σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες, το γεωτρύπανο θα μείνει στην Καβάλα για ένα μήνα περίπου και μετά θα αναχωρήσει για τον κόλπο του Μεξικού.
Ερωτηθείς από το «Χ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ενεργειακής Μαθιός Ρήγας σημείωσε ότι «Η αναζήτηση γεωτρύπανου είναι ένα σύνθετο έργο, καθώς ελλείψει της παρουσίας των service companies στην εγχώρια αγορά, ο χρόνος έλευσης αποτελεί σημαντική παράμετρο για το κόστος αλλά και τη διαθεσιμότητα και εν τέλει τη διάρκεια της μίσθωσής του. Το συγκεκριμένο γεωτρύπανο, το GSP Fortuna, έφτασε από την Τουρκία με τελικό προορισμό το Μεξικό για την εκτέλεση συμβολαίου 5ετούς διάρκειας.
Για τη χρονική περίοδο μεταξύ  των δύο συμβολαίων και βάσει του αρχικού προγραμματισμού της Ενεργειακής Αιγαίου, πριν προκύψουν δηλαδή τα συμβάντα των τελευταίων δύο μηνών, προβλεπόταν η εκτέλεση δύο εκ των τεσσάρων για την τρέχουσα χρονιά γεωτρήσεων στον Πρίνο με το συγκεκριμένο γεωτρύπανο, το οποίο και στη συνέχεια η μισθώτρια εταιρεία θα αντικαθιστούσε για την ολοκλήρωση του προγράμματος».