Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Η επόμενη ημέρα στα πετρέλαια


Οδεύει προς την κάθαρση η ανώμαλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εδώ και δέκα χρόνια, τουλάχιστον, στην ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ, γεννώντας έτσι την ελπίδα ότι επιτέλους θα αρχίσει η επιχείρηση αυτή να λειτουργεί με βάση τον ορθολογισμό και την αξιοκρατία, γιατί πλέον δεν θα αποτελεί το
βιλαέτι κανενός τοπάρχη, αλλά μια εταιρία που θα έχει ως μοναδικό σκοπό να βγάλει όσο περισσότερο πετρέλαιο γίνεται και να μπορέσει να αναπτυχθεί σε μια μονάδα που διαθέτει τόσο την γνώση όσο και τα κεφάλαια για να γίνει μια μεγάλη ελληνική εταιρία παραγωγής πετρελαίου.

 

Μέχρι σήμερα έχουμε το παράδοξο να υπάρχει η πολιτική βούληση από τη πλευρά της κυβέρνησης να ανοίξει το πεδίο της έρευνας υδρογονανθράκων σε πολλές περιοχές, της βόρειας, τη δυτικής και τη νότιας Ελλάδας και να μην υπάρχει εκείνη η μεγάλη ελληνική εταιρία που θα πρωταγωνιστήσει και θα αποτελέσει τον βασικό εταίρο στα κοινοπρακτικά σχήματα που θα προκύψουν. Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση αγνοώντας τις φωνές της οπισθοδρόμησης και της αναβολής, προχώρησε στην κύρωση της τροποποιητικής σύμβασης στην Βουλή, λύνοντας τα χέρια στην ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ και την Ενεργειακή για να προχωρήσουν μπροστά!!!

 

Κίνηση προς τα εμπρός σημαίνει ότι τελειώνει το αστείο να υπάρχουν δύο εταιρίες με διαφορετική διοίκηση, να πέσουν χρήματα και να γίνουν επενδύσεις, να στελεχωθεί με άξια στελέχη και όχι με άτομα όπου αυτό που τα διακρίνει, δεν είναι η γνώση του αντικειμένου, αλλά το πόσο «αγαπητοί» ήταν στην διοίκηση… Δεν έχουμε ανάγκη από μια εταιρία «κολλητών» αλλά από μια εταιρία «ικανών» και στο σημείο αυτό αξίζει να θυμίσουμε ότι τα περισσότερα άξια στελέχη που διέθετε η NAPC δεν μπόρεσαν να προσαρμοστούν στα δεδομένα της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ με συνέπεια είτε να μην προσληφθούν, είτε να εκδιωχθούν μέσα στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της. Σε όλο αυτό το διάστημα έγιναν πολλές αδικίες, είτε με άξιους ανθρώπους που δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να εργαστούν στην παραγωγή του πετρελαίου ή και αν τους δόθηκε γρήγορα κατάλαβαν ότι δεν τους σήκωνε το κλίμα οπότε αναζήτησαν στο εξωτερικό εργασία. Γι’ αυτό πέρα απ’ όλα τα μεγάλα ζητήματα που έτυχαν στρεβλής αντιμετώπισης, υπήρξαν και πολλές μικρές, ανθρώπινες ιστορίες που άφησαν μια πικρή γεύση στους παθόντες και ποτέ δεν έτυχαν δημοσιότητας.

 

Ήδη έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις για την αλλαγή του status στην ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ και της αναζήτησης ενός  modus vivendi, ενός συμβιβασμού που θα οδηγήσει σε μια βιώσιμη λύση που θα ωφελήσει όλη την κοινωνία και θα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή. Τόσο εντός της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ όσο και εκτός, υπάρχει μια μεγάλη αγωνία για το τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες, αν θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές και αν θα κυλήσουν χωρίς προσκόμματα τα γεγονότα, ο καθένας από τις δύο πλευρές θα κριθεί από την κοινωνία όχι για τα προβλήματα που θα δημιουργήσει αλλά για τις λύσεις που θα προτάξει!!! Ας το έχουν υπόψη τους.

 

Θεόδωρος Α. Σπανέλης