Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις!!!


Για να προσεγγίσει κανείς ένα πρόβλημα και να αναζητήσει λύση, υπάρχουν δύο τρόποι. Ο ένας είναι να κληθούν επιστήμονες σχετικοί με το αντικείμενο, να το εξετάσουν, να το μελετήσουν, να προτείνουν λύση και οι πολιτικοί παράγοντες να κληθούν να την εφαρμόσουν, λύνοντας τα πρακτικά ζητήματα που θα ανακύψουν κατά την φάση της υλοποίησης. Η προσέγγιση αυτή προϋποθέτει την
αποδοχή ενός συστήματος αναφοράς που να στηρίζεται στον ορθολογισμό και στην επιστημονική γνώση. Είναι μια επιλογή που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην χώρα μας, μάλιστα θα τολμούσαμε να πούμε ότι είναι εξόριστη από τη χώρα που «ανακάλυψε» την Λογική, γιατί διαμορφώνει ένα «στενό και κοντό κουστούμι» για τους πολιτικούς κι αυτό συμβαίνει γιατί τους υποχρεώνει να μιλούν και να πράττουν με γνώμονα το εφικτό και το πραγματικό!!! Καθόλου ευχάριστο!
Υπάρχει και μια δεύτερη προσέγγιση, την οποία συνοπτικά θα μπορούσαμε να τη περιγράψουμε ως μια «φαντασιακού τύπου» αντιμετώπιση των καταστάσεων, όπου ο πολιτικός μπορεί να σχεδιάζει, να υπόσχεται και να φλυαρεί, χωρίς επί της ουσίας να λέει ή να δεσμεύεται για κάτι συγκεκριμένο. Κάθε πρόβλημα είναι μια ευκαιρία για να στηθεί ένα προεκλογικό μπαλκόνι, ακόμη και εκτός εποχής. Άπειρα τα παραδείγματα αλλά και τεράστιες οι συνέπειες αυτής της ακατανόητης αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Γίναμε μάρτυρες χθες ενός ακόμη δείγματος, στην Ν. Καρβάλη. Από τη μία, μια πλειάδα πολιτικών έσπευσαν να πλειοδοτήσουν υποσχόμενοι «λαγούς  με πετραχήλια» για το θέμα της μετακίνησης του αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει την ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ με το δίκτυο της ΔΕΣΦΑ και της αποκατάστασης της παραλίας της Ν. Καρβάλης, το μόνο που δεν μας υποσχέθηκαν ήταν ότι οι παραλία θα θυμίζει σε λίγο Μονακό, όπως είχε υποσχεθεί κάποτε ο πρώην δήμαρχος Στάθης Εριφυλλίδης…  Από την άλλη, μια ομάδα τεχνοκρατών, οι οποίοι εκπροσωπούσαν την ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ – αν καταλάβαμε καλά – οι οποίοι έχοντας λησμονήσει το καθεστώς λειτουργίας του αγωγού και χωρίς να παρουσιάσουν κάτι που να τους δίνει το δικαίωμα να μιλήσουν εκ μέρους της ιδιοκτήτριας του αγωγού εταιρίας, ΔΕΣΦΑ, υπόσχονταν νέα χάραξη και κατασκευή νέου αγωγού!!! Μάλιστα βρήκαν και πως θα χρηματοδοτηθεί το νέο έργο… με τα χρήματα που θα προκύψουν από την μελλοντική πώληση του πετρελαίου της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ!!! Τι θα πουλήσουν και που θα το πουλήσουν ήταν κάτι που έμεινε στην σφαίρα του αφηρημένου και του φαντασιακού, για να μην πούμε ότι μας θύμισαν την παροιμία «τα ψάρια στο γιαλό και το τηγάνι στην φωτιά»!!! Κανείς δεν διαφωνεί ότι υπάρχει πρόβλημα με το αγωγό, αλλά λύσει δεν θα υπάρξει από το μονοπάτι που επέλεξαν να διαβούν.
Αν αυτό είναι «επιστημονική προσέγγιση», θα πρέπει να σκίσω το πτυχίο μου!!! Για τον κ. Παπά, δεν ξέρω τι θα κάνει με το πτυχίο του, αλλά σοφά πράττοντας απείχε από αυτήν την φιέστα. Έχει άλλες στενοχώριες – φαίνεται -  να αντιμετωπίσει!!! Εκτός και αν ασχολείται με την επόμενη προεκλογικού χαρακτήρα φιέστα από τα μετόπισθεν των γραμμών της μάχης!

Θεόδωρος Α. Σπανέλης