Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ: Διώχνουν τον εργοδότη τους


Με ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν τον πρόεδρος της Ενεργειακής «Persona non grata», αλλά δεν δίνουν καμία απάντηση προς το «Χ» για τα όσα δημοσιεύσαμε για το θέμα της μίζας των 50 εκ. δολαρίων




Ο απόλυτος παραλογισμός. Από τη μία το Δ.Σ. της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ, το οποίο ελέγχεται απόλυτα από τους εργαζόμενους, πράττει όπως ορίζει ο νόμος και ορίζει σύγκλιση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για τις 10 Απριλίου και την επομένη ημέρα οι εργαζόμενοι και εταίροι της εταιρίας εκδίδουν
ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζουν τον πρόεδρο της Ενεργειακής (Energean oil & gas) και εργοδότη τους, Μαθιό Ρήγα, ανεπιθύμητο πρόσωπο στην Καβάλα. Αν αυτό δεν είναι παραλογισμός τότε τι είναι; Εκτός και αν είμαστε μπροστά σε ένα ακόμη δείγμα γκαγκστερισμού όπου από την μία η διοίκηση της επιχείρησης αναγκάζεται να πάρει μια απόφαση, για να αποφύγει δικαστική εμπλοκή που πιθανότατα θα οδηγούσε σε διορισμός νέας διοίκησης από το δικαστήριο και από την άλλη οι εργαζόμενοι αρχίζουν με ανακοινώσεις να στέλνουν «πολεμικά μηνύματα».



Οι πιθανοί στόχοι του μηνύματος


Δεν θα σχολιάσουμε την εξέλιξη αυτή, όπως έπραξε άλλη τοπική εφημερίδα, δηλαδή με την λογική με ποιό δικαίωμα και με ποιά αρμοδιότητα οι εργαζόμενοι μιλάνε εξ ονόματος όλης της κοινωνίας, ρόλος δηλαδή που ανήκει μόνο στους θεσμικούς εκπροσώπους μας, όπως είναι ένα σώμα όπως το δημοτικό συμβούλιο… Όχι ότι έχει άδικο, απεναντίας είναι ιδιαίτερα εύστοχο το σχόλιο, αλλά προσεγγίζει την αθώα πλευρά των γεγονότων. Γιατί για μας αυτή η ανακοίνωση, εκείνο που θέλει να κάνει είναι να στείλει ένα πρώτο μήνυμα προς τον κ. Μαθιό να μην τολμήσει στις 10 Απριλίου ή οποτεδήποτε άλλοτε οριστεί η Γενική Συνέλευση, να πατήσει το πόδι του στην Καβάλα, γιατί τότε αφήνει η ανακοίνωση να εννοηθεί ότι θα επαναληφθούν τα γεγονότα του Απριλίου του 2001 με τον πρόεδρο της ΕΥΡΩΤΕΧΝΙΚΗΣ Νίκο Λούτσιγκα και τους εκπροσώπους του Υπουργείου Ανάπτυξης που είχαν δεχθεί επίθεση και προπηλακισμό από τους εργαζόμενους!!! Αυτός είναι ο πρώτο στόχος της ανακοίνωσης, υπάρχει όμως και δεύτερος.

Η επόμενη επιδίωξη της διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων είναι να στείλει ένα μήνυμα και προς τα μέλη του, ότι δηλαδή θα πρέπει να σταματήσουν οι γκρίνιες επειδή είναι απλήρωτοι τόσους μήνες και να ετοιμαστούν για μάχη, χωρίς βέβαια όμως ακόμη να τους έχουν εξηγήσει ποιό θα είναι το έπαθλο αυτού του πολέμου, για τον οποίοι μίλησαν τόσο ο πρόεδρος του σωματείου Μανώλης Κελαϊδάκης, όσο και ο πρόεδρος της εταιρίας Βαγγέλης Παπάς. Ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό το έπαθλό; Να φύγει η Ενεργειακή, μια ελληνική εταιρία και να έρθει κάποιος άλλος επενδυτής; Για παράδειγμα η ισραηλινή εταιρία που μας προξένευαν, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του κ. Μαθιού; Είναι ερωτήματα που σίγουρα θέτουν οι εργαζομένοι, «να πολεμήσουν αλλά γιατί και για ποιόν;».


Η μίζα των 50 εκ. δολαρίων


Νομίζουμε ότι δεν υπάρχει απάντηση που να μπορούν να την δώσουν. Όπως επίσης δεν μας έχουν απαντήσει ακόμη στο προχθεσινό δημοσίευμα μας στο οποίο σημειώναμε ότι στο περίφημο MEMORANTUM of UNDERTANDIG με τον επίδοξο επενδυτή, υπάρχουν αναφορές για δύο ποσά των 50 εκ. δολαρίων, ένα ποσό που προορίζεται για κεφάλαιο κίνησης της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, ορθώς, αλλά και άλλα τόσα χρήματα για κάποιο πρόσωπο που δεν κατονομάζεται και το οποίο πρέπει να πάρει μίζα για τις υπηρεσίες που πρόσφερε για το κλείσιμο της συμφωνίας, όπως υποστήριξε επίσης ορθώς ο κ. Ρήγας.

Επ’ αυτού οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν μας έδωσαν καμία απάντηση, εκτός και αν θεωρήσουμε ως απάντηση το γεγονός ότι δεν μας απέστειλαν προχθές την ανακοίνωσή τους, για να μας «τιμωρήσουν» για το γεγονός ότι έχουμε αντίθετη άποψη από την δική τους, η οποία οφείλεται σε «εμπάθεια», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά!!! Θαυμάστε μια κίνηση δημοκρατικής αντίληψης της έννοιας της διαφωνίας και της ελεύθερης δημοσιογραφίας!!!


Θεόδωρος Α. Σπανέλης



Η ανακοίνωση των εργαζομένων



«Ήρθε στην Καβάλα την Τρίτη με 100 άνδρες των ΜΑΤ και 200 άνδρες εταιρειών security (όχι μόνο από την Καβάλα, γιατί δεν ήταν αρκετοί, αλλά και από Θεσσαλονίκη και από Κρήτη). Γιατί άραγε τόσες μεγάλες δυνάμεις προστασίας? Μα τα ψέματα είναι πολύ μεγάλα, η διαστροφή της αλήθειας τεράστια επομένως, τεράστια και η προστασία.
Την Τετάρτη δεν εμφανίστηκε ούτε στα δικαστήρια ούτε στο Δ.Σ. της Καβάλα Oil όμως οι διμοιρίες των ΜΑΤ από Ξάνθη - Καβάλα - Δράμα εκεί στα δικαστήρια να τον προστατέψουν μην πάθει τίποτα. Άραγε όλα αυτά τα έξοδα ποιός τα πληρώνει?
Προσπάθησε να μας πείσει για την αγιότητα του και να κάνει ρήγμα στους εργαζόμενους με τη βοήθεια καθενός που έχει εμπάθεια μαζί μας είτε είναι συνταξιούχος είτε δημοσιογράφος, αλλά μάταια... η μικρή κοινωνία μας είναι αρραγής και είναι συνηθισμένη σε τέτοιες μεθόδους.
Είπε ότι δε θα μας δώσει ούτε ένα πενηνταράκι, πρέπει να ξέρει ότι ποτέ δε μας έδωσε τίποτα αντιθέτως εμείς του τα δώσαμε όλα αλλά από εδώ και πέρα δεν πρόκειται να πάρει ούτε σταγόνα από το πετρέλαιο. Θέλει να αλλάξει τη διοίκηση αλλά να τη χρεώσει με τις δικιές του ευθύνες για τα χρέη του. Πρέπει να ξέρει ότι αυτό θα γίνει μόνο όταν ξεχρεώσει την Καβάλα.
Για τις βρωμιές που εξεστόμισε για τους εκπροσώπους μας να είναι σίγουρος ότι θα συναντηθεί μαζί τους στα ποινικά και αστικά δικαστήρια.
Πρέπει να ξέρει ότι για μας η 5η Φεβρουαρίου ήταν σταθμός για την από δω και πέρα συμπεριφορά μας, δεν πτωχεύουμε - δεν απορροφόμαστε - δεν συγχωνευόμαστε με την Ενεργειακή.
Όσο και να προσπαθεί να αρνηθεί μέσα από εταιρείες Ορκωτού Ελέγχου που άλλαξε 3 μέσα σε μια εταιρική χρήση το χρέος των 38 εκ. ευρώ της Ενεργειακής στην Καβάλα Oil θα γραφτεί και η Καβάλα Oil θα καθαρίσει και η Ενεργειακή θα αναλάβει τις ευθύνες της.
Πούλησε όπως συνηθίζει ελπίδα με νέες επενδύσεις, εμείς όμως τον γνωρίζουμε πολύ καλά και χρήματα, δεν υπάρχουν. Άλλωστε έλεγε ότι έπρεπε να μειώσουμε δραστικά το μισθολογικό κόστος για να επιβιώσουμε. Σήμερα όμως όλα τα αλλάζει, εμείς όμως δεν ανεχόμαστε άλλες κοροϊδίες. Θα αγωνιστούμε και να είναι σίγουρος ότι θα πετύχουμε ορθολογικές επενδύσεις που θα μας οδηγήσουν με σιγουριά στο μέλλον.
Για όλα αυτά και για άλλα πολλά για τους εργαζόμενους στην Καβάλα Oil Α.Ε. κύριε Ρήγα είστε PERSONA NON GRATA.

«ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ OIL Α.Ε.»



 Για μέρες Απριλίου του 2001με ξύλο και προπηλακισμούς στην πύλη των εργοστασίου, φαίνεται ότι μας προετοιμάζουν οι εργαζόμενοι με την προχθεσινή τους ανακοίνωση