Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ – ENERGEAN OIL & GAS: Ισοπαλία το σκόρ;


Αναβολή της γενικής συνέλευσης για ένα μήνα, με πολλά ερωτηματικά και σενάρια
 
 
 
 
 
Σχεδόν δύο μήνες τώρα οι εργαζόμενοι στην ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ, όσο και η καβαλιώτικη κοινωνία δέχονται ένα καταιγισμό πυρών, τόσο από τις δηλώσεις της διοίκησης της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ, όσο και της Ενεργειακής (Energean Oil & gas), οπότε όσο και αν φαίνεται υπερβολικό αυτό το διάστημα «χτιζόταν» ένα πολεμικό κλίμα το οποίο κανείς δεν περίμενε ότι μέσα σε μισή ώρα θα άλλαζε άρδην. Κι όμως, από τις καταγγελίες, για ξεπουλήματα σε επενδυτές «φάντασμα», για μίζες 50 εκ. ευρώ προς άγνωστο αποδέκτη, για διαπλοκή του επενδυτή με  το ΥΠΕΚΑ, για υπόγειες διαδρομές που καθόρισαν την «αμαρτωλή» σύμβαση, για ανικανότητα της Ενεργειακής να αντεπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις, και πολλά άλλα, φτάσαμε στις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Ενεργειακής Μαθιού Ρήγα και του προέδρου της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ Βαγγέλη Παππά, στις οποίες οι κοινή συνισταμένη ήταν «να δώσουμε μια ακόμη ευκαιρία στην συνεργασία μας»!!! Οι δηλώσεις έγιναν με την ανακοίνωση της απόφασης αποδοχής του αιτήματος των εργαζομένων για αναβολή ενός μήνα στην διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης δηλαδή για τις 10 Μάιου!!!

 
 
Αυτονόητο είναι ότι τόσο μεγάλες μεταβολές δημιουργούν εξίσου μεγάλες απορίες και τροφοδοτούν πλείστα όσα σενάρια για το τι έχει προηγηθεί της χθεσινής συνάντησης και το τι μέλλει γενέσθαι το προσεχές διάστημα. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Ρήγας υπήρξε ιδιαίτερα φειδωλός στις δηλώσεις τους, επισημαίνοντας τόσο προσερχόμενος στο εργοστάσιο, όσο και αποχωρώντας ότι το κύριο ζητούμενο είναι «να βγάλουμε πετρέλαιο», για να προσθέσει ότι «δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κατάληψη των εγκαταστάσεων και να παρεμποδιστεί η λειτουργία του».
 
Από την άλλη πλευρά ο κ. Παππάς, σχεδόν σε πανηγυρικούς τόνους και ευδιάθετος θα μπορούσαμε να πούμε, επισήμανε ότι συμφώνησαν να συζητήσουν και να αναζητήσουν λύσεις στα προβλήματα που έχουν ανακύψει!!! Λίγες ώρες αργότερα, συγκεκριμένα χθες το απόγευμα, μιλώντας ο κ. Παππάς στους εργαζόμενους, σε συγκέντρωση στο ξενοδοχείο ΩΚΕΑΝΙΣ τους ανακοίνωσε ότι δεν έχει λυθεί ακόμη κανένα πρόβλημα αλλά υπάρχει η διάθεση τις επόμενες δέκα ημέρες να βρεθούν λύσεις. Επίσης ανέφερε ότι το να πέσουν οι τόνοι ήταν δική τους επιτυχία και επιτεύχθηκε αφού είδε πρώτα ανάλογο κλίμα και από την πλευρά της Ενεργειακής. Πρόσθεσε ακόμη ο κ. Παππάς ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τα πρόσωπα αλλά με τις πολιτικές που ακολουθούν. Ανέφερε επίσης ο κ. Παππάς ότι ο κ. Ρήγας εξεδήλωσε την επιθυμία να δώσει αμέσως τώρα κάποια χρήματα έναντι των οφειλών της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ προς τους εργαζόμενους αλλά δεν το δέχθηκε και ζήτησε να εξοφληθούν όλα τα χρωστούμενα!!! Ωστόσο να αναφέρουμε ότι δεν έγινε καμία μνεία για το θέμα της πώλησης του πετρελαίου, αν και οι εργαζόμενοι εκτιμούν στην συζητήσεις που έχουν μεταξύ τους ότι θα είναι ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα λυθούν.
 
 
 
Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών
 
 
Εξερχόμενοι από το εργοστάσιο της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ ο κ. Ρήγας και ο κ. Παππάς βαδίζοντας δίπλα – δίπλα συζητούσαν χαλαρά, εικόνα που δεν θύμιζε σε τίποτα όχι μόνο την ένταση των προηγούμενων ημερών, αλλά ούτε και την ένταση που υπήρχε κατά την προσέλευση, μια ώρα νωρίτερα, της αντιπροσωπείας της Ενεργειακής.
 
 
 
Μ. Ρήγας:   «Το ζητούμενο είναι να βγάλουμε πετρέλαιο»
 
 
«Αναβλήθηκε η Γ.Σ. για 30 ημέρες. Προφανώς, αποδεχθήκαμε το αίτημα. Έχουμε τον χρόνο να κάτσουμε να βρούμε τη λύση, να βγάλουμε πετρέλαιο, που είναι το ζητούμενο από όλους. Θα παρακαλούσα να μη συνεχιστεί αυτή η κατάσταση από κανέναν, πρέπει να βγάλουμε πετρέλαιο και να κάνουμε τη δουλειά μας. Τίποτε άλλο για τώρα, έχουμε τον χρόνο να συζητήσουμε».
 
 
Β. Παππάς: «Για 10 μέρες δε θα σας λέω τίποτα»
 
«Η προσέγγιση και η συζήτηση είναι μια καθημερινή μας υπόθεση. Ο κοινός στόχος είναι να βγάλουμε πετρέλαιο. Υπάρχει περιθώριο προσέγγισης από τη στιγμή που δε θα γίνουν άλλες δηλώσεις τις επόμενες μέρες στον τύπο και θα πέσουν οι τόνοι. Θα κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλά, οργανώνοντας την επόμενη μέρα. Αυτή την προσπάθεια θα κάνουμε μέχρι τις 10 Μαΐου. Ορίσαμε την επόμενη Γ.Σ. πολύ σύντομα. Έχουμε χάσει ήδη πολύτιμο χρόνο. Θα παρακαλέσω και ζητώ τη βοήθεια από τον τοπικό τύπο να ηρεμήσουμε να δώσουμε λύση, που θα είναι ευνοϊκή πρώτα απ’ όλα για την Καβάλα, την Ελλάδα. Θα παρακαλούσα να μείνουμε μακριά και να σηκώσουμε τα μανίκια, να βγάλουμε περισσότερο πετρέλαιο».
Σχετικά με τη νέα δικαστική μάχη, που υπάρχει την προσεχή Δευτέρα μεταξύ Ενεργειακής και Kavala Oil, o κ. Παππάς τόνισε ότι «όλα αυτά θα ρυθμιστούν κι εφόσον συζητάμε σε μια βάση να χαμηλώσουν οι τόνοι, δε θα τα επιλύσουμε με τα δικαστήρια και με δηλώσεις στις εφημερίδες. Είπαμε να μην κάνουμε καμία δήλωση τις επόμενες μέρες στις εφημερίδες, ώστε οι δύο πλευρές να βρούμε κοινή συνισταμένη. Φταίγαμε όλοι και οι εφημερίδες και όλοι μαζί. Για 10 μέρες δε θα σας λέω τίποτα».
Σε ερώτηση μας για το αν τα μεγάλα μίση τελικά θα καταλήξουν σε «έρωτα» μεταξύ Ενεργειακής και Kavala Oil, ο κ. Παππάς τόνισε ότι δεν απαντάει σε ερωτήσεις σεξουαλικού περιεχομένου.
 
Κατά την προσέλευση…
 
 
Νωρίτερα, κατά την προσέλευση των εκπροσώπων της Ενεργειακής στο εργοστάσιο σημειώθηκε ένταση με αφορμή το κατά πόσο ήταν δυνατόν ή όχι να περάσει μαζί με τα μέλη του Δ.Σ. και ο νομικός σύμβουλος της εταιρίας κ. Χαραλαμπίδης. Τελικά η ένταση εκτονώθηκε μετά από επικοινωνία με την Εισαγγελέα Καβάλας η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν έχει το δικαίωμα. Παρών στις διαπραγματεύσεις και εγγυητής της ασφάλειας των στελεχών της Ενεργειακής ο αστυνομικός διευθυντής Αβραάμ Κιοσκερίδης, ενώ σε ετοιμότητα πλησίον του εργοστασίου υπήρχαν δυνάμεις των ΜΑΤ.
 
 
Μ. Ρήγας: «Με το που θα αναλάβουμε τη διοίκηση, πληρώνουμε τους πάντες»
 
«Η ιστορία αυτή θα έπρεπε να έχει τελειώσει εδώ και μήνες. Να μη βλέπετε τα παιδιά (σ.σ. τους εργαζόμενους της Kavala Oil) απλήρωτους και εμείς να κάνουμε τα παιχνίδια μας. Επαναλαμβάνω ότι με το που θα αναλάβουμε τη διοίκηση, πληρώνουμε τους πάντες και συνεχίζουμε τη ζωή μας για να βγάλουμε πετρέλαιο».
Σε ερώτηση γιατί δεν καταβάλει η Ενεργειακή ένα μέρος των οφειλομένων προς τους εργαζομένους, ο κ. Ρήγας απάντησε ότι: «Εμείς δε δίνουμε χρήματα να τα διαχειριστεί αυτή η διοίκηση. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες. Όταν στέλνουμε λεφτά, αυτά πηγαίνουν αλλού. Δεν είμαστε εδώ ούτε για να πειράξουμε κανέναν. Ήρθαμε για να κάνουμε μια Γ.Σ. Δε χρειάζεται να έρχεται η αστυνομία. Η πύλη που βλέπετε εδώ δεν υπήρχε τα τελευταία 30 χρόνια».
 
Ακολούθησαν διαβουλεύσεις για την είσοδο των εκπροσώπων της Ενεργειακής, με τον κ. Γιάννη Χαραλαμπίδη να είναι το πρόσωπο των «διαφωνιών», αφού σύμφωνα με έγγραφο ο νομικός εκπρόσωπος της εταιρείας ήταν αναπληρωματικό μέλος της Γ.Σ. και ο κ. Ρήγας μετά την άρνηση του κ. Παππά να επιτρέψει την είσοδο του κ. Χαραλαμπίδη δήλωσε:   «Ο κ. Παππάς κάνει κατάληψη στο εργοστάσιο και δεν επιτρέπει την είσοδό μας. Δεν επιτρέπει να μπούνε οι εκπρόσωποι των μετόχων. Είναι ντροπή να κάνει κατάληψη δημόσιου χώρου. Το εργοστάσιο ανήκει στον ελληνικό λαό. Όχι στον κ. Παππά».
 
 
Οι διαβουλεύσεις και οι συνεννοήσεις με την Εισαγγελέα Καβάλας, την Αστυνομική Διεύθυνση και τον κ. Κοσκερίδη έφεραν τον Βαγγέλη Παππά στην είσοδο του εργοστασίου για να παραλάβει τους κκ. Ρήγα, Μπένο και Λαμπαδάριο.
Στη στιχομυθία Παππά-Λαμπαδάριου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Kavala Oil
τόνισε ότι «όλα έπρεπε να γίνουν, όπως ορίζει το έγγραφο που αποστείλατε», με τον κ. Λαμπαδάριο να απαντά ότι «το εργοστάσιο δεν είναι δικό σας κ. Παππά» και τον Β. Παππά να επισημαίνει ότι δε θα απαντήσει σε τέτοιου είδους προκλήσεις.
Έπειτα από αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα, τελικά πέρασαν οι τρεις εκπρόσωποι της Ενεργειακής, με τους κ.κ. Παππά και Ρήγα να κουβεντιάζουν κατά τη διαδρομή προς τα γραφεία της Kavala Oil.