Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ: Βροχή οι «προεκλογικές» υποσχέσεις


Απόντες από τη σύσκεψη ΔΕΣΦΑ και ΥΠΕΚΑ που είναι και οι άμεσα υπεύθυνοι




Σύσκεψη τοπικών φορέων με πρωτοβουλία της διεύθυνσης του εργοστασίου της KAVALA OIL πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Κοινοτικό Κατάστημα της Ν. Καρβάλης. Η σύσκεψη είχε ως αντικείμενο το πρόβλημα που υπάρχει για την ασφάλεια του αγωγού που μεταφέρει φυσικό αέριο από τον υποσταθμό στην Β.Φ.Λ. προς τις χερσαίες εγκαταστάσεις της KAVALA OIL. Το πρόβλημα ανέκυψε λόγω της διάβρωσης της ακτής από τη θάλασσα, ωστόσο αυτό δεν είναι το μόνο ζήτημα που υφίσταται καθώς στο παρελθόν είχε ανακύψει ζήτημα λόγω δενδροφύτευσης της ακτής, από την οποία διέρχεται ο αγωγός. Η δενδροφύτευση έγινε με πρωτοβουλία του
«Ομίλου Φίλων Θαλάσσης Περιβάλλοντος και Ακτών», αλλά δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί καθώς σταμάτησε με πρωτοβουλία της KAVALA OIL και όσα δενδρύλλια είχαν φυτευτεί απομακρύνθηκαν, καθώς υπήρχε πρόβλημα με την ασφάλεια του αγωγού, καθώς για την φύτευση των δενδρυλίων χρησιμοποιήθηκε, πέρα όλων των άλλων, σκαπτικό μηχάνημα, ο χειριστής του οποίου αγνοούσε τη διαδρομή που ακολουθούσε το φυσικό αέριο!!! Αν αυτό το περιστατικό πέρα από τραγικό σας φαίνεται και αστείο, μάλλον έχετε δίκιο, αλλά δεν έχουμε δει και τη συνέχεια που έρχεται…
Οι τοπικοί φορείς χθες δήλωσαν, μαζί με τη «διεύθυνση του εργοστασίου» της KAVALA OIL ότι θα σχεδιάσουν την κατασκευή νέου αγωγού και θα απαλλάξουν την ακτή από την παρουσία του, έτσι ώστε να μπορούν να την χαίρονται οι κάτοικοι του οικισμού!!!


Αυτός ο πολύπαθος αγωγός βρέθηκε λοιπόν χθες στο επίκεντρο της διαβούλευσης των τοπικών αρχών, χωρίς όμως να μπει κανείς στον κόπο να ενημερώσει τον άμεσα ενδιαφερόμενο φορέα που είναι η ΔΕΣΦΑ.
Το 1981 από το ελληνικό δημόσιο παραχωρήθηκε στην DENISON ο εν λόγω αγωγός και στη συνέχεια με τη σύμβαση του 1999 στην KAVALA OIL. Η παραχώρηση αφορά μόνο την χρήση και την ασφάλεια από την ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ και τίποτα περισσότερο!!! Η ευθύνη της KAVALA OIL περιορίζεται για την ακρίβεια στην ασφάλεια, τη συντήρηση και την πιστοποίηση, όλα τα υπόλοιπα είναι θέματα που αφορούν της ΔΕΣΦΑ και το ΥΠΕΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι η κατασκευή και η νέα χάραξη είναι αποκλειστική ευθύνη της ΔΕΣΦΑ και αν μη τι άλλο θα έπρεπε να είναι ενήμερη για τα τεκταινόμενα. Αυτά για να ξεκαθαρίζουμε το πλαίσιο της υπόθεσης και να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε τα περιθώρια δράσης των τοπικών φορέων και της «Διεύθυνσης του εργοστασίου της KAVALA OIL», αλλά και το πόσο σχετικές με το πρόβλημα είναι οι δηλώσεις που έγιναν. Δηλώσεις οι οποίες φαίνεται να είναι περισσότερο προεκλογικού χαρακτήρα…




Στη σύσκεψη της Ν. Καρβάλης, συνοδεία του αντιπεριφερειάρχη Αρχέλαου Γρανά και του αντιδημάρχου Καβάλας, Χριστόδουλο Μιχαλάκη βρέθηκε χθες ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, Άρης Γιαννακίδης, ενώ η «διεύθυνση του εργοστασίου της KAVALA OIL» εκπροσωπήθηκε από τον διευθυντή της μονάδας Κώστα Ιωαννίδη.


Α. Γιαννακίδης: «Εκπόνηση μελέτης σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας»

Για δέσμευση εκπόνησης μελέτης, Περιφέρειας και Δήμου Καβάλας από κοινού, έκανε λόγο ο Άρης Γιαννακίδης, ώστε να θυμίζει ξανά παραλία το μέρος όπου τώρα βρίσκεται ο τωρινός αγωγός φυσικού αερίου: «Μόλις μου γνωστοποιήθηκε το θέμα του αγωγού είχαμε αυτή τη συνάντηση στο Κοινοτικό Κατάστημα με τον διευθυντή της KAVALA OIL, κ. Ιωαννίδη, που παρουσίασε τις θέσεις της εταιρείας. Οι κάτοικοι δεν αντιπαρατίθενται με την εταιρεία, απλώς εκφράζουν μια μεγάλη και εύλογη ανησυχία για τον περιβαλλοντικό υπερκορεσμό της περιοχής της Ν. Καρβάλης. Συμφωνήσαμε μετά την απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας ότι ο αγωγός θα είναι ανενεργός και θα υπάρξει μια νέα όδευση, μακριά από τον οικισμό, που δε θα επιφέρει περιβαλλοντικά προβλήματα. Δεσμευτήκαμε με τον Δήμο Καβάλας για την εκπόνηση μιας μελέτης της αναβάθμισης του παραλιακού μετώπου να ενταχθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ και από την επόμενη χρονιά, το 2014, αυτή η περιοχή να είναι προσπελάσιμη, να θυμίζει ξανά παραλία».

Χ. Μιχαλάκης: «Άμεσα μελέτη αποκατάστασης»

Για άμεσες ενέργειες εκπόνησης μελέτης έκανε λόγο και ο Αντιδήμαρχος Καβάλας, Χριστόδουλος Μιχαλάκης, που βρέθηκε στην περιοχή και μεταξύ άλλων δήλωσε στα τοπικά μέσα: «Όλα όσα ακούστηκαν στη σημερινή συνάντηση με την εταιρεία και τους τοπικούς φορείς θα μεταφερθούν στον Δήμο Καβάλας. Εμείς προχωρούμε άμεσα τη μελέτη αποκατάστασης, όχι μόνο αισθητικά, αλλά και ουσιαστικά για τη θωράκιση της ακτής, ύστερα από τη διάβρωσή της. Θα τα υποβάλλουμε στην Περιφέρεια και είμαστε σίγουροι ότι θα ενταχθεί σε πρόγραμμα όποιο και να είναι το κόστος της, όπως ανέφερε και ο κ. Γιαννακίδης, για να έχει η πολύπαθη περιοχή της Ν. Καρβάλης αυτό που αξίζει, δηλαδή και τουριστική ανάπτυξη, πέρα από την εργοστασιακή που υπάρχει εδώ και χρόνια».

Α. Γρανάς: «Θα προχωρήσουμε σε μια νέα κατασκευή αγωγού»

«Είχαμε μια συνάντηση με τα διευθυντικά στελέχη της KAVALA OIL για την απομάκρυνση του αγωγού, ο οποίος έχει αποκαλυφθεί σε όλη την παραλιακή ζώνη, την οποία έχει παραμορφώσει και την κατέστησε ανενεργή. Συμφωνήσαμε ότι θα προχωρήσουμε σε μια νέα κατασκευή αγωγού, που θα συνδέεται κάθετα ο κεντρικός αγωγός της ΔΕΠΑ με την Kavala Oil, αλλά και στη μελέτη για την αποκατάσταση της παραλιακής ζώνης, έργο που πρόκειται να ενταχθεί σε πρόγραμμα που τρέχει για τις παράλιες ζώνες».


Κ. Ιωαννίδης: «Όποτε χρειάζονται επεμβάσεις, τις κάνουμε»

«Ενημερώσαμε τον περιφερειάρχη, την αντιπεριφέρεια και τον Δήμο για την κατάσταση του αγωγού που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια από τις θαλασσοταραχές. Η ακτή έχει διαβρωθεί σε μήκος κατά 200 μέτρα και σε πλάτος κατά 25 μέτρα. Ένα μεγάλο μέρος της ακτής έχει χαθεί, με αποτέλεσμα ο αγωγός που ήταν υπόγειος, σήμερα να εμφανίζεται παραθαλάσσιος. Από την πρώτη στιγμή, όταν κι εμφανίστηκε αυτό το φαινόμενο πριν τρία χρόνια, δράσαμε άμεσα με την κατασκευή κυματοθραύστη, ώστε να προστατευτεί ο αγωγός. Σήμερα, είναι σε ασφάλεια, ενώ όποτε χρειάζονται επεμβάσεις, τις κάνουμε, προστατεύοντας την περιοχή από κάποιο ατύχημα. Επειδή το έργο της αποθήκης φυσικού αερίου στη Ν. Καρβάλη έχει πλέον αναβληθεί επ’ αόριστον μετά τις αποφάσεις του ελληνικού δημοσίου, είμαστε υποχρεωμένοι να ξεκινήσουμε εργασίες για κατασκευή ενός νέου αγωγού, που θα συνδέεται με τον κεντρικό αγωγό της ΔΕΠΑ βόρεια του εργοστασίου, μήκους περίπου 1800 μέτρων και θα παίρνουμε αέριο από έναν άλλο αγωγό, μακριά από τον οικισμό και τη θάλασσα. Το έργο αυτό λόγω των αδειοδοτήσεων θα διαρκέσει περίπου στον 1,5 χρόνο και μόλις ολοκληρωθεί, θα ξηλώσουμε αυτόν τον εξοπλισμό και θα αποκαταστήσουμε το περιβάλλον».

Για την αντιπαράθεση με την Energean Oil & Gas

Ερωτηθείς για το θέμα της Γ.Σ. και τα ανοιχτά μέτωπα που υπάρχουν μεταξύ του Δ.Σ. της KAVALA OIL και της Energean Oil & Gas, ο κ. Ιωαννίδης είπε: «Ξεκινήσαμε τις νομικές διαδικασίες για την εξόφληση των οφειλών της KAVALA OIL και να βρούμε τελικά το δίκιο μας, που τελικά θα το βρούμε. Απλά, χρειάζεται λίγο χρόνο. Το πρόβλημα με την Energean Oil & Gas είναι ότι δεν έχει χρήματα και το λέει και η ίδια στις συνεντεύξεις της. Περιμένουν να πουλήσουν το πετρέλαιο που έχουμε στις δεξαμενές μας και να καλύψουν από κει κάποιες από τις υποχρεώσεις τους. Αυτό είναι ένα καθαρό ψέμα, όμως, αφού αν η Energean Oil & Gas πουλήσει το πετρέλαιο, τα χρήματα αυτά θα πάνε για να καλύψουν τα δάνειά της. Ένα πολύ μικρό μέρος θα μείνει εδώ στην Καβάλα. Είναι άλλη μια υπόσχεσή τους. Αυτό το οποίο εμείς κάνουμε ως Δ.Σ. και θα παραμείνουμε όσο ακόμη μας το επιτρέπει ο νόμος, είναι ότι αυτό το πετρέλαιο που υπάρχει στις δεξαμενές να το αξιοποιήσουμε, ώστε με την αξία του να καλύψουμε τα χρέη προς την τοπική κοινωνία, τους μισθούς των εργαζομένων και τα έργα που θέλουμε να κάνουμε με την κατασκευή του νέου αγωγού».